„Kertészet/Lepkefélék/Nagy színjátszólepke” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
(Nincs különbség)

A lap 2012. február 7., 12:38-kori változata

A lap mérete: 3186 bájt

Kertészet

Nagy színjátszólepke


A nagy színjátszólepke (Apatura iris) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

Nagy színjátszólepke

A nagy színjátszólepke Nagy-Britannia déli részétől és Észak-Spanyolországtól kezdve szinte egész Európában, valamint a mérsékelt égövben fekvő ázsiai területektől keletre, Kínáig előfordul. A lepke előnyben részesíti a ritkás ártéri erdőket és a kevert lomberdőket.

Megjelenése

A nagy színjátszólepke szárnyfesztávolsága 55-65 milliméter. A két pár pikkelyes szárny szorosan egymás mögött helyezkedik el. Nyugalmi állapotban a lepke függőlegesen a teste felett tartja őket. A hímnél nem színanyag eredményezi a kékeslila csillogást, hanem a kék fény visszaverődése, valamint a pikkelyek alatt található kicsiny légkamrák is. Ezért ez a csillogás csak meghatározott szögből látható. Feladata a védekezés és az ellenség megtévesztése. E csillogás alatt valójában fekete-barna pigment található a szárnyon. A nőstény szárnyán nincs ilyen csillogó réteg, ezért kevésbé feltűnő. Testét sűrű, apró sörte borítja, s ez bársonyos külsőt kölcsönöz a lepkének. Teste - akárcsak a többi rovaré - fejre, torra és potrohra tagolódik. A lepke csápjainak végén rendkívül kifinomult érzékelők vannak, amelyekkel szagjeleket fog fel a levegőből. A hernyó szájszerve egy pár rágó, a kifejlett lepkéé pödörnyelv.

Hernyó
és a kifejlett lepke

Életmódja

Az állat nappali lepke, többnyire magasan az erdő lombozatában található meg. A hernyó a kecskefűz levelével táplálkozik, míg a kifejlett lepke nektárt és állati ürüléket fogyaszt. A nagy színjátszólepke, mint kifejlett lepke 2 hónapig él.

Szaporodása

A nőstény júniusban és júliusban többnyire egyesével rakja le a petéit a növényekre. A petéből való kifejlődéstől a bábállapotig 8 hónap telik el. A hernyó a fák kérge alatt alussza át a telet, miközben a színe zöldről barnára változik. Amikor tavasszal táplálkozás céljából visszamászik a levelekre, megint zöld lesz. A bábból 2-3 hét alatt lesz kifejlett lepke.

Rokon fajok

A nagy színjátszólepke legközelebbi rokona a kis színjátszólepke (Apatura ilia). Két másik rokona a nagy nyárfalepke (Limenitis populi) és a kis lonclepke (Limenitis camilla).





Forrás:

Magyar Wikipédia:, Nagy színjátszólepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)