„Kertészet/Lepkefélék/Nagy nyárfalepke” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}}{{TOC right}}
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}}{{TOC right}}


A '''nagy nyárfalepke''' ''(Limenitis populi)'' a [[rovarok]] ''(Insecta)'' osztályába, a [[lepkék]] ''(Lepidoptera)'' rendjébe, azon belül a [[tarkalepkefélék]] ''(Nymphalidae)'' családjába tartozó [[faj]].

== Előfordulása ==
[[Kép:Limenitis populi-01.jpg|thumb|Nagy nyárfalepke]]
A nagy nyárfalepke [[Európa]] szerte megjelenő ritka faj.
Magyarországon régebben a [[Bükk hegység]] völgyeiben fordult elő, mára azonban csak az [[Őrségi Nemzeti Park]] területén él.
Kedvelt élőhelyei a gyertyános- tölgyesek, hűvös, párás, rezgő nyárakban gazdag erdőszegélyei.

== Megjelenése ==
Az egyik legnagyobb európai nappali lepke faj. Csápjuk bunkós, testük karcsú; fejre, torra és potrohra tagolódik.
Szárnyaik a hímek estén kékes-szürkés alapon fehér foltosak, a nőstényeké sötétebb. Fonáka barna- narancs alapon fehér foltos, szegélyük fehér.

== Életmódja ==
A rejtett életmódú hernyók rágó szájszervvel rendelkeznek, a nyár- és égerfák törzsében táplálkoznak. 2 év alatt érik el az [[imágó]] állapotot.
Kifejlett példányai nappal a tápnövényeik törzsén is megfigyelhetőek.

== Veszélyeztetettség ==
Magyarországon [[veszélyeztetett faj]], '''természetvédelmi értéke 50 000 Ft.''' Számuk csökkenésének egyik legfőbb oka az élőhelyén végzett - elsősorban mezőgazdasági célokat szolgáló - erdőkitermelés volt.





A lap 2011. március 6., 07:30-kori változata

A lap mérete: 1602 bájt

Kertészet

Nagy nyárfalepke

A nagy nyárfalepke (Limenitis populi) a rovarok (Insecta) osztályába, a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, azon belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása

Nagy nyárfalepke

A nagy nyárfalepke Európa szerte megjelenő ritka faj. Magyarországon régebben a Bükk hegység völgyeiben fordult elő, mára azonban csak az Őrségi Nemzeti Park területén él. Kedvelt élőhelyei a gyertyános- tölgyesek, hűvös, párás, rezgő nyárakban gazdag erdőszegélyei.

Megjelenése

Az egyik legnagyobb európai nappali lepke faj. Csápjuk bunkós, testük karcsú; fejre, torra és potrohra tagolódik. Szárnyaik a hímek estén kékes-szürkés alapon fehér foltosak, a nőstényeké sötétebb. Fonáka barna- narancs alapon fehér foltos, szegélyük fehér.

Életmódja

A rejtett életmódú hernyók rágó szájszervvel rendelkeznek, a nyár- és égerfák törzsében táplálkoznak. 2 év alatt érik el az imágó állapotot. Kifejlett példányai nappal a tápnövényeik törzsén is megfigyelhetőek.

Veszélyeztetettség

Magyarországon veszélyeztetett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Számuk csökkenésének egyik legfőbb oka az élőhelyén végzett - elsősorban mezőgazdasági célokat szolgáló - erdőkitermelés volt.






Forrás:

Magyar Wikipédia:, Nagy nyárfalepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)