„Növények/K/Kopasz kivi” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a Új oldal, tartalma: „{{Kert-főcím}} {{TOC right}}”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{Kert-főcím}} {{TOC right}}
{{Kert-főcím}} {{TOC right}}

Weiki01.jpg
A '''kopasz kivi''' ''(Actinidia arguta),'' [[Japán nyelv|japán]] nevén '''猿梨''' (サルナシ, ''szarunasi''), magyarul '''kopasz kivi''', '''japán egres''', '''minikivi''' egy [[japán]] származású [[kivi]]faj nemesített változata. Egyes területeken [[Németország]]ban elterjedt nevén, '''weiki'''ként ismerik. Német nyelvterületen bajor kiviként is emlegetik. A növény Japánban vadon nő, fürtökben termő gyümölcseit időtlen idők óta gyűjtik és felhasználják.

==Termesztése==
A meleg, napos, szélvédett, jó vízellátottságú helyeket kedveli, és már a telepítésekor támrendszert, pergolát kell építeni a részére. A meszes talajokat nem szereti, ezért a 6,0-6,5 [[pH]]-értékűnél lúgosabb talajra nem érdemes telepíteni. A savanyú talaj és a napos, de szélárnyékos fekvés létfontosságú a számára. A telepítés előtt ajánlatos szervesanyagokban gazdag, erdei földdel (1-1,5 × 0,60 m) talajcserét végezni. Egyenletes vízellátottságot igényel, a pangó talajvizet nem szereti, betegségekkel szemben ellenálló. Fagytűrő képessége (−25&nbsp;°C – −30&nbsp;°C-ig) kiváló, mégis ajánlatos szélárnyékos helyre telepíteni, mert szeles helyen, főleg az érési időszakban, a gyümölcsök sérülnek. Ha lúgos a talaj, akkor tőzeggel, marhatrágyával, fakéreggel, faforgáccsal, esetleg komposzttal dúsított talajú, kissé magasított ágyásba ültessük. A talaj savanyítása kénporral, alumínium-szulfáttal vagy savanyító hatású műtrágyákkal is megoldható.

Kétlaki növény, ezért 3-5 nőivarú példányhoz közel, egy hímivarúnak is lennie kell.

==Gondozása==
Metszés nélkül csak keveset terem, de metszési technológiákról még nem tudunk.

''Javaslat'': a szőlő kordonos metszésénél bevált metszési módok alkalmazása. Kártevőiről nem tudunk, ezért permetezni nem kell.

== Változatok ==
[[Fájl:Weiki-bajor kivi 02.JPG|thumbs|300px|right|Weiki]]
A '''weiki''' a mogyorónál nagyobb, a kivihez hasonló ízű, de annál sokkal kisebb fürtökben csüngő gyümölcseinek külső nagyon vékony héja, sárgászöld, a napos oldalán élénkpirossal bemosott, vagy barnás színezetű. Nem molyhos, ezért hámozatlanul fogyasztható, és feldolgozható. A weiki augusztus végén, szeptember elején érik, hidegebb, esősebb nyarakat követően érési ideje elhúzódik, és nem egyszerre, hanem csak válogatva szedhető. Beérését abból állapíthatjuk meg, hogy a sárgászöld héj kissé megbarnul és a gyümölcs megpuhul.
Elnevezése Magyarországon nem egységes, a kertészeti szaklapok '''weiki'''-nek, de másutt '''mini-kivi'''-nek, '''kínai egres'''-nek, vagy '''bajorkivi'''-nek mondják.

Az actinidia arguta [[kétlaki növények|kétlaki]] növény. Egy fajtája, az '''önporzós kopasz kivi'''ként ismert ''(Actinidia arguta 'Issai)'' öntermékeny, azaz megtermékenyítéséhez nincs szükség külön porzóra, már egy tő is terem.

Gyors növekedésű kúszónövény. Kedveli a napos, szélvédett, inkább savanyú talajú helyeket, a bőséges öntözést, de a pangó vizet nem szereti. Illatos, zöldesfehér színű virágai májusban–júniusban nyílnak. Termést általában csak második virágzása után hoz augusztus végén, szeptember elején. Gyümölcse hosszúkás alakú, zöld színű, édes, aromás ízű. Héja nem molyhos, és sokkal vékonyabb, mint a hagyományos kivié, így hámozatlanul fogyasztható. Jól tűri a hideget, -25&nbsp;°C-ig fagyálló.

== Értékei==
10 g fehérjét, 6 g zsírt, 113 g szénhidrátot, 8 g szerves sót, 8 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

==Felhasználása==
Friss fogyasztásra, [[szörp]], illetve [[gyümölcsbor|gyümölcsbor]] készítésére is alkalmas.

==Külső hivatkozások==
* [http://www.terebess.hu/tiszaorveny/kivi.html A japánegres (kopasz kivi) fajtái]
* [http://www.tripplebrookfarm.com/iplants/Actinidia.html Actinidia-fajok és -fajták leírása (angol nyelvű oldal)]
* [http://www.ruhr-uni-bochum.de/boga/html/Actinidia_arguta_Foto.html Képek az Actinidia argutáról (német nyelvű oldal)]

A lap 2011. március 12., 16:58-kori változata

A lap mérete: 4220 bájt

Kertészet

Kopasz kivi

Weiki01.jpg A kopasz kivi (Actinidia arguta), japán nevén 猿梨 (サルナシ, szarunasi), magyarul kopasz kivi, japán egres, minikivi egy japán származású kivifaj nemesített változata. Egyes területeken Németországban elterjedt nevén, weikiként ismerik. Német nyelvterületen bajor kiviként is emlegetik. A növény Japánban vadon nő, fürtökben termő gyümölcseit időtlen idők óta gyűjtik és felhasználják.

Termesztése

A meleg, napos, szélvédett, jó vízellátottságú helyeket kedveli, és már a telepítésekor támrendszert, pergolát kell építeni a részére. A meszes talajokat nem szereti, ezért a 6,0-6,5 pH-értékűnél lúgosabb talajra nem érdemes telepíteni. A savanyú talaj és a napos, de szélárnyékos fekvés létfontosságú a számára. A telepítés előtt ajánlatos szervesanyagokban gazdag, erdei földdel (1-1,5 × 0,60 m) talajcserét végezni. Egyenletes vízellátottságot igényel, a pangó talajvizet nem szereti, betegségekkel szemben ellenálló. Fagytűrő képessége (−25 °C – −30 °C-ig) kiváló, mégis ajánlatos szélárnyékos helyre telepíteni, mert szeles helyen, főleg az érési időszakban, a gyümölcsök sérülnek. Ha lúgos a talaj, akkor tőzeggel, marhatrágyával, fakéreggel, faforgáccsal, esetleg komposzttal dúsított talajú, kissé magasított ágyásba ültessük. A talaj savanyítása kénporral, alumínium-szulfáttal vagy savanyító hatású műtrágyákkal is megoldható.

Kétlaki növény, ezért 3-5 nőivarú példányhoz közel, egy hímivarúnak is lennie kell.

Gondozása

Metszés nélkül csak keveset terem, de metszési technológiákról még nem tudunk.

Javaslat: a szőlő kordonos metszésénél bevált metszési módok alkalmazása. Kártevőiről nem tudunk, ezért permetezni nem kell.

Változatok

Weiki
Weiki

A weiki a mogyorónál nagyobb, a kivihez hasonló ízű, de annál sokkal kisebb fürtökben csüngő gyümölcseinek külső nagyon vékony héja, sárgászöld, a napos oldalán élénkpirossal bemosott, vagy barnás színezetű. Nem molyhos, ezért hámozatlanul fogyasztható, és feldolgozható. A weiki augusztus végén, szeptember elején érik, hidegebb, esősebb nyarakat követően érési ideje elhúzódik, és nem egyszerre, hanem csak válogatva szedhető. Beérését abból állapíthatjuk meg, hogy a sárgászöld héj kissé megbarnul és a gyümölcs megpuhul. Elnevezése Magyarországon nem egységes, a kertészeti szaklapok weiki-nek, de másutt mini-kivi-nek, kínai egres-nek, vagy bajorkivi-nek mondják.

Az actinidia arguta kétlaki növény. Egy fajtája, az önporzós kopasz kiviként ismert (Actinidia arguta 'Issai) öntermékeny, azaz megtermékenyítéséhez nincs szükség külön porzóra, már egy tő is terem.

Gyors növekedésű kúszónövény. Kedveli a napos, szélvédett, inkább savanyú talajú helyeket, a bőséges öntözést, de a pangó vizet nem szereti. Illatos, zöldesfehér színű virágai májusban–júniusban nyílnak. Termést általában csak második virágzása után hoz augusztus végén, szeptember elején. Gyümölcse hosszúkás alakú, zöld színű, édes, aromás ízű. Héja nem molyhos, és sokkal vékonyabb, mint a hagyományos kivié, így hámozatlanul fogyasztható. Jól tűri a hideget, -25 °C-ig fagyálló.

Értékei

10 g fehérjét, 6 g zsírt, 113 g szénhidrátot, 8 g szerves sót, 8 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Felhasználása

Friss fogyasztásra, szörp, illetve gyümölcsbor készítésére is alkalmas.

Külső hivatkozások