„Szakácskönyv/Tanácsok/O” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „<noinclude>{{SUBPAGENAME}}</noinclude>{{Szk-főcím}} {{TOC right}}{{abc-tanácsok}}”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
<noinclude>[[Kategória:Szakácskönyv/Fejezetek|{{SUBPAGENAME}}]]</noinclude>{{Szk-főcím}}
<noinclude>[[Kategória:Szakácskönyv/Fejezetek|{{SUBPAGENAME}}]]</noinclude>{{Szk-főcím}}
{{TOC right}}{{abc-tanácsok}}
{{TOC right}}{{abc-tanácsok}}

== Odaégett étel ==
* Az odaégett ételt ne kavarjuk fel, mert csak rontunk a helyzeten. A megmenthető, oda nem ragadt részeket tegyük át egy másik edénybe. Ha így is érezhető a kozmás íz, és a recept elbírja, keverjünk hozzá egy deci forró tejet és forraljuk fel.
* Az odakozmált tejet főzzük fel újra szódabikarbónával, hogy megszűnjön a kellemetlen mellékíze.
* Ha sült hús kozmál oda, a levébe tegyünk néhány szelet nyers burgonyát, ami felveszi a kozmás ízt.

== Olaj ==
* Nem fröcsköl az olaj sütés közben, ha egy pici sót szórsz bele.
* Nem fut ki az olaj sütéskor, ha száraz kenyérdarabot teszel bele.
* A tészta főzésénél néhány csepp olaj a főzővízben megakadályozza, hogy összeragadjon.
* A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.
* Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát.

== Olajban ==
* Ha megpucolt fokhagymát olajban elteszel, bármire fel tudod használni, sőt az olajat is.

== Olajbogyó ==
* Ha sós lében volt az olajbogyó, felhasználás előtt öblítsd le, nehogy elsózza a salátát.
* Ha a vásárolt vagy a konzervből kiszedett olajbogyó megfonnyad, tegyük olivaolajba. Újból megduzzad. Hűvös helyen tároljuk.

== Olajsütő ==
* Célszerű minden használat után, kihűlését követően átönteni egy edénybe a zsiradékot, az alján összegyűlt morzsát eltávolítani, kimosni, megszárítani és visszaönteni a zsiradékot.

== Olajszag ==
* A palacsintasütésből fakadó nehéz olajszag száműzhető a konyhából, ha teflonserpenyőt használunk és a sütéshez szükséges 2-3 evőkanálnyi olajat közvetlenül a tésztába keverjük.

== Olívaolaj ==
* Nem avasodik meg az olívaolaj, ha az üvegbe egy szem kockacukrot teszel.
* A káposztasaláta könnyebben emészthető és lágyabb lesz, ha kevés olívaolajat öntünk rá.
* A zöldségek vitaminjai egy részének felszívódásához szükség van zsiradékra is, ezért az öntetekben ott a helye egy kis zsiradéknak, leggyakrabban napraforgó- vagy olívaolajnak.
* A házilag készített salátaöntetek zsírtartalmának csökkentésére használjunk egyharmaddal kevesebb olívaolajat, s a kimaradó olajat helyettesítsük borral vagy paradicsomlével, esetleg forró vízzel, a recept ízvilágához illően.
* Ha töredezettek a körmeink, dörzsöljük be őket minden nap hidegen sajtolt olívaolajjal.
* A kelt tészta nem "mászik" ki a fémedényből, ha annak oldalát bekenjük olívaolajjal.
* Az úgynevezett salátaolajoknak az a jó tulajdonságuk, hogy kevésbé dermednek meg a hűtés alatt. Egy jó zöldsalátára nem is kell feltétlenül más dresszing, mint egy kevés olívaolaj.

== Olvasztás ==
* Amikor csokoládét olvasztunk, vagy süteményt, szószt készítünk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben forró vízbe, hanem csak a vízgőzbe, mert így a hő egyenletesen oszlik el.

== Omlós tészta ==
* A tésztareceptben feltűntetett vaj egy részét helyettesítse tejföllel, hogy könnyebb legyen nyújtani a tésztát.

== Ónozott edény ==
* Az élelmiszerek tárolására használt ónozott edényt belülről szappanos meleg vízzel, esetleg kevés hamuval súroljuk tisztára. De csak olyan ónozott edényeket használjunk konyhai célra, melyeknél az ónozás tiszta ónnal történt. A tiszta ón ugyanis nem mérgező, sem a víz, sem az ételek nem támadják meg.
* Jól tisztíthatók az oxidálódott ónozott edények meleg sörrel vagy káposztalével. Szép fényesek és tiszták lesznek. De néhány csepp kávé is elsőrendű óntisztító.

== Orbáncfű ==
* A tavaszi fáradékonyság és levertség kivédésére használjunk gyógyfüveket! Próbálja ki az orbáncfű, a citromfű és a ginszeng hatását!
* Fontos: orbáncfű szedésekor kis időre kerüljük a szoláriumot, mert egyes növények fokozzák a bőr fényérzékenységét!
* Öblögessen orbáncfűteával, az enyhíti a fogínyvérzést.

== Orvosi zsálya ==
* Hazánkban 2 olyan növény él, amely izzadásgátló hatású. Az orvosi zsálya és az izsóp vizes (és szeszes) kivonatai igen hatásosan csökkentik a kiválasztást.

== Osztriga ==
* Az osztrigaidény időtartama nagyon rövid, mivel a kagyló könnyen romlik. Október előtt és március után már nem szabad fogyasztani, mert veszélyes lehet. A hosszadalmas szállítást is nehezen viseli el. Csak hűtve szállítható és tárolható!

== Öntöttvas edény ==
* Ha a vasedényt védőréteggel vonták be, használat előtt a védőréteget forró, mosószeres vízben súrolóporral sikáljuk le, azután dörzsöljük be étkezési olajjal.
* A szennyeződéstől könnyen megtisztíthatjuk az öntött vasedényt, ha ecetes vizet forralunk benne, majd kívül-belül sóval jól megsikáljuk. Tiszta vízzel öblítsük, és töröljük szárazra. Ha odaégett benne az étel, enyhe súrolóporral dörzsöljük le az égetett részt.
* Soha ne öntsünk hideg vizet felforrósodott öntött vasedénybe, mert megreped!
* Nem lesz rozsdás az öntöttvas edényünk, ha minden mosogatás után alaposan megszárítjuk, a belsejét pedig bekenjük étolajjal. Az edényt csak száraz helyen tároljuk.
* A vasedényt meleg, lúgos vízben is elmoshatjuk, de ilyenkor azonnal törölgessük el, majd dörzsöljük be étolajjal.

== Őszibarack ==
* Az őszibarack hámozásának hatékony módja, ha 1 percre forrásban lévő vízbe meríti, majd 1 percre hideg vízbe dobja. Ezután a héj simán lehúzható.
* Elsősorban a sárgahúsú, magvaváló fajtákból készítenek befőttet. Az őszibarack vastagabb héja, valamint a héjon lévő szőrök miatt hámozott, és a gyümölcs nagyobb mérete miatt felezett formában töltik üvegbe, vagy dobozba.

== Őzhús ==
* Az őz húsát érlelni, ill. pácolni kell. Csak így lesz ízletes és szagtalan. A páclevet ízlés szerint készítsük el, de mindig csak annyit, hogy a húst ellepje. A fűszereket, zöldséget (ecetet, hagymát, babérlevelet, borsot, sót, szegfűszeget stb.) tartalmazó levet. Legalább 30 percig forraljuk, majd öntsük rá a húsra. A húst többször forgassuk meg a lében.
* Gyors pácolást is végezhetünk. Ilyenkor a levet, ahányszor lehűl, fel kell forralnunk, és újra a húsra kell töltenünk, ezáltal egy vagy fél nap alatt olyan eredményt érhetünk el, mint egyébként 4-5 nap alatt.
* A hús előkészítése során a legvékonyabb hártyát is le kell szednünk róla, nehogy sülés, ill. párolódás közben a húst összehúzza.
* Az őz húsa zsírszegény, ezért szalonnával sűrűn tűzdeljük meg. Egy órával a párolás, ill. a sütés előtt pedig olajozzuk be, sózzuk meg. Egy kevés zsíron, páclével locsolgatva pároljuk, ill. süssük puhára. Tehetünk mellé zöldséget, fokhagymát, citromot stb. is.

== Őzlábgomba ==
* A nyár közepétől késő őszig terem főleg erdőszéleken, akácosokban, nyárfásokban. Érdemes gyűjteni, mert ízletes, enyhén fűszeres illatú. A gombakalap igen sokféle ételnek készíthető el, de a legfinomabb sütve, rántva.
* A gombát legalább 20 percig kell főzni vagy sütni, ahhoz, hogy ehető legyen. Máskülönben gyomorrontást okoz. Étkezésre csak a gomba kalapja a jó, mivel a tönkje kifejlődve szívós, rostos és rágós, fogyasztásra nem alkalmas. Az egész fiatal példányok tönkje viszont még felhasználható.
* Mielőtt felhasználnánk a begyűjtött őzlábgombákat, mindenképpen vizsgáltassuk be őket gombaszakértővel, mert közöttük is lehet mérgező fajta, mely a hosszas főzés vagy sütés után sem válik ehetővé.
* Tönkje nem ehető, kalapja még a kinyílása előtt gyűjthető, amelyet tisztítás után kirántva, pörköltként, vagy húsos töltelékek adalékaként használnak.
* Szárítás és őrlés után fűszerként is kiváló. Az így kapott gombapor kellemes illatú és ízű fűszer, ami kiválóan alkalmas az ételek ízesítésére.

