„Kertészet/Rovarok/Kis szarvasbogár” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
4. sor: 4. sor:
{{Kert-kártevők}}
{{Kert-kártevők}}


A '''kis szarvasbogár''' ''(Dorcus parallelipipedus)'' a [[bogarak]] rendjébe és a [[szarvasbogárfélék]] családjába tartozó faj. Magyarországon védett.
A '''kis szarvasbogár''' ''(Dorcus parallelipipedus)'' a [[bogarak]] rendjébe és a [[szarvasbogárfélék]] családjába tartozó faj. '''Magyarországon védett'''.


== Élőhelye ==
== Élőhelye ==
10. sor: 10. sor:
[[Kép:Kis szarvasbogár.jpg|thumb|Kis szarvasbogár]]
[[Kép:Kis szarvasbogár.jpg|thumb|Kis szarvasbogár]]
== Megjelenése ==
== Megjelenése ==
Otromba, lapos, elül-hátul egyforma széles, homályos fekete teste, melynek fejlődése korhadó tölgy- és bükkfában folyik le, fénytelen fekete. Az [[ivari dimorfizmus]] kevésbé szembetűnő, mint a [[nagy szarvasbogár]]nál, a különbség a rágók alakjában van: a hím rágóján levő felfelé álló fog a nősténynél hiányzik. A [[lárva]] korhadó [[tölgy]]ben és [[bükk]]ben fejlődik, [[imágó]]ja május-júniusban esténként rajzik.
Otromba, lapos, elül-hátul egyforma széles, homályos fekete teste, melynek fejlődése korhadó tölgy- és bükkfában folyik le, fénytelen fekete. Az [[ivari dimorfizmus]] kevésbé szembetűnő, mint a [[Kertészet/Kártevők/Nagy szarvasbogár|nagy szarvasbogárnál]], a különbség a rágók alakjában van: a hím rágóján levő felfelé álló fog a nősténynél hiányzik. A [[lárva]] korhadó [[tölgy]]ben és [[bükk]]ben fejlődik, [[imágó]]ja május-júniusban esténként rajzik.


== Életmódja ==
== Életmódja ==

A lap 2016. augusztus 7., 03:02-kori változata

A lap mérete: 1634 bájt

Kis szarvasbogár

A kis szarvasbogár (Dorcus parallelipipedus) a bogarak rendjébe és a szarvasbogárfélék családjába tartozó faj. Magyarországon védett.

Élőhelye

Dombos, hegyes területeken, főleg lomberdőkben él.

Kis szarvasbogár

Megjelenése

Otromba, lapos, elül-hátul egyforma széles, homályos fekete teste, melynek fejlődése korhadó tölgy- és bükkfában folyik le, fénytelen fekete. Az ivari dimorfizmus kevésbé szembetűnő, mint a nagy szarvasbogárnál, a különbség a rágók alakjában van: a hím rágóján levő felfelé álló fog a nősténynél hiányzik. A lárva korhadó tölgyben és bükkben fejlődik, imágója május-júniusban esténként rajzik.

Életmódja

Főleg tölgyesekben él, ahol a fák kicsorgó nedvével táplálkozik. A nőstény petéit korhadó tölgytuskók gyökerei közé rakja. A lárvák a fakorhadékait fogyasztják, abban vastag járatokat vájnak. Fejlődésük 3-5 évig tart. Bebábozódásuk során a fák törmelékeiből gubót készítenek, amelyből a 6. éven bújik ki a kifejlett imágó. Nyári estéken táplálékot keresve nagyobb távolságokra repül.

Képek







Forrás:

Magyar Wikipédia:, Kis szarvasbogár, 2011. március 1., 06:34 (CET)