„Zilahy Ágnes/Disznótor/Kásás hurka” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
1. sor: 1. sor:
__NOEDITSECTION__<noinclude>[[Kategória:Zilahy Ágnes|{{PAGENAME}}]]</noinclude>
__NOEDITSECTION__<noinclude>[[Kategória:Zilahy Ágnes]]</noinclude>
{{Szk-Zilahycím}}

{{idézet|'''A kásás hurka'''.
{{idézet|'''A kásás hurka'''.



A lap jelenlegi, 2016. január 28., 02:54-kori változata


Recept mérete: 1289 bájt
A kásás hurka.

Egy lábasba tegyünk egy liternyi nagyon zsíros fanyadó levet, annak a fazéknak a tetejéről merítsük ezt, a melybe, - disznóöléskor - a kövérségeket és a hurkákat kifőzzük.

Ha forró az a zsíros lé, főzzünk bele fél liter tiszta köles kását. A zsíros lében egészen addig főzzük a sárga kását, a míg e szemek mind szépen kipattognak; de egész puhára nem szabad megfőzni, mert akkor nem állana tömören össze a hurka.

Ha kipattogott a kása, vegyük el a tűztől és kevés sót, törött borsot hintsünk közé. Tegyünk még a kásába egy apróra összevagdalt maréknyi megfőzött kövérséget.

Ha az izét jónak találjuk, töltsük a vastagabb féle bélbe, két araszos darabkákba szakítván a belet. Ezt is a hurka töltő segélyével kell megtölteni és a két végét tiszta, vékony faszegekkel jó szorosan be kell tűzni. tíz percig forró vízbe kell főzni, azután abból kiszedve, hideg helyre rakjuk és használatkor szép pirosra meg kell sütni.

Megjegyzem, hogy a kásás hurka hideg időben sem áll el tovább pár napnál, mert a kása megsavanyodik, de frissiben igen jó étel.”