„Szakácskönyv/Pástétomok/Padlizsánpástétom” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „__NOTOC__<noinclude>{{SUBPAGENAME}}</noinclude>{{Szk-főcím}} {{Szk-kiegészítők}} {{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style…”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a Szendvicsek kategória eltávolítva; Pástétomok kategória hozzáadva (a HotCattel)
1. sor: 1. sor:
__NOTOC__<noinclude>[[Kategória:Szendvicsek|{{SUBPAGENAME}}]]</noinclude>{{Szk-főcím}}
__NOTOC__<noinclude>
[[Kategória:Pástétomok|{{SUBPAGENAME}}]]
</noinclude>{{Szk-főcím}}
{{Szk-kiegészítők}}
{{Szk-kiegészítők}}
{{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"

A lap 2017. augusztus 11., 13:00-kori változata

Recept mérete: 2409 bájt

Szakácskönyv

Padlizsánpástétom

Előételekről Hideg előételek Meleg előételek Sör és Borkorcsolyák Mártogatós receptek Ízesített vajak Hideg szendvicsek Melegszendvicsek Pástétomok, szendvicskrémek Köretek FőzelékekSalátákról Saláták Öntetek Mártásokról Mártások Mártások II. Sodók Habok-krémek Parfék Poharas krémek Felfújtak-pudingok Fagylaltok Fagylaltkelyhek Sörbet

Padlizsánpástétom

Hozzávalók:

  • 4 db padlizsán,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma,
  • 0,5–1 dl olaj (a legjobb az olívaolaj),
  • só, őrölt bors.

Elkészítés:

A padlizsánokat sütőlapra helyezzük, s forró sütőben jól megpirítjuk (időnként meg kell forgatni). Akkor jó, amikor feketére sül, felhólyagosodik a héja, illetve állaga kissé "löttyedt" lesz. Ha ezt sikerül kivárni (kb.40 perc), hagyjuk kihűlni, lehúzzuk a héját, leszedjük a csumáját, s a megmaradt, eléggé fura állagú padlizsánokat fa-, műanyag vagy rozsdamentes késsel (vagy a krumpli összetörésére használt alkalmatossággal) pépesítjük (magostól, mindenestől). Tálba tesszük, s hozzáadjuk a finomra vágott (vagy megreszelt) vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, a sót és az őrölt borsot. Jól összekeverjük, majd állandó kavarás mellett nagyon lassan belecsurgatjuk az olajat. Ez kissé besűríti a masszát. Ha szükséges, még sózhatjuk, borsozhatjuk (ez az étel szereti az intenzív fűszerezést), majd egy tiszta tálba átlapátoljuk, szépen megformázzuk és paradicsomszeletekkel díszítjük. Fogyasztásig legalább 1-2 órát hagyjuk érni a hűtőben.

Vajas pirítósra halmozva a legfinomabb, és nagyon illik hozzá a paradicsom.

Előnye, hogy 2-3 napig is eltartható, szendvicsre önállóan, de "puccosabb" étkezéseknél előételként is kínálhatjuk; hátránya, hogy intenzív „illatanyagai” miatt fogyasztása után nem leszünk feltétlenül szalonképesek (illusztrisabb vendégek esetén csökkenthetjük a hagymafélék mennyiségét), továbbá, hogy aki még nem kóstolta, a látványától kicsit visszariadhat, mert a "ronda, de finom" kategóriába tartozik (de az ínyencebbek, akik bevállalják a kóstolását, biztosan elkérik a receptjét).

Változat:

A kész padlizsánkrémbe keverhetünk majonézt (4 padlizsán elbír egy kis tubust), így lágyabb lesz, és ez esetben az olajból is elég a fenti mennyiség negyede.