A lap 2014. szeptember 12., 09:43-kori változata

Recept mérete: 8393 bájt

Szakácskönyv

O

Odaégett étel

  • Az odaégett ételt ne kavarjuk fel, mert csak rontunk a helyzeten. A megmenthető, oda nem ragadt részeket tegyük át egy másik edénybe. Ha így is érezhető a kozmás íz, és a recept elbírja, keverjünk hozzá egy deci forró tejet és forraljuk fel.
  • Az odakozmált tejet főzzük fel újra szódabikarbónával, hogy megszűnjön a kellemetlen mellékíze.
  • Ha sült hús kozmál oda, a levébe tegyünk néhány szelet nyers burgonyát, ami felveszi a kozmás ízt.

Olaj

  • Nem fröcsköl az olaj sütés közben, ha egy pici sót szórsz bele.
  • Nem fut ki az olaj sütéskor, ha száraz kenyérdarabot teszel bele.
  • A tészta főzésénél néhány csepp olaj a főzővízben megakadályozza, hogy összeragadjon.
  • A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.
  • Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát.

Olajban

  • Ha megpucolt fokhagymát olajban elteszel, bármire fel tudod használni, sőt az olajat is.

Olajbogyó

  • Ha sós lében volt az olajbogyó, felhasználás előtt öblítsd le, nehogy elsózza a salátát.
  • Ha a vásárolt vagy a konzervből kiszedett olajbogyó megfonnyad, tegyük olivaolajba. Újból megduzzad. Hűvös helyen tároljuk.

Olajsütő

  • Célszerű minden használat után, kihűlését követően átönteni egy edénybe a zsiradékot, az alján összegyűlt morzsát eltávolítani, kimosni, megszárítani és visszaönteni a zsiradékot.

Olajszag

  • A palacsintasütésből fakadó nehéz olajszag száműzhető a konyhából, ha teflonserpenyőt használunk és a sütéshez szükséges 2-3 evőkanálnyi olajat közvetlenül a tésztába keverjük.

Olívaolaj

  • Nem avasodik meg az olívaolaj, ha az üvegbe egy szem kockacukrot teszel.
  • A káposztasaláta könnyebben emészthető és lágyabb lesz, ha kevés olívaolajat öntünk rá.
  • A zöldségek vitaminjai egy részének felszívódásához szükség van zsiradékra is, ezért az öntetekben ott a helye egy kis zsiradéknak, leggyakrabban napraforgó- vagy olívaolajnak.
  • A házilag készített salátaöntetek zsírtartalmának csökkentésére használjunk egyharmaddal kevesebb olívaolajat, s a kimaradó olajat helyettesítsük borral vagy paradicsomlével, esetleg forró vízzel, a recept ízvilágához illően.
  • Ha töredezettek a körmeink, dörzsöljük be őket minden nap hidegen sajtolt olívaolajjal.
  • A kelt tészta nem "mászik" ki a fémedényből, ha annak oldalát bekenjük olívaolajjal.
  • Az úgynevezett salátaolajoknak az a jó tulajdonságuk, hogy kevésbé dermednek meg a hűtés alatt. Egy jó zöldsalátára nem is kell feltétlenül más dresszing, mint egy kevés olívaolaj.

Olvasztás

  • Amikor csokoládét olvasztunk, vagy süteményt, szószt készítünk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben forró vízbe, hanem csak a vízgőzbe, mert így a hő egyenletesen oszlik el.

Omlós tészta

  • A tésztareceptben feltűntetett vaj egy részét helyettesítse tejföllel, hogy könnyebb legyen nyújtani a tésztát.

Ónozott edény

  • Az élelmiszerek tárolására használt ónozott edényt belülről szappanos meleg vízzel, esetleg kevés hamuval súroljuk tisztára. De csak olyan ónozott edényeket használjunk konyhai célra, melyeknél az ónozás tiszta ónnal történt. A tiszta ón ugyanis nem mérgező, sem a víz, sem az ételek nem támadják meg.
  • Jól tisztíthatók az oxidálódott ónozott edények meleg sörrel vagy káposztalével. Szép fényesek és tiszták lesznek. De néhány csepp kávé is elsőrendű óntisztító.

Orbáncfű

  • A tavaszi fáradékonyság és levertség kivédésére használjunk gyógyfüveket! Próbálja ki az orbáncfű, a citromfű és a ginszeng hatását!
  • Fontos: orbáncfű szedésekor kis időre kerüljük a szoláriumot, mert egyes növények fokozzák a bőr fényérzékenységét!
  • Öblögessen orbáncfűteával, az enyhíti a fogínyvérzést.

