„Szakácskönyv/Pástétomok/Húspástétom 2.” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Eltávolította a lap teljes tartalmát
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
__NOTOC__
[[Kategória:Szendvicsek]]
{{Szk-főcím}}
{{Szk-kiegészítők}}
{{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{!}} valign="top" style="width:320px; border:solid 1px #8787FF;" {{!}}
{{cím2|Húspástétom 2.}}

'''Hozzávalók'''
* 0.5 kg darált sertéslapocka
* 1 fej vöröshagyma apróra vágva
* 2 ek kacsazsír
* 1 gerezd fokhagyma
* 0.5 mk őrölt fahéj
* 0.5 mk őrölt szegfűszeg
* 1 tk tengeri só
* 1 tk bors
* 2 dl alaplé
| valign="top" style="width:520px; border:solid 1px #8E8EFF;" |
'''Elkészítés:'''
:A kacsazsíron üvegesre pároljuk a hagymát. A zsír felét helyettesíthetjük vajjal így finomabb lesz. :Ha már majdnem kész a hagyma, tegyük rá az összeaprított fokhagymát is.

:Tegyük a megdinsztelt hagymára a finomra darált lapockát, és alaposan süssük át, közben folyamatosan kevergessük egy fakanállal, hogy ne piruljon meg, a húspástétomba nem való a kérgesre pirított hús.

:Ha a hús alaposan átsült tegyük hozzá a fűszereket, ha az eredeti receptet követitek akkor a szegfűszeget és fahájat, ha magyarosan szeretnétek akkor pirospaprikát és kakukkfüvet, sőt, egy kis Erős Pista is mehet bele.

:Öntsük fel az egészet az alaplével (jó zsíros tejjel helyettesíthetjük), és alacsony lángon fedő alatt kb. egy órát főzzük. Ha az alaplé nagyon lefő, akkor pótoljuk, a végén egy sűrű-szósz szerű állagot kell kapnunk.

:Ha kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk lehűlni. Ha kihűlt botmixerrel addig mixeljük, ameddig egy pépes kenhető massza nem lesz belőle. Tegyük valamilyen zárható edénybe, közben folyamatosan ütögessük az edény alját, hogy ne maradjon benn levegő.

:A tetejére öntsünk egy kis olvasztott zsírt, így elzárjátok a levegő útját, ezért tovább eltartható lesz. Pirítóssal, friss kenyérrel, zöldségekkel nagyon finom vacsora vagy reggeli.
|}

A lap 2016. november 27., 08:52-kori változata

Recept mérete: 1942 bájt

Szakácskönyv

Húspástétom 2.

Előételekről Hideg előételek Meleg előételek Sör és Borkorcsolyák Mártogatós receptek Ízesített vajak Hideg szendvicsek Melegszendvicsek Pástétomok, szendvicskrémek Köretek FőzelékekSalátákról Saláták Öntetek Mártásokról Mártások Mártások II. Sodók Habok-krémek Parfék Poharas krémek Felfújtak-pudingok Fagylaltok Fagylaltkelyhek Sörbet

Húspástétom 2.

Hozzávalók

  • 0.5 kg darált sertéslapocka
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 mk őrölt fahéj
  • 0.5 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk tengeri só
  • 1 tk bors
  • 2 dl alaplé

Elkészítés:

A kacsazsíron üvegesre pároljuk a hagymát. A zsír felét helyettesíthetjük vajjal így finomabb lesz. :Ha már majdnem kész a hagyma, tegyük rá az összeaprított fokhagymát is.
Tegyük a megdinsztelt hagymára a finomra darált lapockát, és alaposan süssük át, közben folyamatosan kevergessük egy fakanállal, hogy ne piruljon meg, a húspástétomba nem való a kérgesre pirított hús.
Ha a hús alaposan átsült tegyük hozzá a fűszereket, ha az eredeti receptet követitek akkor a szegfűszeget és fahájat, ha magyarosan szeretnétek akkor pirospaprikát és kakukkfüvet, sőt, egy kis Erős Pista is mehet bele.
Öntsük fel az egészet az alaplével (jó zsíros tejjel helyettesíthetjük), és alacsony lángon fedő alatt kb. egy órát főzzük. Ha az alaplé nagyon lefő, akkor pótoljuk, a végén egy sűrű-szósz szerű állagot kell kapnunk.
Ha kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk lehűlni. Ha kihűlt botmixerrel addig mixeljük, ameddig egy pépes kenhető massza nem lesz belőle. Tegyük valamilyen zárható edénybe, közben folyamatosan ütögessük az edény alját, hogy ne maradjon benn levegő.
A tetejére öntsünk egy kis olvasztott zsírt, így elzárjátok a levegő útját, ezért tovább eltartható lesz. Pirítóssal, friss kenyérrel, zöldségekkel nagyon finom vacsora vagy reggeli.