„Gyakorlati informatikai biztonság” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SirGazsi (vitalap | szerkesztései)
formázás
SirGazsi (vitalap | szerkesztései)
5. sor: 5. sor:
http://biztonsag.sicambria.info/
http://biztonsag.sicambria.info/


===== Utolsó frissítés: 2010.05.22. =====
==== Utolsó frissítés: 2010.05.22. ====


===== Előszó =====
===== Előszó =====

A lap 2010. május 25., 09:00-kori változata

Informatikai Biztonság Wiki

Biztonságos számítógép- és internethasználat

http://biztonsag.sicambria.info/

Utolsó frissítés: 2010.05.22.

Előszó

2010-et írunk. Az elmúlt évtized technológiai vívmányai nagymértékben átalakították az életünket, s a mindennapjainkat. Egyre több dolgot tárolunk, s egyre több dologra használjuk az Internetet. Az információs, kommunikációs és egyéb szolgáltatások mindenki számára elérhetőek, de a felhasználók többsége ma már nem informatikai szakember. Csak használni szeretnénk a technológiát, mint egy villanykapcsolót. Viszont sokan nem gondolnak bele, hogy az Internet nemcsak egy ablak a világra, amin mi kitekinthetünk, hanem mások is benézhetnek rajta az otthonunkba, az életünkbe. Ha nem vagyunk felkészültek, akkor igen kellemetlen meglepetések érhetnek minket.

Nincs tökéletes védelem. A kockázatokat viszont lecsökkenthetjük az //elfogadható// szint alá. Ennek a szintnek az értelmezése egyéni felelősség, mindenki döntse el maga, hogy mennyire viselné meg az összegyűjtött zenék (sok munka, de pótolható) vagy a családi fotók (pótolhatatlan) elvesztése.

Mi van veszélyben?

  • Személyes adatok
  • Pénz
  • Fontos információk (adatvesztés, jogosulatlan hozzáférés és változtatás)


1. Használjunk FRISS vírus-, kém- és reklámprogramirtó programot!

Vírusok

A vírusirtó program **friss vírusfelismerő adatbázis esetén** (jó esetben) megakadályozza, hogy a rosszindulatú programok kárt tegyenek a rendszerben és fájlokban. Fontos, hogy be legyen kapcsolva a valós idejű védelem. Az egyik legjobb vírusirtó az Eset Smart Security (régebben NOD32) (30 napos próbaverzió: www.eset.hu), amely rendkívül gyors és pontos. Ha megelégszünk alapszintű védelemmel, akkor az Avast ajánlható - otthoni használatra ingyenes.

http://www.avast.com/eng/avast_4_home.html (ingyenes, ajánlott)

http://free.avg.com (ingyenes verzió)

http://www.eset.hu/ (nem ingyenes, ajánlott)

http://www.symantec.com/hu/hu/norton/index.jsp (nem ingyenes)


    • Védelmi szintek összefoglalva:**
  • Állandó (valós idejű) védelem: a legnagyobb biztonságot nyújtó megoldás.
  • Kézi (manuális) futtatás: vírusirtás alkalmanként. Az újrafertőzéstől nem véd, ezért nem helyettesítheti az állandó rendszervédelmet.

http://www.eset.eu/online-scanner (nem ad állandó védelmet)

http://www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/activescan/ (nem ad állandó védelmet)

http://security.symantec.com/sscv6/WelcomePage.asp

http://www.clamwin.com/ (ingyenes kézi vírusirtó, nem ad állandó védelmet)


Kém- és reklámprogramok

A bűnözők szívesen használnak kémprogramokat, hogy hátsó kapukat és trójai falovakat (az áldozat számítógépéhez hozzáférést biztosító rejtőzködő programok) telepítsenek a gépre adatok és jelszavak ellopásához. Továbbá figyelhetik a képernyőt, a webkamera képét, a mikrofont, a leütött billentyűket és bármi mást is. A reklámprogramok "csak" idegesítő reklámokat jelenítenek meg és információt gyűjthetnek internetezési szokásainkról. A SpyBot Search and Destroy nagy hatékonysággal felismeri és törli ezeket a programokat, de ehhez rendszeresen (hetente) frissíteni kell az adatbázist és futtatnunk kell a keresést. Ezenkívül az ismert támadó honlapok megnyitását le is tiltja (a HOSTS fájlon keresztül). Állandó védelmet biztosít a Microsoft ingyenes Windows Defender programja, mely csak legális Windows rendszerekre telepíthető. A jobb antivírus csomagok ezekkel a fenyegetésekkel is megbirkóznak valós időben.

http://www.safer-networking.org/ (ingyenes, ajánlott)

http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html (ingyenes, ajánlott)

http://download.cnet.com/Ad-Aware-Free-Anti-Malware/3000-8022_4-10045910.html (ingyenes)

http://download.cnet.com/Malwarebytes-Anti-Malware/3000-8022_4-10804572.html (ingyenes)

