„Szakácskönyv/Sajtkészítés/Joghurt” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „__NOTOC__ <noinclude>Kategória:Sajtkészítés</noinclude>{{Szk-főcím}} {{Szk-főételek}} {{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5…”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
4. sor: 4. sor:
{{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{!}} valign="top" style="width:320px; border:solid 1px #8787FF;" {{!}}
{{!}} valign="top" style="width:320px; border:solid 1px #8787FF;" {{!}}
{{cím2|}}
{{cím2|Joghurt készítése}}


'''Hozzávalók'''
'''Hozzávalók'''


| valign="top" style="width:520px; border:solid 1px #8E8EFF;" |
| valign="top" style="width:520px; border:solid 1px #8E8EFF;" |
'''Házi tejek, nyers tejek hőkezelése joghurt és kefir készítése előtt:'''
'''Elkészítés'''
:Melegítsd a tejet 86-92°C hőmérsékletre majd hűtsd vissza a joghurt, vagy a kefir bekultúrázási hőmérsékletére. (46 vagy 24°C) A visszahűtést vízfürdővel gyorsítsd fel. A tej forralását kerüld el, mert a forrásig hevített tej károsodik, tejtermékek készítésre kevésbé alkalmas.
:

:A lehűtött tejet, 46 °C – 48 °C-on alaposan keverd össze egy adag feloldott joghurt kultúrával. Tartsd ezt a hőfokot 3,5-4 órán keresztül. Ügyelj arra, hogy a tej minél kevésbé hűljön ki. Fontos a hőmérséklet, mert csak ebben a tartományban tud a baktérium megfelelően szaporodni, aktívan dolgozni.
:A termizálást tudod termoszban, hungarocell ládában, sütőben vagy dunsztban is végezni.

:3,5-4 óra után majdnem kész a joghurtod. Vedd ki a hőn-tartásból, érezd a friss joghurt illatát, kóstold is meg, aztán tedd hűtőszekrénybe. Még 6 óra szükséges ahhoz, hogy a végső állag kialakuljon, az ízek kikerekedjenek.
:Az elkészült joghurtot tárold hűtőben, így 10-14 napig is eláll. Friss gyümölccsel, müzlivel, mézzel, szörppel, lekvárral vagy ezek nélkül is nagyon finom.
:Tárolása: Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll.
|}
|}

A lap 2017. november 17., 14:52-kori változata

Recept mérete: 1653 bájt

Szakácskönyv

Joghurt

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


Joghurt készítése

Hozzávalók

Házi tejek, nyers tejek hőkezelése joghurt és kefir készítése előtt:

Melegítsd a tejet 86-92°C hőmérsékletre majd hűtsd vissza a joghurt, vagy a kefir bekultúrázási hőmérsékletére. (46 vagy 24°C) A visszahűtést vízfürdővel gyorsítsd fel. A tej forralását kerüld el, mert a forrásig hevített tej károsodik, tejtermékek készítésre kevésbé alkalmas.
A lehűtött tejet, 46 °C – 48 °C-on alaposan keverd össze egy adag feloldott joghurt kultúrával. Tartsd ezt a hőfokot 3,5-4 órán keresztül. Ügyelj arra, hogy a tej minél kevésbé hűljön ki. Fontos a hőmérséklet, mert csak ebben a tartományban tud a baktérium megfelelően szaporodni, aktívan dolgozni.
A termizálást tudod termoszban, hungarocell ládában, sütőben vagy dunsztban is végezni.
3,5-4 óra után majdnem kész a joghurtod. Vedd ki a hőn-tartásból, érezd a friss joghurt illatát, kóstold is meg, aztán tedd hűtőszekrénybe. Még 6 óra szükséges ahhoz, hogy a végső állag kialakuljon, az ízek kikerekedjenek.
Az elkészült joghurtot tárold hűtőben, így 10-14 napig is eláll. Friss gyümölccsel, müzlivel, mézzel, szörppel, lekvárral vagy ezek nélkül is nagyon finom.
Tárolása: Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll.