„Gomba/Ehető gombák/Fakósárga tölcsérgomba” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
23. sor: 23. sor:
: '''Étkezési érték:''' ehető, de közepes értékű. Idősebb példányai megárthatnak.
: '''Étkezési érték:''' ehető, de közepes értékű. Idősebb példányai megárthatnak.


: '''Hasonló fajok:''' a [[Ehető gombák/Rozsdasárga tölcsérgombának|rozsdasárga tölcsérgomba]] ''Clitocybe amoenolens'' élénkebb színű, csak ritkán vízfoltos, hazánkban még nem került elő. A faj étkezési értékét a kézikönyvek egy része mai napig "ehető"-nek közli. Ugyanakkor a nagyon hasonló, Európában korábban nem élő ''Clitocybe amoenolens'' faj (melyet elsősorban jázminra és túlérett körtére jellemző illatáról lehetne megkülönböztetni) megjelent a nyugati országokban és súlyos mérgezéseket okozott.
: '''Hasonló fajok:''' a [[Ehető gombák/Rozsdasárga tölcsérgomba|rozsdasárga tölcsérgombának]] ''Clitocybe amoenolens'' élénkebb színű, csak ritkán vízfoltos, hazánkban még nem került elő. A faj étkezési értékét a kézikönyvek egy része mai napig "ehető"-nek közli. Ugyanakkor a nagyon hasonló, Európában korábban nem élő ''Clitocybe amoenolens'' faj (melyet elsősorban jázminra és túlérett körtére jellemző illatáról lehetne megkülönböztetni) megjelent a nyugati országokban és súlyos mérgezéseket okozott.


{{Gomba}}
{{Gomba}}

A lap 2016. február 16., 11:40-kori változata


Gombák

Fakósárga tölcsérgomba

Fakósárga tölcsérgomba

Latin neve (Lepista flaccida) - tévesen nevezik Rozsdasárga tölcsérgombának Clitocybe amoenolens is. Syn.: Lepista gilva - Fakósárga tölcsérpereszke

A fakósárga tölcsérgomba a kalaposgombák rendjén belül a pereszkefélék családjába tartozó Clitocybe nemzetség egyik gombafaja.

Kalap: 3-8 cm széles, fakó bézs színű, barnásokker, csak kissé tölcséresedő, felülete matt, sötétebb, körkörösen elhelyezkedő jellegzetes, sötétebb foltokkal („vízfoltokkal"), széle sokáig aláhajló.


Lemezek: halvány rozsdasárgák, sűrűn állók, lefutók.
Tönk: halvány kalapszínű, gyakran szálas, alja kiszélesedő.
Előfordulás: augusztustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben. Hazánkban gyakori gombafaj.
Étkezési érték: ehető, de közepes értékű. Idősebb példányai megárthatnak.
Hasonló fajok: a rozsdasárga tölcsérgombának Clitocybe amoenolens élénkebb színű, csak ritkán vízfoltos, hazánkban még nem került elő. A faj étkezési értékét a kézikönyvek egy része mai napig "ehető"-nek közli. Ugyanakkor a nagyon hasonló, Európában korábban nem élő Clitocybe amoenolens faj (melyet elsősorban jázminra és túlérett körtére jellemző illatáról lehetne megkülönböztetni) megjelent a nyugati országokban és súlyos mérgezéseket okozott.

Lásd még

A Wikimédia Commons tartalmaz Fakósárga tölcsérgomba témájú médiaállományokat.

Sablon:Ehető gombák