„Szakácskönyv/Sajtos ételek” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Rekus (vitalap | szerkesztései)
35. sor: 35. sor:


'''Elkészítés:'''
'''Elkészítés:'''
A nyers sonkaszeleteket előző nap tejbe áztatjuk, és felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk. A tejből kivesszük, lecsöpögtetjük és törött borssal megszórjuk. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és 8 karikára
A nyers sonkaszeleteket előző nap tejbe áztatjuk, és felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk. A tejből kivesszük, lecsöpögtetjük és törött borssal megszórjuk. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és 8 karikára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és ugyan csak 8 karikát vágunk belőle. Minden sonkaszeletre ráhelyezünk egy-egy almakarikát, ezt beborítjuk egy szelet sajttal, majd ráteszünk egy hagymakarikát is. A hagymába beleszúrunk egy szegfűszeget, jól megsózzuk és a sonkát összegöngyöljük. (Hogy ne essen szét, szúrjuk át egy hústűvel vagy fogvájóval.) Lisztben megforgatjuk és félretesszük. A sonka áztatásához használt tejből 1 decinyit összekeverünk a felvert tojással, és megmártjuk benne a töltött sonkát. Ezután ismét lisztbe, végül a tejes tojásban is mét megforgatva, 170 fokra felhevített olajba tesszük, és 5-7 perc alatt pirosra sütjük. Jól lecsöpögtetjük róla az olajat és tormás mártással tálaljuk. Melegen jó igazán. Kissé munkaigényes, de igazi ünnepi étel.
vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és ugyan csak 8 karikát vágunk belőle. Minden sonkaszeletre ráhelyezünk egy-egy almakarikát, ezt beborítjuk egy szelet sajttal, majd ráteszünk egy hagymakarikát is. A hagymába beleszúrunk egy szegfűszeget, jól megsózzuk és a sonkát összegöngyöljük. (Hogy ne essen szét, szúrjuk át egy hústűvel vagy fogvájóval.) Lisztben megforgatjuk és félretesszük. A sonka áztatásához
használt tejből 1 decinyit összekeverünk a felvert tojással, és megmártjuk benne a töltött sonkát. Ezután ismét lisztbe, végül a tejes tojásban is mét megforgatva, 170 fokra felhevített olajba tesszük, és 5-7 perc alatt pirosra sütjük. Jól lecsöpögtetjük róla az olajat és tormás mártással tálaljuk. Melegen jó igazán. Kissé munkaigényes, de igazi ünnepi étel.
----
----



A lap 2007. március 21., 15:05-kori változata

Sablon:SzK Recept

Sajt hajdú módra

(borkorcsolya)

Hozzávalók:

20 dkg Hajdú sajt,          1 db egész tojás,
1 evőkanál tej,             1 mk currypor,
csipet őrölt szerecsendió, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz,
ízlés szerint só.

Elkészítés: A sajtot nagyon nehéz úgy bundázni, hogy sülés közben ne folyjon ki. Ez a recept teljesen biztos módszer ahhoz, hogy a sajt "épségben" megússza a viszontagsáokat.

A sajtszeletekből egyforma, kétujjnyi vastag rudakat vágunk. A tojást a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket. A sajtrudakat először lisztbe, ezután pedig a tojásba mártjuk, és a zsemlemorzsában forgatjuk. A maradék tojást 2 evőkanál liszttel és 1-2 evőkanál vízzel összekeverjük, majd a palacsintatésztaszerű masszába beleforgatjuk a már bebundázott sajtrudakat.

Rögtön beletesszük a 180 fokos olajba, és 1-2 perc alatt világosra sütjük. Jól lecsöpögtetjük, ízlés szerint még nedvszívó papírra helyezve is leitatjuk és petrezselymes, párolt rizzsel, valamint tartármártással tesszük az asztalra. Gyorsan és egyszerűen készíthető, remek borkorcsolya.


Sajtos töltött sonka

Hozzávalók:

8 nagy, vékony szelet nyers füstölt sonka
1 nagyobb, savanykás alma
8 hajszálvékony szelet óvári sajt
kis fej vöröshagyma
1 db egész tojás
8 szem szegfűszeg
tej a sonka áztatásához
késhegynyi törött fekete bors
kevés liszt
ízlés szerint só

Elkészítés: A nyers sonkaszeleteket előző nap tejbe áztatjuk, és felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk. A tejből kivesszük, lecsöpögtetjük és törött borssal megszórjuk. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és 8 karikára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és ugyan csak 8 karikát vágunk belőle. Minden sonkaszeletre ráhelyezünk egy-egy almakarikát, ezt beborítjuk egy szelet sajttal, majd ráteszünk egy hagymakarikát is. A hagymába beleszúrunk egy szegfűszeget, jól megsózzuk és a sonkát összegöngyöljük. (Hogy ne essen szét, szúrjuk át egy hústűvel vagy fogvájóval.) Lisztben megforgatjuk és félretesszük. A sonka áztatásához használt tejből 1 decinyit összekeverünk a felvert tojással, és megmártjuk benne a töltött sonkát. Ezután ismét lisztbe, végül a tejes tojásban is mét megforgatva, 170 fokra felhevített olajba tesszük, és 5-7 perc alatt pirosra sütjük. Jól lecsöpögtetjük róla az olajat és tormás mártással tálaljuk. Melegen jó igazán. Kissé munkaigényes, de igazi ünnepi étel.


