„Gomba/Ehető gombák/Ízletes kucsmagomba” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a Új oldal, tartalma: „Kategória:Kertészet{{Kert-főcím}} {{TOC right}} {{Forrás| |'''Magyar Wikipédia:'''|[[w:{{SUBPAGENAME}}|{{SUBPAGENAME}}]]|2011. április 5., 18:11 (CEST)}}”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}} {{TOC right}}
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}} {{TOC right}}


A '''kucsmagomba''' ''(Morchella)'' nemzetséget a [[tömlősgombák]] törzsébe tartozó [[csészegombák]] ''(Pezizales)'' rendjén belül a [[kucsmagombafélék]] ''(Morchellaceae)'' családjába sorolják.

==Fajok==
[[Kép:Morchella esculenta 300405.jpg|thumb|Kucsmagombák]]
=== Ízletes kucsmagomba ''(Morchella esculenta)'' ===
Népies neve: ''illatos kucsmagomba''.

====Jellemzése====
Süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges. Spórái fehérek, vagy halvány sárgák.
Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, [[fűszer]]es illatú gomba.
<br>

====Előfordulási helyei====

Egész Európában elterjedt fajta, Magyarországon az erdőkben, erdőszéleken, füves területeken, de kertekben és főleg trágyadombokon nő.
A kucsmagomba félék jellegzetesen májusban teremnek, amikor kevés egyéb gombafaj. Ez segíti gyűjtésüket.

====Felhasználása====
Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, [[vaj]]on pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják.

''' Fontos! Túlérzékeny embereknél [[allergia|allergiás]] tüneteket okozhat!'''
[[Fájl:Helvella crispa JPG1.jpg|bélyegkép|150px|balra|A '''mérgező''' [[papsapkagomba]] ]]

Vigyázni kell arra is, hogy ne tévesszük össze a mérgező fodros [[papsapkagomba|papsapkagombával]] ''([[Helvella crispa]])'', amelynek süvege kevésbé kúpos és nem is szabályos alakú, szélein hullámos szine sárgásfehér, és magassága is kisebb, 10&nbsp;cm-nél magasabbra ritkán nő meg.





A lap 2011. május 9., 06:50-kori változata

A lap mérete: 2037 bájt

Kertészet

Ízletes kucsmagomba

A kucsmagomba (Morchella) nemzetséget a tömlősgombák törzsébe tartozó csészegombák (Pezizales) rendjén belül a kucsmagombafélék (Morchellaceae) családjába sorolják.

Fajok

Kucsmagombák

Ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta)

Népies neve: illatos kucsmagomba.

Jellemzése

Süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges. Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, fűszeres illatú gomba.

Előfordulási helyei

Egész Európában elterjedt fajta, Magyarországon az erdőkben, erdőszéleken, füves területeken, de kertekben és főleg trágyadombokon nő. A kucsmagomba félék jellegzetesen májusban teremnek, amikor kevés egyéb gombafaj. Ez segíti gyűjtésüket.

Felhasználása

Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják.

Fontos! Túlérzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhat!

A mérgező papsapkagomba

Vigyázni kell arra is, hogy ne tévesszük össze a mérgező fodros papsapkagombával (Helvella crispa), amelynek süvege kevésbé kúpos és nem is szabályos alakú, szélein hullámos szine sárgásfehér, és magassága is kisebb, 10 cm-nél magasabbra ritkán nő meg.



Forrás:

Magyar Wikipédia:, Ízletes kucsmagomba, 2011. április 5., 18:11 (CEST)