„Útipatika/Utazási trendek, jövőbeli tendenciák” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ambrus59 (vitalap | szerkesztései)
Ambrus59 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
__NOTOC__<noinclude>[[Kategória:Utazásorvostan]]</noinclude>{{útipatika-cím}}
__NOTOC__<noinclude>[[Kategória:Utazásorvostan]]</noinclude>{{útipatika-cím}}
:[[File:International tourism 2005.svg|thumb|300px|A nemzetközi turizmus 2005.]]
:[[File:International tourism 2005.svg|thumb|300px|A nemzetközi turizmus 2005-ben]]
:[[File:Tourism distrobution chain.jpg|thumb|300px|Tourism distrobution chain]]
:[[File:Tourism distrobution chain.jpg|thumb|300px|Turizmus eloszlási lánc]]
'''“The Great Affair is to Move.” “For my part, I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel’s sake. Robert Louis Stevenson said.'''
'''“The Great Affair is to Move.” “For my part, I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel’s sake. Robert Louis Stevenson said.'''
==Migráció az emberiség történetének fontos része==
==Migráció az emberiség történetének fontos része==
:Az emberiség történetének egyik fontos része a migráció, amelyben az ember, utazásaiban, mint élelmet kereső, mint menekülő a zord éghajlati körülmények elöl, és mint válaszoló a háború okozta nehézségekre, az éhínségre, a társadalmi igazságtalanságra és a szegénységre. A 19. és 20. század elején 60 millió ember hagyta el Európát, hogy jobban éljen, hogy elkerüljék a háború okozta nehézségeket. Az egészségügyi hatásait a tömeges vándorlásnak jól ismertek, és magukba foglalták a fertőző betegségek, járványok, fizikai és lelki traumáit, az alultápláltság és a betegségek behurcolását új populációkba. Sajnálatos módon, az ilyen kényszerű vándorlások még mindig a valósághoz tartoznak, ahogy a közelmúlt eseményei Afrikában, a Közel-Keleten és Nyugat-Ázsiában is mutatják.
:Az emberiség történetének egyik fontos része a [[w:migráció|migráció]], amelyben az ember, utazásaiban, mint élelmet kereső, mint menekülő a zord éghajlati körülmények elöl, és mint válaszoló a háború okozta nehézségekre, az éhínségre, a társadalmi igazságtalanságra és a szegénységre. A 19. és [[w:20. század|20. század]] elején ''60 millió'' ember hagyta el [[Európa|Európát]], hogy jobban éljen, hogy elkerüljék a háború okozta nehézségeket. Az egészségügyi hatásait a tömeges vándorlásnak jól ismertek, és magukba foglalták a fertőző betegségek, [[w:járvány|járványok]], fizikai és lelki traumáit, az alultápláltság és a betegségek behurcolását új populációkba. Sajnálatos módon, az ilyen kényszerű vándorlások még mindig a valósághoz tartoznak, ahogy a közelmúlt eseményei Afrikában, a Közel-Keleten és Nyugat-Ázsiában is mutatják.


:A típusai és súlyossága az egészségügyi problémáknak a migráns populációban megjelennek és sokban el is térnek az ehhez hasonló turizmus esetében. A migrációval szemben, ami általában szükségszerűen következik be, a turizmus vált sokkal gyakoribbá, és összefügg sok más egészségügyi kockázattal, amilyenek a migráns népességre hasonlítanak. Az emberek mindig is vágytak, hogy bővítsék látókörüket a helyszínre történő utazással. Az elmúlt 60 évben, a turizmus robbanása teremtett új gazdaságot a fejlett és a fejletlen országokban egyaránt, létrehozott hatalmas élettapasztalatot több millió utazónál és szült egy új ágát az orvoslásnak az utazásorvostant.
:Az egészségügyi problémák típusai és súlyossága a ''migráns'' populációkban megjelennek és sokban el is térnek az ehhez hasonló [[w:turizmus|turizmus]] esetében. A migrációval szemben, ami általában szükségszerűen következik be, a turizmus vált sokkal gyakoribbá, és összefügg sok más egészségügyi kockázattal, amilyenek a migráns népességre hasonlítanak. Az emberek mindig is vágytak, hogy bővítsék látókörüket a helyszínre történő utazással. Az elmúlt 60 évben, a turizmus robbanása teremtett új gazdaságot a fejlett és a fejletlen országokban egyaránt, létrehozott hatalmas élettapasztalatot több millió utazónál és szült egy új ágát az orvoslásnak az ''utazásorvostant''.


==A turizmus növekedése==
==A turizmus növekedése==

A lap 2014. május 21., 22:10-kori változata

Utazási trendek, jövőbeli tendenciák

A nemzetközi turizmus 2005-ben
Turizmus eloszlási lánc

“The Great Affair is to Move.” “For my part, I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel’s sake. Robert Louis Stevenson said.

Migráció az emberiség történetének fontos része

Az emberiség történetének egyik fontos része a migráció, amelyben az ember, utazásaiban, mint élelmet kereső, mint menekülő a zord éghajlati körülmények elöl, és mint válaszoló a háború okozta nehézségekre, az éhínségre, a társadalmi igazságtalanságra és a szegénységre. A 19. és 20. század elején 60 millió ember hagyta el Európát, hogy jobban éljen, hogy elkerüljék a háború okozta nehézségeket. Az egészségügyi hatásait a tömeges vándorlásnak jól ismertek, és magukba foglalták a fertőző betegségek, járványok, fizikai és lelki traumáit, az alultápláltság és a betegségek behurcolását új populációkba. Sajnálatos módon, az ilyen kényszerű vándorlások még mindig a valósághoz tartoznak, ahogy a közelmúlt eseményei Afrikában, a Közel-Keleten és Nyugat-Ázsiában is mutatják.
Az egészségügyi problémák típusai és súlyossága a migráns populációkban megjelennek és sokban el is térnek az ehhez hasonló turizmus esetében. A migrációval szemben, ami általában szükségszerűen következik be, a turizmus vált sokkal gyakoribbá, és összefügg sok más egészségügyi kockázattal, amilyenek a migráns népességre hasonlítanak. Az emberek mindig is vágytak, hogy bővítsék látókörüket a helyszínre történő utazással. Az elmúlt 60 évben, a turizmus robbanása teremtett új gazdaságot a fejlett és a fejletlen országokban egyaránt, létrehozott hatalmas élettapasztalatot több millió utazónál és szült egy új ágát az orvoslásnak az utazásorvostant.

A turizmus növekedése

Nemzetközi turizmus növekedése 1950 - 2005 között.
A grafikon szemléletesen ábrázolja a drámai növekedését a nemzetközi utazásoknak 1950 óta. Ebben az évben mintegy 25 millió ember utazott külföldre, mint turista. 2010-ben, a számos nemzetközi turistaérkezések megközelítik az egy milliárdot; becslések szerint közel 8%-a a világ népességének utazik egy másik országba [1].
A növekedésnek számos oka van
  • javulás a közlekedésben
  • változó világgazdaság
  • fokozott politikai stabilitás
  • a turizmus fejlődése, mint iparág
  • az utazások száma emelkedik az egészségturizmussal és a tanulási igény okán
A globalizáció fejlődése a világgazdaságban nyilván fontos volt a turizmusban, a profit, a vagyon szerzés az iparosodott és a fejlődő országok részbeni hajtóereje a turizmus fejlődésének. Szintén fontos egy elöregedő népesség növekedésével a jólét és a szabadidő idő növekedése. Fontos ágazata az idegenforgalomnak az iparosodott országokba történő bevándorló lakosság, akiknél fokozódott a jólétet, és akik visszatérnek az anyaországba, hogy meglátogassák a szeretteiket.
Ez a fajta turizmus különösen fontos az utazás-orvostani szakemberek szempontjából. A gyors bővülése a turizmusnak különösen a fejlődő országokban növeli az export jövedelmet, amely jelenleg több mint (US $) 1 000 000 000 000 évente, közel 3 milliárd dollár naponta.
A Turisztikai Világszervezet jelentése arról a tíz országról, amelyek a leglátogatottabbak a nemzetközi utazók számát tekintve


Sor Ország UNWTO
Régió[2]
Nemzetközi
turista
érkezések
(2012)[3]
Nemzetközi
turista
érkezések
(2011)[3]
Változás
(2011 -
2012)
(%)
Változás
(2010 -
2011)
(%)
1 FRA Európa 83.0 millió 81.6 millió emelkedés 1.8 emelkedés 5.0
2 USA Észak-Amerika 67.0 millió 62.7 millió emelkedés 6.8 emelkedés 4.9
3 CHN Ázsia 57.7 millió 57.6 millió emelkedés 0.3 emelkedés 3.4
4 ESP Európa 57.7 millió 56.2 millió emelkedés 2.7 emelkedés 6.6
5 ITA Európa 46.4 millió 46.1 millió emelkedés 0.5 emelkedés 5.7
6 TUR Európa 35.7 millió 34.7 millió emelkedés 3.0 emelkedés 10.5
7 DEU Európa 30.4 millió 28.4 millió emelkedés 7.3 emelkedés 5.5
8 GBR Európa 29.3 millió 29.3 millió csökkenés 0.1 emelkedés 3.6
9 RUS Európa 25.7 millió 22.7 millió emelkedés 13.4 emelkedés 11.9
10 MAS Ázsia 25.0 millió 24.7 millió emelkedés 1.3 emelkedés 0.6

Hol találhatók nemzetközi turisták

A legnépszerűbb úti cél a nemzetközi turisták között többnyire a fejlett országok Európában. Sőt, Európába közel a fele nemzetközi érkezőknek, bár Ázsiába, a Közel-Keletre és Afrikába jelentős növekedés látható az elmúlt 15 évben. 1995 óta a nemzetközi érkezések Ázsiába, a Csendes-óceánra és Afrikába megháromszorozódott, míg ugyanezen időszak alatt Európa és Amerika mutatott csak szerény növekedést. Ezen kívül, a legtöbb nemzetközi turista az amerikai kontinensre érkezik az Egyesült Államokba és Kanadába. Azonban, a leggyorsabban növekvő terület a régióban Közép-Amerika.
  • Egy francia turista 20-szor nagyobb valószínűséggel megy Afrikába, mint egy amerikai utazó.
  • Kétszer annyi angol turista keresi fel Indiát és Pakisztánt, mint az amerikai látogató.
  • Ausztrál turisták gyakran egzotikus úti célt választana Afrikában és Dél-Ázsiában.

Nemzetközi turizmus eredete

A legtöbb nemzetközi utazás a fejlett országokból ered, több mint a fele Európában. Ázsia és a Csendes-óceán már megelőzte az amerikait, mint a második legnagyobb utazói kör. Tény, hogy a feltörekvő országok növekvő jóléti szintje miatt is a növekedési ütem látható, úgy mint a fejlett országok piacain az idegenforgalom ipara. Ez különösen igaz Észak- és Dél-Ázsiában, Kelet-Európában, valamint a Közel-Keleten. A régiókon belüli utazás uralkodik, az interregionális utakkal kétszer olyan gyorsan nőttek az elmúlt években.

Idegenforgalmi közgazdaságtan

Annak fontosságát, hogy a turizmus hajtóereje a világgazdaságnak nem lehet eléggé hangsúlyozni. Bár a fejlett világ turisztikai szolgáltatásokra költi a világ országai közül a legtöbbet és a legnagyobb turisztikai bevételeket szintén fejlett országok szedik be, mégis a relatív fontossága a turizmusnak a fejlődő országokban sokkal nagyobb. Jelenleg a nemzetközi turizmus több mint 1000.000.000.000 US $- t generál évente, a harmadik világ exportjának a kereskedelmi szolgáltatások jelentős része ebből származik. Talán ennél is fontosabb, a turizmus a vezető export kategóriában a legtöbb fejlődő országban. Ezekben az országokban a turizmus teremt nemcsak munkahelyeket, hanem sok helyen infrastruktúrát. Jelenleg több mint 80 ország kapott 1 milliárd amerikai dollárt vagy annál többet.

A nemzetközi turizmusból származó bevételek

A nemzetközi turizmusból származó bevételek nőttek 1,035 billió US $ (740.000.000.000 €) 2011-ben, ami a növekedés reálértéken 3,8%-kal nőtt 2010-ben.[4] A World Tourism Organization jelentése szerint, a következő országok az első tíz turisztikai keresők a 2011-ben, az Egyesült Államok messze a legnépszerűbb kereső.
Sor Ország UNWTO
Régió[5]
Nemzetközi
turista
bevételek
(2012)[3]
Nemzetközi
turista
bevételek
(2011)[6]
Változás
(2011 -
2012)
(%)
Változás
(2010 -
2011)
(%)
1 USA Észak-Amerika $126.2 millió $115.6 millió emelkedés 9.2 emelkedés 11.7
2 ESP Európa $55.9 millió $59.9 millió csökkenés 6.6 emelkedés 14.0
3 FRA Európa $53.7 millió $54.5 millió csökkenés 1.5 emelkedés 16.2
4 CHN Ázsia $50.0 millió $48.5 millió emelkedés 3.2 emelkedés 5.8
MAC Ázsia $43.7 millió $38.5 millió emelkedés 13.7 emelkedés 38.3
5 ITA Európa $41.2 millió $43.0 millió csökkenés 4.2 emelkedés 10.9
6 DEU Európa $38.1 millió $38.9 millió csökkenés 1.9 emelkedés 12.1
7 GBR Európa $36.4 millió $35.1 millió emelkedés 3.7 emelkedés 8.2
HKG Ázsia $32.1 millió $27.7 millió emelkedés 16.0 emelkedés 24.6
8 AUS Óceánia $31.5 millió $31.5 millió emelkedés 0.2 emelkedés 8.1
9 THA Ázsia $30.0 millió $27.1 millió emelkedés 9.6 emelkedés 25.9
10 TUR Európa $25.6 millió $25.0 millió emelkedés 2.4 emelkedés 10.1

Tendenciák az utazási típusok között

Female Sex Tourism Map
A legtöbb nemzetközi érkezés a fejlett országokban az üzleti vagy szórakozásból álló utak. Ezen felül az élvezeti célú utazásoknál még kevésbé fejlett trendek az idegenforgalomban azok, amelyek utazás-orvostan szempontjából jelentősek:
  • az öregedő népesség
  • növekszik az ökoturizmus
  • a diákok külföldi utazása is egyre jelentősebb
  • barátok és rokonok látogatása a fejlődő országokban
Jelenleg szemtanúi lehetünk a nyugdíjkorhatár kitolódásának a legtehetősebb,legegészségesebb és legnagyobb csoportjában az idős korosztályban az emberiség eddigi történetében. Csak az Egyesült Államokban, közel egy - a lakosság negyede felett 55 éves, valamint a 2030-ig, nem lesz kevesebb, mint 70 millió a 65 év feletti. Ez a populáció vágyik az utazásra, és egyre inkább az egzotikus utazásra.
Felkészítés az idősebbek kirándulásra kihívásokat jelent az egészségügyi szakemberek és azok számára is akik a bővülő infrastruktúrát építik a turizmus számára. Az egészségügyi kockázatok egyértelműen nagyobbak. Egy friss tanulmány szerint, több mint 2400 ember halálát okozta kanadai utazók körében a természetes halál, akiknek az átlagéletkor 62 év volt[7].
Egyre népszerűbb típusa az utazásoknak az ökoturizmus. Ez a kalandutazások egy típusa, amely gyakran fejletlen földrajzi területeken, trópusokon, potenciális kitettséget erős napsugárzásnak, vektorral - terjedő betegségeket, és a szennyezett étel és víz előfordulását jelentheti.

A jövő tendenciái

Űrturizmus csoportosan.

"Nehéz jóslatokba bocsátkozni, különösen a jövőt illetően " (Yogi Berra)

2020-ra a nemzetközi érkezések várhatóan elérik az 1,6 milliárdot. A gazdasági erő, ami miatt az idegenforgalom oly fontos a fejlődő országoknak - javulás az infrastruktúrában, az internet és a a növekvő népessége azoknak a személyeknek, akik vágynak az utazásra - csak néhány a sok oka közül a várható folyamatos növekedés közül. Ugyanakkor, ahol miután éveken át folyamatosan növekszik a turizmus, ott ma már a világ turizmusa csökken mindkét turisztikai paraméterben: az érkezések számában és a bevételek nagyságában.
A legfontosabb tényező a nemrégiben tapasztalt visszaesésnek nyilvánvalóan a világméretű gazdasági recesszió, de a többi tényezők közé tartozik az emelkedő üzemanyagárak, az instabil és kedvezőtlen devizák átszámítása, sőt félelem a  járványoktól (Influenza). Társadalmi és politikai zavargások is negatív hatással vannak, jóllehet a régióban a legerősebb növekedés az elmúlt években, a Közel-Keleten tapasztalható, az egyik leginkább volatilis volt. Elméleti aggodalomra ad okot a globális felmelegedés és kapcsolata a légi közlekedéssel.



◄--- Előző lap:Utazásra nem javasolt térségek                      ---► Következő lap:Útipatika

  1. WTO (2009) World Tourism Highlights , 2009 edn . World Tourism Organization , Madrid ; http://www.unwto.org (accessed 11 September 2012). 2. Angell SY and
  2. See [1] Retrieved 14 November 2012.
  3. 3,0 3,1 3,2 2013 Tourism Highlights. World Tourism Organization, 2013. július 1. (Hozzáférés: 2013. július 11.)
  4. "International tourism receipts surpass US$ 1 trillion in 2011" (Press release). UNWTO. 7 May 2012. Retrieved 15 June 2012.
  5. See [2] Retrieved 14 November 2012.
  6. World's top destinations by international tourism receipts. World Tourism Barometer. UNWTO, 2013. július 1. (Hozzáférés: 2013. július 11.)
  7. MacPherson DW et al . ( 2007 ) Death and international travel – the Canadian experience . Journal of Travel Medicine 14 : 77 – 84 .