Fontos tudnivalók

Egyes fogalmak, mint például vírus, trójai- és reklámprogram eléggé összemosódhatnak, egységesen kártevőknek vagy potenciálisan veszélyes alkalmazásoknak hívhatjuk őket. Ez utóbbi körülményes megfogalmazás jogi indokok miatt született, a gépünket reklámokkal elárasztó cégek perrel fenyegették az antivírus programok gyártóit, ha kártevőknek merik nevezni az ő programjaikat. Ilyen programra kiváló példa a Messenger Plus-hoz csatolt "szponzorprogram" is, amivel állítólag a készítőket segítjük. SOHA ne installáljuk ezt a reklámprogramot!

Másfelől: ha találunk ilyen opciót az antivírus programunkban, mint "potenciálisan veszélyes alkalmazások eltávolítása", akkor azt feltétlenül kapcsoljuk be!

További megjegyzés, hogy manapság, az összetett fenyegetések korában nem elegendő egyfajta védelmet alkalmazni, ezt maguk a biztonsági cégek is elismerik. Mégis árulnak pl. csak antivírus terméket, ami önmagában kevés. Egyre inkább eljön a komplett programcsomagok (Smart Security, ZoneAlarm Security Suite, Norton 360) ideje.


2. Használjunk tűzfalat!

A tűzfal az internetes forgalom szabályozására való. Átlagfelhasználóknak "több, mint a semmi" védelmet nyújt a Windows 7 tűzfal router-rel együtt, azonban ha banki tranzakciókat végzünk, vásárolunk az Interneten vagy szeretnénk vírusmentesek maradni, akkor feltétlenül ajánlott egy külső tűzfalprogram, pl. a ZoneAlarm (ingyenes verzió az alábbi linken) telepítése.


http://www.zonealarm.com/security/en-us/anti-virus-spyware-free-download.htm (ingyenes, ajánlott)

http://personalfirewall.comodo.com/download_firewall.html (ingyenes)

3. Frissítsünk rendszeresen!

//A szoftver mindig rossz, a hardver néha elromlik.//

Szinte minden nap találnak egy-egy hibát a több millió számítógépes program egyikében. Ez lehet, hogy csak kellemetlenséget, lefagyást okoz, de az is lehet, hogy egy támadó az Interneten keresztül át tudja venni az irányítást a gépünk felett.

Secunia PSI

A Secunia Personal Software Inspector (PSI) egy nagyon hasznos program, mely ellenőrzi más programok verzióit, s ha rendelkezésre áll egy frissítés, akkor egy gombbal letölthetjük a friss alkalmazást.

http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/

Windows és Office vagy Microsoft Update

A Microsoft hónapról hónapra ad ki frissítéseket és hibajavításokat irodai programcsomagjához és az operációs rendszerhez, melyek befoltozzák a felfedezett biztonsági réseket. Az illegális Windows rendszereket nem, vagy csak nehezen tudjuk frissíteni, ezért az ilyen felhasználók még nagyobb veszélyben vannak. Nem megbízható forrásból soha ne installáljunk Windows rendszert, mert lehet, hogy már eleve fertőzött!


http://update.microsoft.com/windowsupdate/v6/default.aspx?ln=hu-hu

Linux rendszerek

A Linux rendszerek 2-3 naponta kapnak frissítéseket, ez a reakcióidő páratlan az operációs rendszereknél. Az Ubuntu Linux magától szól, ha elérhető egy program új verziója.

Böngészők

A Firefox, Opera és Chrome böngészők magukat frissítik, az Internet Explorer-t csak a Windows Update-en keresztül lehet frissíteni.


Adobe Flash Player

Rengeteg súlyos hibát javítanak időről-időre a flash lejátszóban. Mindig használjuk a legfrissebb verziót!

http://get.adobe.com/flashplayer/


Adobe Reader

Ismeretlen forrásból származó PDF fájlokat nem biztos, hogy jó döntés megnyitni elavult Adobe Reader-el. Rendszeresen frissítsük és nyugodtan kapcsoljuk ki a Javascript-et, ami rengeteg támadási felületet jelent (Szerkesztés menüpont/Beállítások). Használhatunk egy biztonságosabb, de kisebb tudású PDF olvasót is, ilyen pl. a SumatraPDF.

http://get.adobe.com/reader/

http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/


http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/index.html

Lejátszók

A médialejátszókat és általában azokat a programokat, amik használják az internetet, időnként frissíteni kell.

  • Winamp
  • Real Media Player
  • QuickTime
4. Használjunk erős jelszavakat!

A számítógépes fiókhoz tartozó jelszó nemcsak a fizikai hozzáférést gátolja számítógépünkhöz, de ugyanez a jelszó védi a hálózati erőforrásokat is. Azaz ha gyenge a jelszavunk vagy éppen egyáltalán nincs, akkor az interneten keresztül sokkal könnyebben betörhetnek a számítógépünkre.

Egy erős jelszó...

  • legalább 8 (közepes), de inkább 12-15 (erős jelszóhoz) karakter
  • tartalmaz speciális szimbólumokat (pl. +!@& stb.)
  • tartalmaz kis- és nagybetűket
  • tartalmaz számokat
  • ha lehet, akkor tartalmaz ékezeteket
  • nem tartalmaz egymás után sok ismétlődő karaktert, pl. aaabbbccc vagy qwertz
  • nem tartalmazza a név, felhasználónév, telefon, stb. egy részét sem
  • nem könnyen kitalálható az adott személyt ismerve (barát/barátnő, kutya, kedvenc hely/könyv/zene stb.)
  • könnyen megjegyezhető, hogy ne kelljen leírni

Használhatunk egyes betűk helyett számokat, pl. A-4 l-1 E-3 O-0, stb. Félévente cserélgessük jelszavainkat, különösen az online banki hozzáféréshez és a postafiókunkhoz használtakat érdemes megváltoztatni.

Megjegyzés: ha fizikailag hozzáférnek a számítógéphez, akkor sajnos nem vagyunk biztonságban, jelszavainkat ellophatják egy telepítést nem igénylő rendszerről is. Ez ellen megoldást csak a merevlemez titkosítása jelent (ha a gép be van kapcsolva, zárolva vagy alvó üzemmódban van, akkor még az se mindig).

Mesterjelszó

Ha a böngészőnkben a jelszavainkat elmentjük (nem ajánlott), akkor feltétlenül állítsunk be mesterjelszót (ami a jelszavakat titkosítja)! Firefox mesterjelszó beállítása: Eszközök/Beállítások/Biztonság

FTP jelszavak

A Total Commander 7.5 előtti verziók nem titkosítják az FTP jelszavakat, ezért a kémprogramok ellophatják a jelszavakat és tönkretehetik az összes honlapot, amit csak elérnek. Ne tároljuk el a jelszavakat vagy frissítsük a programot! Ez más programokra is igaz, pl. FileZilla!

Példa jelszavak feltöréséhez szükséges maximális idő

    • A számítógépek és a technikák rohamos fejlődése miatt ez az idő folyamatosan csökken, ezért idővel egyre erősebb jelszavakat ajánlott használni!**


Példa jelszavak relatív erősségének értékelése:

  • lacika  : 4%
  • P3terke : 38%
  • B33r&Mug: 76%

Jelszavak erősségének lemérése: (az óvatosság soha nem árt, ne a használni kívánt jelszót teszteljük, csak lássuk, hogy mire kell odafigyelni)

http://www.passwordmeter.com/

Jelszavak biztonságos tárolása: http://keepass.info/

http://www.weblap.ro/milyen-a-jo-jelszo


5. Ellenőrizzük a beállításokat!
    • Mindig a megelőzés a legjobb védelem.**
  • Ellenőrizzük a Windows tűzfal beállításait és az engedélyezett programok listáját
  • Kapcsoljuk ki a távsegítséget
  • Kapcsoljuk ki az adminisztrátori megosztásokat
  • Tiltsuk le a névtelen hálózati hozzáférést

http://xp-antispy.org/ Ez a program segít a Windows-t biztonságosabbá tenni.

6. Rendszeresen készítsünk biztonsági mentéseket!

Érdemes beruháznunk egy külső/második merevlemezbe, és arra rendszeresen átmenteni fontos adatainkat, így ha tönkremegy a beépített (előbb vagy utóbb megtörténik), akkor lesz még egy tartalék másolatunk. Az mentési folyamatot érdemes automatikussá tenni egy erre a célra készült program segítségével.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software

RAID

//"A RAID technológia alapja az adatok elosztása vagy replikálása több fizikailag független merevlemezen, egy logikai lemezt hozva létre. Minden RAID szint alapjában véve az adatbiztonság növelését vagy az adatátviteli sebesség növelését szolgálja."//

    • Figyelem!**

A RAID nem helyettesíti a biztonsági mentést! (ha egy fájl letörlődik, ha az egész számítógép megsérül)

http://pcworld.hu/raid-kotetet-egyszeruen-i-20070125.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/RAID

RAID 1

Adatok tükrözése 2 merevlemez között. Ha az egyik tönkremegy, akkor ott van mellette egy teljes másolat.

Tárhely hatékonyság: 50% (2 merevlemez, egyenként 1TB, tárolható adatmennyiség: 1TB)

RAID 5

Előnyök: biztonság és nagyobb olvasási sebesség

Adatok és helyreállító bejegyzések szétosztása legalább 3 merevlemez között.

Ha egy lemez a 4-ből tönkremegy, akkor azt azonnal cserélni kell. Ha 2 lemez megy tönkre egyszerre, akkor adatok már nem lesznek visszaállíthatóak.

