„Kertészet/Lepkefélék/Lombosfa fehérmoly” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
(Nincs különbség)

A lap 2015. december 7., 13:26-kori változata

A lap mérete: 2439 bájt

Lombosfa fehérmoly

Tölts fel egy saját képet

A lombosfa-fehérmoly (Leucoptera malifoliella) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó ezüstös fehérmolyfélék (Lyonetiidae) családjának egyik, Magyarországon is ismert faja.

Elterjedése, élőhelye

A Krím, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia hegyvidékei felől terjeszkedik észak és nyugat felé; mostanra Közép- és Dél-Európában általános.

Kártétele Bulgáriában 1961 óta, Olaszországban 1955 óta, Jugoszláviában 1967 óta feltűnő. Magyarországon kártevőként először 1812-ben említették. Az 1950-es évek óta állandóan előfordul gyümölcsöseinkben, és kártétele a '80-as évektől folyamatos.

Megjelenése

Rendkívül kis termetű lepke: szárnyának fesztávolsága mindössze 6–8 mm; szárnyai élénk mintázatú ólomszürkék.

Életmódja

Egy-egy évben változó nemzedékszámú moly fejlődik ki:

  • Dél-Olaszországban többnyire öt;
  • Dél-Európa többi részén három vagy négy;
  • Magyarországon általában három;
  • Angliában csak egy.

Báb állapotban, sűrű fehér gubóban telel át a fák törzsén, vastagabb ágain, esetleg a lehullott leveleken, az almatermésűek (Malus) csésze- és kocsánymélyedéseiben. A hernyó apránként 10–18 mm átmérőjűre bővíti foltaknáját a tápnövény levelében. Az akna alakja határozóbélyeg; a széle hólyagos, belsejében csigavonal formájában látható a hernyó ürüléke.

A polifág hernyó a lombkorona- és cserjeszinten él. Legkedveltebb tápnövénye az alma és a meggy, de a többi gyümölcsfán is megtelepszik.

Kedveli még:

Kártétele időnként jelentős lehet, a hernyók a lombfelület nagy részét elpusztíthatják – ilyenkor egy-egy levélbe akár 20–40 foltaknát is rághatnak. A magyarországi almások és meggyültetvények egyik jelentős kártevője.







Forrás:

Magyar Wikipédia:, Lombosfa fehérmoly, 2011. március 1., 06:37 (CET)