„Növények/Natúr gyógytea/Körömvirág” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
8. sor: 8. sor:
{{cím2|Körömvirág}}
{{cím2|Körömvirág}}
{{latin|Calendula officinalis|-}}
{{latin|Calendula officinalis|-}}
{{drog||}}
{{drog|Calendula flos|}}
{{népies|-}}
{{népies|-}}
<br/>
<br/>

A lap 2020. június 19., 06:55-kori változata

A lap mérete: 4387 bájt

Növények

Körömvirág

Növények Népi gyógyászat Gyógynövények Gyógynövények hatóanyagai Gyógynövények gyűjtése Gyógynövény‐gyógyszer interakciók Gyógynövények Interakciós hatásai Gyógynövények felhasználása Gyógynövények adagolása Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Gyógyteák Gyógyborok Gyógyfürdők


Dél- és Kelet-Európából származik. A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát, de ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Nyáron június-július hónapban gyűjtik.

Körömvirág
Körömvirág
Körömvirág
(Calendula officinalis, Syn: -)
Drog Calendula flos,
Más neve(i): -



Tartalmaz:→ Poliszacharid (15%), illóolajok (0,2%), E-vitamin, színezőanyagok, karotinoidok, szaponinok, triterpének (5-15%), kalendulin nevű, sárga színű gyanta, keserűanyag, flavonid (0,5-1%) (izoramentin- és kvercetin glikozidok) és C-18 zsírsav.

A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként. Tartsuk szem előtt, hogy gyógyászati célokra kizárólag a narancsszínű virágok alkalmasak.


Tartalmaz:→ A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz.

A körömvirág a benne található szaponinoknak, növényi nyálkának és flavonoidoknak köszönheti sebgyógyító tulajdonságát. A szalicilsav és az illóolajok baktériumölő hatást fejtenek ki, ezzel csökkentik a bőrsélüléseken át a szervezetbe jutó fertőzéseket. A karotinoidok semlegesítik a sejtekben lévő szabad gyököket, ezáltal rákmegelőző hatásúak. Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére is ajánlják.

A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák.

Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.


Körömvirág tea:

Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le.
Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas. A teát általában epebántalmak, gyomorgörcsök esetén fogyasszuk.

Körömvirág tea:

Két kávéskanál felaprított, szárított körömvirág-virágzatot forrázzunk le 2 dl lobogva forró vízzel, majd meleg helyre téve hagyjuk állni 10 percig. Ha friss virágból készítjük a forrázatot, mindenekelőtt alaposan nézzük át egyenként a virágfejeket, mivel gyakorta bújnak meg bennük kisebb rovarok.

Körömvirág borogatás:

Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le.
Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.
Ne keverjük össze a hozzá hasonló közönséges büdöskével (Tagetes patula).

Gyógynövény-tinktúra

A körömvirág-tinktúrában különösen erősen mutatkoznak meg a növény jótékony tulajdonságai. Öntsünk fel 20 g virágszirmot 100 g 40%-os alkohollal, majd tegyük félre 14 napra. Szűrjük át. A tinktúrát a sebes, fekélyes területek környékén paskoljuk a bőrbe. Borogatás készítéséhez a tinktúrát hígítsuk vízzel. A belsőleg alkalmazott oldat erőteljes görcsoldó.

Allergiagyanú esetén

Rendszerint jól tolerálják a körömvirágteát az allergiára hajlamos emberek is. A biztonság kedvéért először végezzünk allergiatesztet az alkarunkon. Amennyiben nem jelentkezik allergiás reakció azután, hogy a forrázatot a bőrünkre kentük, nyugodtan fogyaszthatunk körömvirágteát.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek