„Szakácskönyv/Tanácsok/F” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „<noinclude>{{SUBPAGENAME}}</noinclude>{{Szk-főcím}} {{TOC right}}{{abc-tanácsok}}”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
<noinclude>[[Kategória:Szakácskönyv/Fejezetek|{{SUBPAGENAME}}]]</noinclude>{{Szk-főcím}}
<noinclude>[[Kategória:Szakácskönyv/Fejezetek|{{SUBPAGENAME}}]]</noinclude>{{Szk-főcím}}
{{TOC right}}{{abc-tanácsok}}
{{TOC right}}{{abc-tanácsok}}

== Fagyasztás ==
* Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

== Fagylat kanál ==
* Fagylat kanállal is lehet készíteni zsemlegombócot, maceszgobócot, grízgombócot, fasírtot... és kitűnő a rizs esztétikus formázására.

== Fánk ==
* Ha a fánk tésztájába víz helyett sört vagy szódavizet teszel, rendkívül laza és könnyű lesz.

== Fasírozott ==
* Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
== Fejes saláta ==
* A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük higeg vízbe néhány percre.

== Felvágott ==
* A felvágott zöldséget ne áztasd vízben, mert a sérült sejtekből kioldódik a vitamin. Inkább egészben mosd meg, és csak utána szeleteld fel.

== Fertőtlenít ==
* Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
* Tedd a vágódeszkát fél-egy percre mikrohullámú sütőbe (a legerősebb fokozatra). Ha befér, fakanalat és egyéb faeszközt is fertőtleníthetsz így.

== Fokhagyma ==
* Ha kevés a fokhagyma, megdarálom /összetöröm/, és étolajba teszem, így megszaporíthatom, mert az olaj átveszi az aromát.
* Ha a fokhagymagerezdet pucolás nélkül tesszük a fokhagymanyomóba, nem kell vesződni az eszköz takarításával - és csak a hagyma préselődik ki!
* A fokhagymagerezdet könnyű szétnyomkodni, ha előtte kicsit megsózod.
* Ha fokhagymát tisztítasz, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantod, utána már puszta kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját. Még a vékkony belső héja is lejön

== Fokhagymaszag ==
* Mindig szenvedtem a fokhagymaszagú kezemtől még egy nappal is a főzés után. Most már tudom* úgy kell lemosni fokhagyma pucolása, aprítása után a kezet, hogy folyó víz alá tesszük az ujjainkat anélkül, hogy egymáshoz érnének, dörzsölés nélkül. Kiválóan működik.

== Folpack ==
* A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

== Forralt bor ==
* Egy pohár forralt bor (2 dl) 170 kalóriát tartalmaz. Sokkal kalóriaszegényebb, és ugyanolyan finom* egy csésze meleg teába tegyél három evőkanálnyi vörösbort és édesítőszert. Csak 29 kalória lesz benne!

== Főtt krumpli ==
* Ha főtt krumpli maradék van, egy kis olajon vagy vajon dinsztelj egy fej vöröshagymát és a krumplit forgasd bele, egy kicsit pirítsd össze. Nagyon finom. Olyan, mintha akkor főzted volna a krumplit.

== Főtt tészta ==
* A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

== Főzőlap ==
* A tűzhely főzőlapjáról ecettel vagy citromlével lehet eltávolítani a zsírfoltokat. Ha egyik sincs otthon, használj sót* a még meleg koszos részt szórd be vele, majd újságpapírral dörzsöld át.

== Főzővíz ==
* Ne öntsük ki a tojás főzővizét. Hűtsük le, majd öntözzük vele a virágokat. A tojáshéj tápanyagai ugyanis jót tesznek a növényeknek.
* Ne öntsük ki a rizs főzővizét, mert kiváló mártások sűrítésére.

== Füstölt kolbász ==
* A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

== Fűszerek ==
* Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

== Fűszerkeverék ==
* A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

A lap 2014. február 27., 04:29-kori változata

Recept mérete: 4415 bájt

Szakácskönyv

F

Fagyasztás

  • Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

Fagylat kanál

  • Fagylat kanállal is lehet készíteni zsemlegombócot, maceszgobócot, grízgombócot, fasírtot... és kitűnő a rizs esztétikus formázására.

Fánk

  • Ha a fánk tésztájába víz helyett sört vagy szódavizet teszel, rendkívül laza és könnyű lesz.

Fasírozott

  • Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

Fejes saláta

  • A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük higeg vízbe néhány percre.

Felvágott

  • A felvágott zöldséget ne áztasd vízben, mert a sérült sejtekből kioldódik a vitamin. Inkább egészben mosd meg, és csak utána szeleteld fel.

Fertőtlenít

  • Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
  • Tedd a vágódeszkát fél-egy percre mikrohullámú sütőbe (a legerősebb fokozatra). Ha befér, fakanalat és egyéb faeszközt is fertőtleníthetsz így.

Fokhagyma

  • Ha kevés a fokhagyma, megdarálom /összetöröm/, és étolajba teszem, így megszaporíthatom, mert az olaj átveszi az aromát.
  • Ha a fokhagymagerezdet pucolás nélkül tesszük a fokhagymanyomóba, nem kell vesződni az eszköz takarításával - és csak a hagyma préselődik ki!
  • A fokhagymagerezdet könnyű szétnyomkodni, ha előtte kicsit megsózod.
  • Ha fokhagymát tisztítasz, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantod, utána már puszta kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját. Még a vékkony belső héja is lejön

Fokhagymaszag

  • Mindig szenvedtem a fokhagymaszagú kezemtől még egy nappal is a főzés után. Most már tudom* úgy kell lemosni fokhagyma pucolása, aprítása után a kezet, hogy folyó víz alá tesszük az ujjainkat anélkül, hogy egymáshoz érnének, dörzsölés nélkül. Kiválóan működik.

Folpack

  • A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

Forralt bor

  • Egy pohár forralt bor (2 dl) 170 kalóriát tartalmaz. Sokkal kalóriaszegényebb, és ugyanolyan finom* egy csésze meleg teába tegyél három evőkanálnyi vörösbort és édesítőszert. Csak 29 kalória lesz benne!

Főtt krumpli

  • Ha főtt krumpli maradék van, egy kis olajon vagy vajon dinsztelj egy fej vöröshagymát és a krumplit forgasd bele, egy kicsit pirítsd össze. Nagyon finom. Olyan, mintha akkor főzted volna a krumplit.

Főtt tészta

  • A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

Főzőlap

  • A tűzhely főzőlapjáról ecettel vagy citromlével lehet eltávolítani a zsírfoltokat. Ha egyik sincs otthon, használj sót* a még meleg koszos részt szórd be vele, majd újságpapírral dörzsöld át.

Főzővíz

  • Ne öntsük ki a tojás főzővizét. Hűtsük le, majd öntözzük vele a virágokat. A tojáshéj tápanyagai ugyanis jót tesznek a növényeknek.
  • Ne öntsük ki a rizs főzővizét, mert kiváló mártások sűrítésére.

Füstölt kolbász

  • A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

Fűszerek

  • Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

Fűszerkeverék

  • A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.