Tárhely hatékonyság: 75% (4 merevlemez, egyenként 1TB, tárolható adatmennyiség: 3TB)

RAID 6

A RAID 5 továbbfejlesztése, nagyobb adatbiztonsággal, de csökken a felhasználható tárhely mennyisége.

Diagnosztika

http://www.hdsentinel.hu/ - Merevlemezek állapotának és élettartamának figyelése.


7. Használjunk alternatív böngészőt és levelezőprogramot

Érdemes több böngészőt használni, egyet kizárólag a megbízható oldalakhoz (bank, levelek), a másikat pedig a "vadonban" mászkálásra (Firefox + Noscript).

Firefox

A Firefox legújabb verziója NoScript kiegészítővel sokkal biztonságosabb böngészést biztosít, mint az Internet Explorer. Ezenfelül jobban testreszabhatóbb, kompatibilisebb a szabványokkal, RSS hírforrásokkal és rengeteg ingyenes kiegészítőt találhatunk hozzá.

http://www.mozilla-europe.org/hu/firefox/

    • Ajánlott kiegészítők:**

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/722 - XSS védelem, JavaScript, Java, Flash és egyéb bővítmények blokkolása (csak a megbízható oldalakat engedélyezzük)

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/1865 - Reklámblokkoló

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6623 - fokozott adatvédelem (nyomkövető sütik törlése)

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/82 - fokozott adatvédelem (nyomkövető sütik törlése)

http://www.qfxsoftware.com/ - leütött billentyűk titkosítása (Anti-keylogger)

http://www.siteadvisor.com/download/windows.html - A veszélyes honlapokra előre figyelmeztet a Google kereséseknél


Mozilla Thunderbird

Levelezőprogramnak ajánlott a Mozilla Thunderbird.

http://hu.www.mozillamessaging.com/hu/

http://enigmail.mozdev.org/home/index.php

Opera

A 10-es verziójú Opera az első böngésző a világon, amely 100 pontot ért el az Acid3 teszten (szabványoknak való megfelelés vizsgálata). Érdemes kipróbálni, mert gyors, biztonságos és egyedi funkciókkal rendelkezik. Az Opera Mini egy mobiltelefonra írt JAVA alapú böngésző, a legjobb a kategóriában.

Letöltés: http://www.opera.com/

Mobiltelefonra: http://www.opera.com/mini/

Google Chrome

A Google gyors böngészője.

Letöltés: http://www.google.com/chrome/?hl=hu

8. Használjunk titkosítást

Fájlok

  • A tömörítő programok (WinRar, WinZIP, 7Zip) lehetővé teszik a fájlok - nem túl erős - védelmét egy jelszóval.

Levelezés, Merevlemez, virtuális meghajtók


Telefon


Pendrive

  • Szinte minden pendrive tartalmaz egy méretezhető és jelszóval védhető részt - tároljuk itt a személyes adatainkat.

Fájlok elrejtése más fájlokban

9. Használjunk útválasztót (routert) vagy hardveres tűzfalat

Ajánlott egy router beszerzése, ami újabb védelmi vonalat jelent számítógépünknek, különösen ha testreszabjuk a beállításokat.

Ezek a következőek:

  • Ha eddig még nem tetted meg, akkor azonnal változtasd meg a router belépési jelszavát! (az erős jelszavakra vonatkozó követelmények betartásával)
  • Legyen kikapcsolva (OFF vagy Disable) a "Broadcast network name": nem jelenik meg a hálózatunk más gépek "Elérhető WLAN hálózatok" listájában.
  • Használjunk WPA2-PSK AES titkosítást hosszú és erős jelszóval! (mivel nem kell sokszor beírni, legyen több, mint 20 karakter a jelszó)
  • A WLAN csatornát állítsuk a gyári beállítástól lejjebb vagy feljebb (WLAN channel 1 vagy 12)
  • Legyen letiltva a távoli adminisztráció (disable remote access)


A legtöbb vezeték nélküli (WLAN) hálózat a mikrohullámú frekvenciatartományban üzemel, ezért sok zajra érzékeny, mint pl. a mikrohullámú sütő. Az adott országban engedélyezett frekvencia-tartomány több csatornára van felosztva, azt mi dönthetjük el, hogy melyik csatornát akarjuk használni. Ha sok készülék ad ugyanazon a csatornán (a gyári beállítás miatt), az ütközéseket, illetve lassulást eredményezhet (20-200 méteres körzetben adódhatnak problémák - a puszta közepén ez nem lesz gond, de a lakótelepen igen). Az InSSIDer nevű program segítségével megnézhetjük, hogy melyik frekvencia tartomány a legkevésbé terhelt. A maximális sávszélesség eléréséhez 5 csatornányi távolság szükséges. http://www.geekzone.co.nz/inquisitor/2996


http://www.metageek.net/products/inssider

  • Vegyük fel számítógépeinket a MAC Address szűrőlistára, ezután pedig kapcsoljuk be az "Only Allow Computers in the list" opciót.
  • Használjunk Static DHCP szervert, annyi IP címet osszunk szét, amennyit használunk és társítsuk a MAC címekhez a gépeket!
  • Kapcsoljuk ki az UPnP-t, ha nem használjuk!

Az UPnP technológia használata kényelmes - elindítunk egy alkalmazást, pl. az MSN-t, és az automatikusan megkapja az általa igényelt portokat (egyfajta kommunikációs csatorna, kapu az internet felé). A baj ott van, hogy ezt egy trójai faló is megteheti és elküldheti az ellopott jelszavainkat egy távoli szerverre. Továbbá a technológia alapjaiban már 2001-ben súlyos sebezhetőségeket találtak.

    • __Általában igaz__: Minél kevesebb szolgáltatás van bekapcsolva, annál kevesebb a támadási felület is.**
  • UPnP helyett használjunk Port Fowarding-ot!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Port_forwarding


10. Megfelelő jogosultságok

//"Adminisztrátori jogokkal bejelentkezve ne böngésszük az Internetet és ne e-mailezzünk. Ehelyett hozzunk létre olyan felhasználói azonosítót a számítógépen, amely korlátozott jogokkal rendelkezik, és ezt az azonosítót használjuk a mindennapi tevékenységek során. Korlátozott jogokkal a számítógép jobban védett és biztonságosabban használható, ám programok telepítése nem mindig lehetséges ilyen módban."//

http://www.microsoft.com/hun/athome/security/online/logoff_admin_account.mspx


11. Adatvédelem és egyéb eszközök

Flash lejátszó beállítások

//"Százezer betűnyi adatot menthetnek le rólunk az Adobe Flash technológiát használó weboldalak, és a böngésző a személyes adataink törlésekor ezeket a sütiket érintetlenül hagyja."//

Megoldás: Firefox + Better Privacy, Cookie Culler

http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager03.html

http://index.hu/tech/2009/08/13/lerazhatatlan_kemek_figyelnek/

Sandboxie

A Sandboxie egy virtuális karanténban tud futtatni tetszőleges programokat, amelyek így nem tudnak belepiszkálni a rendszerbe. Ha ilyen módon futtatjuk pl. a böngészőt, akkor jelentősen lecsökkenthetőek a kártevők bejutási esélyei!

Ha a lementett fájlokat nem a karanténban szeretnénk viszontlátni (C:\Sandbox\<Profilnév>\<Karantén neve>), akkor a főablakban jobbklikk az aktuális karanténra, Sandbox settings -> Resource access -> File access -> Direct access útvonalon válasszuk ki a böngészőt és adjuk hozzá a mi letöltési mappánkat.

http://www.sandboxie.com/

PeerBlock (PeerGuardian)

A PeerGuardian a Phoenix Labs nyílt forráskodú projektje, ami a P2P hálózatokon való névtelenséget hivatott biztosítani. A program fejlesztése abbamaradt, de a nyílt forrásnak köszönhetően megjelent egy Windows 7 kompatibilis változat új néven, ez lett a PeerBlock. Ez megakadályozhatja illetéktelen személyek hozzánk való csatlakozását, valamint IP címünk és letöltéseink figyelését. A blokkolt IP címlisták helyes beállításával akár a kártevők száma is csökkenhet. Ha a letöltések nem indulnak el vagy hibaüzenetet kapunk, akkor ne használjuk a programot.

A gyártó által közzétett blokkolható IP címlisták az alábbiak:

   * Reklámok
   * Kémprogramok
   * P2P támadók
   * Állami szervezetek
   * Oktatási intézmények

A védelem hatásfoka

Mivel a blokkolt címek nyilvánosak, a támadók találhatnak módot arra, hogy kikerüljék a védelmet. A listák gyakori frissítésével csökkenthetjük ezt a veszélyt.

Letöltés

http://www.peerblock.com/

http://phoenixlabs.org/pg2/

http://mobloquer.foutrelis.com/

TOR

https://www.torproject.org/

http://hu.wikipedia.org/wiki/TOR

VPN

A VPN egy biztonságos csatornát épít ki két számítógép között, amivel számos előny járhat.

Fontos kritériumok, előnyök:

   * Titkosított, biztonságos kapcsolat a VPN szolgáltatóig
   * Az Internet szolgáltatók által lassított szolgáltatások feloldása
   * A VPN szolgáltató ne tároljon forgalmi adatokat, IP címeket.

Miért van rá szükség?

"Tudja, hogy a titkosszolgálatok az Ön által reggel megnézett internetes honlapokat könnyedén visszakereshetik? ... Ma Magyarországon a rendőrség, ügyészség és nemzetbiztonsági szolgálatok törvényi felhatalmazással rendelkeznek arra, hogy kommunikációs szokásainkkal kapcsolatos személyes adataink óriási halmazát kontroll nélkül ismerjék meg.

Telefon, és internet-használatkor úgynevezett forgalmi adatok keletkeznek. Ezek mutatják, hogy kinek telefonálunk és honnan, meddig tart a beszélgetés, kinek küldünk emailt vagy SMSt, milyen internetes oldalakat látogatunk. Ezek személyes adatok, amelyek alapján nyomon követhető, hogy kivel és milyen gyakran érintkezünk, és ezért személyes kapcsolataink könnyen feltérképezhetőek. Internetes szokásaink megfigyelése lehetővé teszi, hogy világnézeti meggyőződésünket, intim szféránkat ismerjék meg a hatóságok.

A forgalmi adatainkat a fenti szervek anélkül ismerhetik meg, hogy igazolniuk kellene, hogy valamilyen bűncselekménnyel kapcsolatban nyomoznak. A hatóságok személyes adatainkat összességükben és összefüggéseikben ismerhetik meg, az állampolgárok ellenben azt sem tudják, hogy pontosan milyen hatóság hány személyes adtát kéri el a szolgáltatást nyújtó cégektől."

http://tasz.hu/adatvedelem/eht

VPN Szolgáltatók

http://ipon.hu/site/ipoltalom

http://www.hidemyass.com/

https://www.ipredator.se/

Winpatrol

Fontos rendszerbeállítások, azaz a regisztrációs adatbázis kritikus részeinek védelmét látja el. Módosulás esetén rákérdez, hogy engedélyezzük-e a változtatást.

Letöltés: http://www.winpatrol.com/download.html

Process Guard

A memória és a folyamatok futási szintű védelme. Kimagasló védelem ismeretlen fenyegetések ellen is.

Letöltés: http://diamondcs.com.au/processguard/download.php

SysInspector

Az ESET ingyenes diagnosztikai eszközének segítségével a gyakorlott felhasználók és rendszergazdák részletes adatokhoz juthatnak az általuk felügyelt számítógépeken futó folyamatokról. A program a rejtett fertőzések felderítésére is alkalmas.

Letöltés: http://www.eset.hu/segitseg/sysinspector


Karbantartás, optimalizálás

Felesleges fájlok eltakarítása

http://www.ccleaner.com/


A rendszer gyorsítása

http://www.iobit.com/advancedwindowscareper.html

12. Linux - egy biztonságosabb operációs rendszer

Meg akarod spórolni az állandó újratelepítést, az idővel lelassuló rendszert, a vírusokat és a kékhalált? Megteheted, használj Ubuntu Linuxot! Sok Windows alá írt játék nem működik (hiszen a Linux teljesen más rendszer, de ezen a Wine emulátor (ingyenes) tud segíteni, a tesztelt programok listáját kell megnézni, ld. alább).

Mindennapi használatra viszont nagyon ajánlott, pl.:

  • internetezés, chat, skype
  • irodai munka (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációk készítése)
  • fotók, zenék, videók lejátszása és szerkesztése

Teljesen ingyenes, gyorsabb és stabilabb, mint a Windows. Régebben a rossz hardvertámogatás jellemezte, azonban manapság néhány területen már a Windows-t is túlszárnyalja. Speciális eszközök vásárlásakor azért nem árt ellenőrizni, hogy létezik-e az eszközhöz meghajtóprogram (driver).

Szeretném kipróbálni

    • Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül**

A bekapcsolás után rögtön tedd a lemezt a meghajtóba és gondoskodj róla, hogy a CD elinduljon.

http://www.google.hu/search?q=boot+sorrend+be%E1ll%EDt%E1sa

A megjelenő menüben válaszd ki a Hungarian=Magyar nyelvet, utána válaszd az //Ubuntu kipróbálás//a menüpontot.

    • Kipróbálás virtuális gépen**

Egy virtuális gépen kockázatok és mellékhatások nélkül tudunk kipróbálni bármilyen operációs rendszert.

http://www.virtualbox.org/ Windows/MacOSX/Linux verzió, szabad szoftver

Telepítés

    • Ubuntu CD elkészítése ISO fájlból:**

A CD író szoftverben válasszuk a CD/DVD képfájl kiírása menüpontot. Fontos, hogy ne //Adat CD//-t készítsünk, mert úgy nem tudjuk telepíteni.

http://ubuntu.hu/letoltes/burn

    • Telepítés Windows mellé (ajánlott)**

Válaszd a telepítőben a "//Telepítés a Windows mellé//" opciót és a számítógép bekapcsolása után egy listából választhatsz, hogy melyik rendszer induljon el. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy mindig lesz legalább egy stabil rendszer a gépeden. Ha ezt a megoldást választod, akkor telepítés előtt mentsd le az adataidat és futtasd le a töredezettség-menetesítést. Ha készen állsz, akkor a bekapcsolás után rögtön tedd a lemezt a CD meghajtóba és indítsd el a telepítést (kb. 15 perc).