Pácolt sonka sajtbundában

Hozzávalók:

40 dkg főtt, sovány füstölt tarja      fél liternyi tej
2 gerezd fokhagyma                     1 mokkáskanál törött fekete bors
kevés liszt                            2 db egész tojás
10 dkg reszelt parmezán sajt           10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés: Előző este a tejbe belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd a borssal ízesítjük. A sonkát egyformán fél centi vastag szeletekre vágjuk és a tejbe beletesszük. Az edényt lefedjük, és másnapig a hűtőszekrényben tartjuk. Az étel készítése előtt a szeleteket kivesszük a fűszeres tejből, és lisztbe mártjuk, majd a felvert tojásban megforgatjuk. Reszelt sajtban meghempergetjük. Ezután ismét beletesszük a tojásba, végül a zsemlemorzsában megmártva 170 fokra felhevített olajban 3-4 perc alatt szép pirosra megsütjük.Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen forróbb, mert a sajt keserűvé válhat! Bármilyen friss salátával nagyon finom. Burgonyapüré illik mellé. Csak melegen jó igazán. Egyszerűen készíthető finom étel.


Hawaii tekercs

Hozzávalók:

8 vékony, nagy szelet gépsonka      8 vékony szelet ömlesztett sajt
4 karika ananászbefőtt              2 db egész tojás kevés liszt,
valamint zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítés: A kiterített sonkaszeletre ráfektetünk egy szelet sajtot. Az ananászbefőttet levétől lecsöpögtetjük, és egészen apróra összevágjuk, majd egynyolcad részét rászórjuk a sajtra. A sonkát úgy csavarjuk fel, mint a palacsintát. A "göngyöleget" hústűvel (vagy fogpiszkálóval) összetűzzük, hogy a következő munkafolyamatok közben szét ne essen.

Ezután nagyon óvatosan lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba, végül újra a morzsába hempergetjük, végül a kész, panírozott tekercseket a 180 fokra felhevített olajba tesszük. A 4-5 perc alatt szép pirosra megsült tekercseket kiszedjük az olajból, lecsöpögtetjük és papírtörülközőre rakjuk. Fehérbort és turmixolt ananásszal ízesített majonézt tálalunk mellé, amelybe belemártogatjuk. Nagyon finom és különleges étel, amelyet friss ananásszal készítenek Hawaii szigetén. Ünnepi étkezések alkalmával ananászbóléval, vagy ananászkoktéllal együtt fogyasztják. Kissé munkaigényes, ám különlegesen finom étel.


Sajtos virslifalatok

Hozzávalók:

4 pár virsli,           10 dkg reszelt sajt,
1 db egész tojás,       2 ek zsemlemorzsa,
1 púpozott ek liszt,    1 csapott mk törött bors,
ízlés szerint só.

Elkészítés: A virsliket, miután a bőrüket lehúztuk, három centis darabokra vágjuk. A tojást jó habosra felverjük, megsózzuk és megborsozzuk. A zsemlemorzsát és a reszelt sajtot összekeverjük. A virslidarabokat először lisztben megmártjuk, majd a borsos tojásban megforgatjuk, végül a sajtos morzsában meghempergetjük. 180 fokra felhevített olajban 1-2 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.

Vigyázat! A sajt miatt a bunda hamar megsül, ezért ügyeljünk rá. (A sötétbarnára sült sajt keserű, élvezhetetlen.) Bármilyen köret és saláta illik hozzá, ha melegen tálaljuk. Hidegen is jó: kapros majonézmártást, vagy kapros tejfölt kínáljunk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.


