„Növények/F/Fekete nadálytő” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a Fűszerek kategória hozzáadva (a HotCattel)
1. sor: 1. sor:
__NOTOC__
__NOTOC__
[[Kategória:Gyógynövények]]
[[Kategória:Gyógynövények]]
[[Kategória:Fűszerek]]
{{Növ-főcím}}
{{Növ-főcím}}
{{Növ-fejezetek}}
{{Növ-fejezetek}}

A lap 2019. december 21., 08:06-kori változata

A lap mérete: 3003 bájt

Növények

Fekete nadálytő

Fekete nadálytő
Fekete nadálytő
(Symphytum officinale, Syn: -)
Más neve(i): forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér

A fekete nadálytő, a borágófélék családjába tartozó növényfaj. Évelő növény, a nedves helyeket kedveli, réteken vizes gödrökben gyakran előfordul. Gyökerei 2,5–3 cm átmérőjűek, mélyen helyezkednek el a talajban, színük sötétbarna vagy fekete, felvágva belül fehér, esetleg sárga, nyálkás tapintású. A szár alul dúsan elágazó, a szárlevelek nyélre futók. Levele széles, érdes, hegyes csúcsokban végződik, bogernyős virágzata bíbor vagy rózsaszín, esetleg sárgásfehér. Egész nyáron virágzik.

A gyökereket tavasszal vagy ősszel, leveleit virágzáskor kell gyűjteni, és körültekintően szárítani.

Tartalmaz:→ Leveleinek : A-, C-, és B12-vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort is tartalmaz, bár ezek nem fedezik a napi szükségletet, de fehérjetartalma nagyobb, mint akármelyik zöldségé. Azonban vigyázni kell vele, mert tudományosan még nem sikerült igazolni, hogy rákkeltő vagy rákmegelőző-e. Ugyanis tekintélyes mennyiségű csersavat tartalmaz, amely rákkeltő és -megelőző tulajdonságokkal is bír. Legnagyobb mennyiségben a gyökere tárol ilyen anyagokat, ezért ezt a részét inkább csak borogatásként használják.
Gyógyhatása(i): A gyógyászatban sokféle célra használják, külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre és a csonttörésekre, égési és más sérülésekre, duzzanatok borogatására. Hatásos szer még a reuma, ízületi gyulladás, megerőltetés, csontfájdalmak, sebek, vérömlenyek, zúzódások, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de tüdőbetegségek kezelésére is. - Levél forrázata: fürdőbe, arclemosóba téve bőrlágyító hatású. Egyes készítmények a gyógyszertárakban is beszerezhetők.


Felhasználjuk:Friss levelét levélborogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez; gyökerét frissen és szárítva, de porrá őrölve is lehet használni borogatásnak; tinktúra, esszencia, vagy kenőcs is készülhet belőle Borogatásként segíti az eltört csontok összeforradását.
Ellenjavallat: . Belsőleg (pl. teaként) nem ajánlott, mivel a májra toxikus (mérgező) hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz. - A borogatás nyílt sebre nem használható. - Alkalmazása terhesség alatt ellenjavallt.

Lásd még: Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Fekete nadálytő


A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete nadálytő témájú médiaállományokat.