„Növények/E/Erdei gyöngyköles” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
17. sor: 17. sor:
:- [[Növények/M/Mezei gyöngyköles|Mezei gyöngyköles]]
:- [[Növények/M/Mezei gyöngyköles|Mezei gyöngyköles]]


Az '''Erdei gyöngyköles''' Közép-Európában, évelő, később gazdagon indás. A Középhegységben viszonylag gyakori. Száraz, mészkedvelő tölgyesekben található.


Az '''erdei gyöngyköles''' Dél- (Spanyolországtól Törökországig) és Közép-Európa területén honos, de a Brit-szigeteken és Oroszország dálnyugati részén is előfordul. Északon hiányzik. Termőhelyein többnyire nagyobb csoportokban nő. E növényfaj előfordul a Bükk-vidéken. A Középhegységben viszonylag gyakori. Száraz, mészkedvelő tölgyesekben található.


:Az erdei gyöngyköles 20–50 centiméter magas, gazdagon indás gyöktörzses évelő növény. Virágtalan állapotban is viszonylag könnyen felismerhető szabályos (szórt állású) levélzetéről, indáiról. A később fejlődő hosszú, meddő hajtások indaszerűen elhajlanak, csúcsukon gyakran legyökereznek. A levelek keskeny lándzsa alakúak, hegyesek, ép szélűek, 5-10 centiméter hosszúak. A párta karimája 1-1,5 centiméter széles, csöve 1,5-2 centiméter hosszú, eleinte bíborvörös, elnyílóban kék színű. Termései 4–5 milliméter hosszúak, simák, feltűnő, fénylő fehér makkocskák.


:Az erdei gyöngyköles napfényes, száraz lomberdők és cserjések, bokorerdők lakója. A meleg, meszes, tápanyagban és humuszban gazdag, laza talajokat kedveli.

:A virágzási ideje április-június között van. A virágok vörösből kékbe való elszíneződése a sejtnedv kémhatásának változásán alapul. A fiatal virágok sejtnedve savas kémhatású, színanyaguk ezért vörös. Az idősebb virágokban a sejtnedv közömbössé vagy lúgossá válik, ekkor a színanyag kék.


{{haszn-rész|}}
{{haszn-rész|}}

A lap 2019. június 2., 03:30-kori változata

A lap mérete: 3065 bájt

Növények

Erdei gyöngyköles


Erdei gyöngyköles
Erdei gyöngyköles
((Lithospermum purpureo-coeruleum, Syn: Aegonychon purpurocaeruleum)
Drog Lithospermi repentis herba,
Más neve(i): -

A gyöngyköles a borágófélék családjába tartozó, vitatott rendszertani besorolású nemzetség. A gyöngyköles-fajok, a Föld számos helyén megtalálhatóak, kivéve Ausztráliát és Új-Zélandot. A nemzetség magyar nevét a fényes, fehér, kemény termésekről kapta. Száruk felálló, vagy elheverő, leveleik épek, ép szélűek, tojásdad, vagy lándzsás alakúak. Virágaik kiszélesedő tölcsér alakúak, a szirmok színe bíbor, kék, sárga vagy fehér. Magyarországon három faj őshonos:

- Erdei gyöngyköles
- Kőmagvú gyöngyköles
- Mezei gyöngyköles


Az erdei gyöngyköles Dél- (Spanyolországtól Törökországig) és Közép-Európa területén honos, de a Brit-szigeteken és Oroszország dálnyugati részén is előfordul. Északon hiányzik. Termőhelyein többnyire nagyobb csoportokban nő. E növényfaj előfordul a Bükk-vidéken. A Középhegységben viszonylag gyakori. Száraz, mészkedvelő tölgyesekben található.


Az erdei gyöngyköles 20–50 centiméter magas, gazdagon indás gyöktörzses évelő növény. Virágtalan állapotban is viszonylag könnyen felismerhető szabályos (szórt állású) levélzetéről, indáiról. A később fejlődő hosszú, meddő hajtások indaszerűen elhajlanak, csúcsukon gyakran legyökereznek. A levelek keskeny lándzsa alakúak, hegyesek, ép szélűek, 5-10 centiméter hosszúak. A párta karimája 1-1,5 centiméter széles, csöve 1,5-2 centiméter hosszú, eleinte bíborvörös, elnyílóban kék színű. Termései 4–5 milliméter hosszúak, simák, feltűnő, fénylő fehér makkocskák.


Az erdei gyöngyköles napfényes, száraz lomberdők és cserjések, bokorerdők lakója. A meleg, meszes, tápanyagban és humuszban gazdag, laza talajokat kedveli.
A virágzási ideje április-június között van. A virágok vörösből kékbe való elszíneződése a sejtnedv kémhatásának változásán alapul. A fiatal virágok sejtnedve savas kémhatású, színanyaguk ezért vörös. Az idősebb virágokban a sejtnedv közömbössé vagy lúgossá válik, ekkor a színanyag kék.


Felhasználható része(i): '
Gyógyhatása(i): '
Ellenjavallat: '


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Erdei gyöngyköles


A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei gyöngyköles témájú médiaállományokat.