Sajtos töltött sonka

Hozzávalók:

8 nagy, vékony szelet nyers füstölt sonka      1 nagyobb, savanykás alma
8 hajszálvékony szelet óvári sajt              kis fej vöröshagyma
1 db egész tojás                               8 szem szegfűszeg
tej a sonka áztatásához                        késhegynyi törött fekete bors
kevés liszt                                    ízlés szerint só

Elkészítés: A nyers sonkaszeleteket előző nap tejbe áztatjuk, és felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk. A tejből kivesszük, lecsöpögtetjük és törött borssal megszórjuk. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és 8 karikára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és ugyan csak 8 karikát vágunk belőle. Minden sonkaszeletre ráhelyezünk egy-egy almakarikát, ezt beborítjuk egy szelet sajttal, majd ráteszünk egy hagymakarikát is. A hagymába beleszúrunk egy szegfűszeget, jól megsózzuk és a sonkát összegöngyöljük. (Hogy ne essen szét, szúrjuk át egy hústűvel vagy fogvájóval.) Lisztben megforgatjuk és félretesszük. A sonka áztatásához használt tejből 1 decinyit összekeverünk a felvert tojással, és megmártjuk benne a töltött sonkát. Ezután ismét lisztbe, végül a tejes tojásban ismét megforgatva, 170 fokra felhevített olajba tesszük, és 5-7 perc alatt pirosra sütjük. Jól lecsöpögtetjük róla az olajat és tormás mártással tálaljuk. Melegen jó igazán. Kissé munkaigényes, de igazi ünnepi étel.


Kapris húspogácsa

Hozzávalók:

25 dkg sovány sertéshús,       2 közepes nagyságú ecetes uborka,
1 fiola kapribogyó,            1 db egész tojás,
1 tk mustár,                   5 dkg reszelt parmezán sajt,
1 ek burgonyapehely,           1 dl tejföl,
1 dl tejszín,                  1 tk pirospaprika,
1 tk szardellapaszta,          2 gerezd fokhagyma,
késhegynyi őrölt koriander,    1 mk őrölt fekete bors,
kevés liszt,

Elkészítés: A húst megmossuk, letörülgetjük, és az ecetes uborkával együtt ledaráljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, a tejfölt, a tojást, a kapribogyó levét, a burgonyapelyhet, a szardellapasztát, a fűszereket, az összevágott kaprit és a reszelt sajtot.

Az egészet addig g yúrjuk, amíg az összes folyadékot felveszi. Nedves kézzel apró pogácsákat formálunk a masszából, majd lisztbe mártjuk és a 170 fokra felhevített olajba tesszük. 6-8 perc alatt pirosra sütjük, lecsöpögtetjük róla az olajat, és dárdácskákat vagy fogvájót beleszúrva, salátával bélelt tálra tesszük. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.


Parmezános májszeletek

Hozzávalók:

30 dkg sertésmáj             2 db egész tojás
1 dl tej                     10 dkg reszelt parmezán sajt
mokkáskanálnyi törött bors,  mokkáskanálnyi majoránna
kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítés: A májat vékony szeletekre vágjuk. A tojást habosra verjük a tejjel, belekeverjük a borsot és a majoránnát. A májszeleteket lisztben megmártjuk, majd a fűszeres tojásban meghempergetjük és a reszelt sajtban megforgatjuk. Ezután újra a tojásba mártjuk, vég ül a zsemlemorzsában megforgatva beletesszük a 170 fokra felforrósított olajba. 2-3 perc alatt világossárgára sütjük, majd kiemelve lecsöpögtetjük, esetleg tiszta papírtörülközővel leitatjuk róla az olajat. A megsült májszeleteket még forrón megsózzuk, é s tetszés szerinti körettel, valamint salátával tálaljuk. Csak a tányéron szabad megsózni, különben megkeményedik. Nagyon gyorsan és egyszerűen készíthető.


Sajtos-sonkás rizspogácsa

Hozzávalók:

3 dl főtt rizs, (maradék is lehet),      10 dkg főtt füstölt sonka,
1 db egész tojás + 1 tojássárga,         10 dkg reszelt füstölt sajt,
2 dl tejföl,                             3 dkg vaj, (vagy  margarin)
kis fej vöröshagyma,                     1 mk törött fehér bors,
1 tk csípős mustár,                      ízlés szerint só,
zsemlemorzsa a bundázáshoz.

Elkészítés: A tojásokat habosra verjük és hozzáadjuk a főtt rizst. Beleszórjuk a fűszereket, belekeverjük a nagyon apróra vágott sonkát, a megolvasztott vajat, a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát valamint a mustárt. Az egészet jól összedolgozzuk és nedves kézzel pogácsákat formázunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatjuk, és a 180 fokra felhevített olajban nagyságtól függően 2-4 percig sütjük.

Szűrőlapáttal kivéve lecsöpögtetjük róla a fölösleges olajat, ezután tűzálló tálra tesszük, szorosan egymás mellé.

A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, és ezt rákenjük a sonkás rizspogácsák tetejére. Előmelegített forró sütőbe tolva addig pirítjuk, amíg a sajt kissé színesedni kezd a tetején. Vigyázat, nem szabad megbarnítani! Kissé hosszadalmasan készíthető, de nagyon ízletes.