http://sugo.ubuntu.hu/

http://www.filehippo.com/download_defraggler/ - ingyenes, Windows-ra ajánlott

https://shipit.ubuntu.com/

http://appdb.winehq.org/ Office 2007, WoW, Witcher, CoD4,...

http://unixlab.hu/LNW/index.html

    • Telepítés után...**
  • Ajánlott csomagok: (Alkalmazások/Kellékek/Terminálba bemásolni)

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras sun-java6-bin sun-java6-jre wine flashplugin-nonfree thunderbird amsn vlc startupmanager

  • Hőmérsékleti adatok kijelzése (processzor, merevlemez):

sudo apt-get install lm-sensors libsensors4

sudo sensors-detect

sudo apt-get install sensors-applet

Tálcán jobb klikk -> Hozzáadás -> Hardware sensor monitor

  • Ha nincs szükségünk az Evolution levelezőprogramra:

sudo apt-get remove evolution

  • Linux rendszerprogramok:

sudo apt-get install bum pysdm

  • Gyakori Ubuntu hibák megoldása
  • Linuxos programok

http://www.avast.com/eng/download-avast-for-linux-edition.html

http://free.avg.com/download?prd=afl

http://earth.google.com/intl/hu/download-earth.html

http://www.skype.com/intl/hu/download/skype/linux/

http://www.opera.com/download/index.dml?platform=linux

http://www.google.com/chrome/intl/en/linux.html

13. Legyünk résen!

A leggyengébb láncszem általában az ember. Lehet egy rendszer akármilyen biztonságos, ha bedőlünk az olcsó trükköknek.

Az internetes bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt, s egyre kifinomultabb a technikák. Példa erre a Win32 Netsky.Q vírus (féreg), ami adatokat gyűjt a számítógépünkről, hogy összegyűjtse barátaink e-mail címét és hihető hamisítvány e-maileket generálva próbálja meg rávenni az áldozatokat a fertőzött csatolmányok megnyitására. A fájlnevek becsapósak lehetnek - pl. Britney Spears Beach Video.avi.exe -> mindig az utolsó pont után szereplő betűk (általában 3) alkotják a kiterjesztést, így a várt videó helyett egy vírusprogram indul el. További probléma, hogy a Windows elrejti az ismert kiterjesztéseket - ezt érdemes kikapcsolnunk az Eszközök menü Mappa beállításai menüpontban.

netsky_jellemzok

SPAM

Kéretlen reklámlevelek, amik elöntik a postafiókokat. Küldésük törvénytelen, azonban egységes fellépés hiányában számuk riasztó mértékben nő. Soha ne küldj ilyen leveleket! Soha ne kattints ilyen levelekben szereplő linkekre! Soha ne válaszolj rájuk!

http://hu.spam.wikia.com/wiki/Kezd%C5%91lap

HOAX

A 'hoax' angolul [2] körülbelül a beugratás, megtévesztés, kacsa kifejezéseknek felel meg. SOHA ne küldd tovább!


http://index.hu/tech/hoax/


13+1. Szabad és ingyenes szoftverek

Operációs rendszer

Linux

http://distrowatch.com/

http://ubuntu.hu

http://ultimateedition.info/

http://www.debian.org/


Irodai programcsomag

http://hu.openoffice.org/


http://sourceforge.net/projects/ooop/

Grafika

http://www.gimp.hu/

http://www.getpaint.net/

Virtualizáció

http://www.virtualbox.org/

Zene és videó

http://www.videolan.org/vlc/

Kommunikáció

   *  AIM
   * Bonjour
   * Gadu-Gadu
   * Google Talk
   * Groupwise
   * ICQ
   * IRC
   * MSN
   * MySpaceIM
   * QQ
   * SILC
   * SIMPLE
   * Sametime
   * XMPP
   * Yahoo!
   * Zephyr

http://www.pidgin.im/


Hasznos linkek:

http://www.biztonsagosinternet.hu/

http://www.microsoft.com/hun/athome/security


Lásd még
    • Vírusirtó programok**

A vírusirtó program megakadályozza, hogy rosszindulatú programok kárt tegyenek a rendszerben/fájlokban illetve hogy a hackerek ún. hátsó kapukat és trójai falovakat telepítsenek a gépre adatok és jelszavak ellopásához

    • Tűzfalak**

A hardveres (pl. router) és szoftveres tűzfal szabályozza a be- és kimenő hálózati forgalmat.

    • Programok frissítése**

A gyártók gyakran adnak ki frissítéseket és hibajavításokat programjaikhoz, melyek befoltozzák a felfedezett biztonsági réseket.