Orvosi zsálya

  • Hazánkban 2 olyan növény él, amely izzadásgátló hatású. Az orvosi zsálya és az izsóp vizes (és szeszes) kivonatai igen hatásosan csökkentik a kiválasztást.

Osztriga

  • Az osztrigaidény időtartama nagyon rövid, mivel a kagyló könnyen romlik. Október előtt és március után már nem szabad fogyasztani, mert veszélyes lehet. A hosszadalmas szállítást is nehezen viseli el. Csak hűtve szállítható és tárolható!

Öntöttvas edény

  • Ha a vasedényt védőréteggel vonták be, használat előtt a védőréteget forró, mosószeres vízben súrolóporral sikáljuk le, azután dörzsöljük be étkezési olajjal.
  • A szennyeződéstől könnyen megtisztíthatjuk az öntött vasedényt, ha ecetes vizet forralunk benne, majd kívül-belül sóval jól megsikáljuk. Tiszta vízzel öblítsük, és töröljük szárazra. Ha odaégett benne az étel, enyhe súrolóporral dörzsöljük le az égetett részt.
  • Soha ne öntsünk hideg vizet felforrósodott öntött vasedénybe, mert megreped!
  • Nem lesz rozsdás az öntöttvas edényünk, ha minden mosogatás után alaposan megszárítjuk, a belsejét pedig bekenjük étolajjal. Az edényt csak száraz helyen tároljuk.
  • A vasedényt meleg, lúgos vízben is elmoshatjuk, de ilyenkor azonnal törölgessük el, majd dörzsöljük be étolajjal.

Őszibarack

  • Az őszibarack hámozásának hatékony módja, ha 1 percre forrásban lévő vízbe meríti, majd 1 percre hideg vízbe dobja. Ezután a héj simán lehúzható.
  • Elsősorban a sárgahúsú, magvaváló fajtákból készítenek befőttet. Az őszibarack vastagabb héja, valamint a héjon lévő szőrök miatt hámozott, és a gyümölcs nagyobb mérete miatt felezett formában töltik üvegbe, vagy dobozba.


Őzhús

  • Az őz húsát érlelni, ill. pácolni kell. Csak így lesz ízletes és szagtalan. A páclevet ízlés szerint készítsük el, de mindig csak annyit, hogy a húst ellepje. A fűszereket, zöldséget (ecetet, hagymát, babérlevelet, borsot, sót, szegfűszeget stb.) tartalmazó levet. Legalább 30 percig forraljuk, majd öntsük rá a húsra. A húst többször forgassuk meg a lében.
  • Gyors pácolást is végezhetünk. Ilyenkor a levet, ahányszor lehűl, fel kell forralnunk, és újra a húsra kell töltenünk, ezáltal egy vagy fél nap alatt olyan eredményt érhetünk el, mint egyébként 4-5 nap alatt.
  • A hús előkészítése során a legvékonyabb hártyát is le kell szednünk róla, nehogy sülés, ill. párolódás közben a húst összehúzza.
  • Az őz húsa zsírszegény, ezért szalonnával sűrűn tűzdeljük meg. Egy órával a párolás, ill. a sütés előtt pedig olajozzuk be, sózzuk meg. Egy kevés zsíron, páclével locsolgatva pároljuk, ill. süssük puhára. Tehetünk mellé zöldséget, fokhagymát, citromot stb. is.

Őzlábgomba

  • A nyár közepétől késő őszig terem főleg erdőszéleken, akácosokban, nyárfásokban. Érdemes gyűjteni, mert ízletes, enyhén fűszeres illatú. A gombakalap igen sokféle ételnek készíthető el, de a legfinomabb sütve, rántva.
  • A gombát legalább 20 percig kell főzni vagy sütni, ahhoz, hogy ehető legyen. Máskülönben gyomorrontást okoz. Étkezésre csak a gomba kalapja a jó, mivel a tönkje kifejlődve szívós, rostos és rágós, fogyasztásra nem alkalmas. Az egész fiatal példányok tönkje viszont még felhasználható.
  • Mielőtt felhasználnánk a begyűjtött őzlábgombákat, mindenképpen vizsgáltassuk be őket gombaszakértővel, mert közöttük is lehet mérgező fajta, mely a hosszas főzés vagy sütés után sem válik ehetővé.
  • Tönkje nem ehető, kalapja még a kinyílása előtt gyűjthető, amelyet tisztítás után kirántva, pörköltként, vagy húsos töltelékek adalékaként használnak.
  • Szárítás és őrlés után fűszerként is kiváló. Az így kapott gombapor kellemes illatú és ízű fűszer, ami kiválóan alkalmas az ételek ízesítésére.