„Növények/K/Keskenylevelű kasvirág” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
{{Növ-főcím}}
{{Növ-főcím}}
{{Növ-fejezetek}}
{{Növ-fejezetek}}
{{gyógynövény-abc}}
{{növény-abc}}
[[Kép:Echinacea angustifolia.jpg|thumb|200px|right|Keskenylevelű kasvirág]]
[[Kép:Echinacea angustifolia.jpg|thumb|200px|right|Keskenylevelű kasvirág]]



A lap 2019. július 16., 02:29-kori változata

A lap mérete: 2941 bájt

Növények

Keskenylevelű kasvirág

Keskenylevelű kasvirág
Keskenylevelű kasvirág
(Echinacea purpurea, Syn: Echinacea angustifolia - Echinacea pallida)
Más neve(i): halvány kasvirág, lángvörös kasvirág, piros kasvirág, kúpvirág vagy bíbor kúpvirág.

A keskenylevelű kasvirág rendszertanilag a kasvirág (Echinacea) nemzetségbe tartozik, melynek tudományos neve a görög echinos, azaz sün szóból származik.

Eredetileg az Egyesült Államokból származó, vadon növő évelő növény, a száraz erdőket és a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkezik, nyáron virágzik, virága a margarétához hasonló.
A kasvirágok három gyógyászati célokra használt fajának egyike, a másik kettő a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) és a halvány kasvirág (Echinacea pallida). A lángvörös kasvirághoz (Bíborkasvirághoz) hasonló gyógyhatással rendelkezik.
Gyógynövényként eredetileg az indián törzsek alkalmazták. Századokon keresztül használták sebek gyógyítására vagy kígyómarás ellenszereként. Azóta máshol is elterjedt, termesztik is gyógyhatása miatt.

Hatóanyagai

A növény alkilamidokat, poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), cikóriasav-származékokat, illóolajat és poliineket tartalmaz.
Gyógyhatása(i): Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. - Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. - Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. - A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják.


Felhasználjuk:Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. - Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik. - A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, homeopátiás golyócska, tabletta és oldat formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be. - A leggyakrabban előforduló készítmények a friss présnedvből készült alkoholos kivonatok.


Ellenjavallat: Fontos tudni, hogy gyermekek, terhes nők és szoptatós kismamák részére a kasvirág alkalmazása nem ajánlott!

Lásd még: Mit-mihez Tea és tinktúra

Magyar Wikipédia: Keskenylevelű kasvirág
A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenylevelű kasvirág témájú médiaállományokat.