„Szakácskönyv/Mit-mihez/J” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a KeFe átnevezte a(z) Szakácskönyv/Fűszerek/Mit-mihez/J lapot a következő névre: Szakácskönyv/Mit-mihez/J
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
__NOTOC__
<noinclude>[[Kategória:Szakácskönyv]]</noinclude>
<noinclude>[[Kategória:Mit-mihez|{{PAGENAME}}]]</noinclude>{{Szk-főcím}}
{{Szk-újrcpt}}<div style="{{Szk-doboz}}; {{Szk-szín}}; position:relative; text-align: left;">{{Szk-főcím|Mit-mihez}}{{Szk-fűszerek}}
{{Szk-mit-abc}}
{{Szk-fejléc}}
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #8A8AFA; background:#E8ECEF;-moz-border-radius:15px;">
{{Szk-lábléc}}
{{Szk-mit-abc}}
----
{{TOC right}}
{{TOC right}}

----
{{Szk-lábléc}}





A lap 2015. július 15., 03:48-kori változata

Recept mérete: 4904 bájt

Szakácskönyv

J




J

Japán rózsa

(Rosa rugosa) magyar népies elnevezése: csipkebokor.

A vadrózsánál alacsonyabb, terjedő tövű növény, virágai lilásrózsaszín színezetűek, és folyamatosan nyílnak. Termése piros, jóval nagyobb, húsosabb, elérheti a 2-3 cm átmérő nagyságot is. Frissen is fogyasztható, bár az előbbinél savanykásabb ízű. Szárítása nagyobb gondosságot és több időt igényel a vastagabb húsa miatt.


Ugyanúgy használható, mint a vadrózsa termése, de annál jóval szaporább.


Jávai tea

(Orthosiphon stamineus)

Gyógyhatása Állatkísérletek kimutatták, hogy a vesetea fogyasztása csekély mértékben növeli a vizeletkiválasztást. Patkányoknál a szájon át adott folyékony kivonat jelentősen csökkentette az ionok kiürülését. A növény sajátos flavonoidjai kismértékben hatásosak a szabad gyökök ellen. Embereken történő alkalmazásánál megfigyelték, hogy a víz fokozott kiürülése mellett a karbamid és a húgysav kiürülését is elősegíti. Bizonyos esetekben a vesekő feloldására is jótékony hatással van.

A vesetea epekiválasztási elégtelenség, epe-vagy vesekő, és elégtelen vizelet-kiválasztás esetén ajánlott. Kettős méregtelenítő hatása (epén és vizeleten át) miatt gyakran használják fogyókúrák kiegészítőjeként. A tea hatóanyaga lassan és fokozatosan szívódik fel a bélben, így huzamosabb időn át frissít. Ezáltal káros mellékhatások nélkül előzi meg a fáradtságérzetet és őrzi meg a szellemi teljesítő- és koncentrációképességet.

Előírt adagolás mellett a veseteának mérgező hatását nem figyelték meg.


Jóféle sáfrány

(Crocus sativus)

A jóféle sáfrány hagymagumós évelő növény. Szálas lomblevelei rendszerint a virágokkal egy időben jelennek meg. Virágkocsánya jórészt föld alatti, a lepel hosszú és lilás rózsaszín színű. Porzószálai hosszúak. A földben lévő magházból indul ki a vékony, hengeres, három sallangra tagolt, sötét téglavörös bibeszál. Nem tévesztendő össze a sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) nevű növénnyel!

A gyógyászatban ritkán alkalmazzák, de nyugtató, étvágyjavító, görcsoldó készítmények komponense lehet.

Egy kínai orvos, amikor osztályozta a növényeket, a jóféle sáfrányt „édes ízűnek és száraz jellegűnek” tartotta, amely nyugtató hatása miatt depressziós tünetek kezelésére, a rendszertelen menstruáció esetére, továbbá altesti panaszok gyógyítására ajánlott.

Gyógyhatása Bibéjéből készült bizonyos gyógykészítmények, mint például a Garrus elixir, és különféle, fogzást segítő szirupok, hagyományosan nyugtató hatásúak. Mindazonáltal ezt a hatást kísérletileg eddig még nem igazolták.

A jóféle sáfrány igen drága, ezért bibéjét sem fűszerként, sem gyógykészítmények előállításához nem nagyon használják. (Grammja minden időben drágább volt az aranyénál!)

Bibéje nagy adagban, vagyis 5 g felett mérgező hatású, emiatt túlzott alkalmazása elkerülendő!


Jujuba

vagy kínai datolya (Ziziphus zizyphus) vagy (Ziziphus jujuba)

Konyhai felhasználásais sokrétű: főzik kölessel vagy rizzsel, kemencében sütik vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban főzve, (kandírozva). A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, például torokgyulladás esetén.

Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére önmagában vagy a hasonló hatású szentjánoskenyérfa és az orvosi ziliz segítségével.

Gyógyhatása A jujuba mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek ezenfelül összehúzó hatása is van.

A jujuba termését régóta fogyasztják, és mindeddig semmilyen mérgező hatása nem ismert.