    • Kém- és reklámprogramirtók**

Jelszavainkat és egyéb fontos adatokat lophatnak el tőlünk a kémprogramok, a reklámprogramok pedig kéretlen reklámokat jelenítenek meg és információt gyűjtenek internetezési szokásainkról.

    • Hozzáférések korlátozása**

Jelszavak korlátozzák a hozzáférést legtöbb számítógéphez, szolgáltatáshoz, bár manapság egyre inkább terjedőben vannak az alternatívák, mint a biometrikus azonosítás, vagy a smart card (chipkártya).

    • Rendszeres biztonsági mentések**

Az adatvesztés megelőzésére redundáns (hibatűrő) adattárolást érdemes bevezetni, mint például a RAID. Egy meghajtó élettartamára a SMART adatokból következtethetünk. Biztonsági mentést végezhetünk külső merevlemezre, szalagos adattárolóra vagy akár egy távoli szerverre is, így biztosítva a földrajzi elhatároltságot. Ugyanakkor a megfelelő mentést nem helyettesíti a RAID, hiszen egy helyen vannak a merevlemezek, így nem védenek például tűz, földrengés, és sok esetben a táp meghibásodásától.

    • Titkosítás**

A titkosítás során fájlokat, virtuális meghajtókat, merevlemezeket, pendrive-okat, telefonhívásokat, üzeneteket, online tranzakciókat védhetünk meg az illetéktelen hozzáféréstől egyszerre biztosítva a hitelességet, a bizalmas kezelést, az információ integritását és ezek tanúsítását egy harmadik félnek.

   * TrueCrypt, egy valósidejű titkosítást alkalmazó ingyenes, nyílt forráskódú titkosító szoftver.
    • Megfelelő lépések és kockázatbecslés**
   * Jogosultságok beállítása (lehetőleg csoportok és nem felhasználók szintjén)
   * Védelmi eszközök karbantartása
   * Házirendek létrehozása és ellenőrzése, a felhasználók oktatása
   * Forgatókönyvek készítése vész- ill. katasztrófahelyzetekre

__

    • Egy informatikai biztonságot növelő intézkedés csak akkor lehet hatékony, ha nem okoz aránytalanul nagyobb többletmunkát, költséget vagy kényelmetlenséget és ha azt a felhasználók megértik és betartják. A biztonság és a használhatóság egyensúlyának megtalálása mindig az adott helyzettől függ.**__


    • Adatvédelem az Interneten**

Böngészés során sok személyes adatnak minősülő adatot hagyunk hátra a böngészőben és a meglátogatott honlapokon. Egyes szoftvercsomagok komplett megoldásokat kínálnak ezekre az adatvédelmi kihívásokra (nyomkövető sütik, private header, szülői felügyelet, jelszavak küldésének szabályozása, stb.).

    • Internetes bűnözés**

Az internetes bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt, s egyre kifinomultabbak a megtévesztési technikák. Ma már egyre több rosszindulatú program képes adatokat gyűjteni a számítógépünkről, hogy összegyűjtse ismerőseink e-mail címét és hihető hamisítvány e-maileket generálva próbálja meg rávenni az áldozatokat a fertőzött csatolmányok megnyitására. Gyakori célpontok még a közösségépítő honlapok, ahol egyre nő a személyes adatokkal való visszaélések száma.[1]

    • Gyakori támadási felületek**
   * ActiveX vezérlők
   * XSS - Cross site scripting
   * SQL injektálás
   * JAVA
   * Javascript
   * Adobe Flash animációk
   * UPnP
   * Puffer-túlcsordulás
   * Adathalászat (Phishing)
   * Közösségi honlapok (Social Networking)
   * Az emberi hiszékenység
   * Gyenge jelszavak feltörése:
         o Brute Force
         o Szivárvány-táblázatok
         o Hash ütközés
         o Lan manager hash[2]
    • Irodalom**
   * Muha Lajos-Bodlaki Ákos: Az informatikai biztonság, 2003, Budapest, PRO-SEC Kft., ISBN 9638602260
   * MTA SZTAKI 2004-es tanulmánya:Az informatikai hálózati infrastruktúra biztonsági kockázatai és kontrolljai (PDF file)
   * A Sci-Network honlapja
   * Microsoft biztonsági oldal
    • Hivatkozások**
  1. ^ http://www.fn.hu/tech/20070806/hackerek_szerint_is_sebezhetok/
  2. ^ How to prevent Windows from storing a LAN manager hash of your password in Active Directory and local SAM databases
    • Ajánlott linkek**


Informatikai Biztonság Wiki (CC-BY-SA 3.0)

    • IT Security tips**
    • English version translated by Google:**

http://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbiztonsag.sicambria.info%2F

http://biztonsag.sicambria.info/


DokuWiki-MediaWiki konvertálás (regex)

|*\]\] ]] \{\{*\}\} null * * [[ null ]] null