„Segítség:Könyvek” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pipi69e (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Pipi69e (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{Segítség fejlap}}
{{Segítség fejlap}}
<div style="float:right;">[[File:PediaPress Books - interior 2.jpg|250px|Wikipédia tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.]]</div>
[[File:PediaPress Books - interior 2.jpg|left|110px|Wikipédia tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.]]
Ez az oldal leírja, hogyan hozhatsz létre három lépésben egy könyvet a Wikipédia lapjaiból. A könyvek létrehozhatóak PDF formában vagy megrendelhetőek kinyomtatva a [[PediaPress |PediaPress ]] honlapon.
Ez az oldal leírja, hogyan hozhatsz létre három lépésben egy könyvet a Wikipédia lapjaiból. A könyvek létrehozhatóak PDF formában vagy megrendelhetőek kinyomtatva a [[PediaPress |PediaPress ]] honlapon.


{{Segítség stíluslap}}
{{Segítség stíluslap}}
==Lépésről-lépésre útmutató==
==Útmutató lépésről-lépésre==
[[File:Create_a_book_portlet.png|150px|thumb|1. ábra - a portlet]]
[[File:Create_a_book_portlet.png|150px|thumb|1. ábra - a portlet]]



A lap 2010. február 15., 04:18-kori változata

Sablon:Segítség fejlap

Wikipédia tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.
Wikipédia tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.

Ez az oldal leírja, hogyan hozhatsz létre három lépésben egy könyvet a Wikipédia lapjaiból. A könyvek létrehozhatóak PDF formában vagy megrendelhetőek kinyomtatva a PediaPress honlapon.

Sablon:Segítség stíluslap

Útmutató lépésről-lépésre

1. ábra - a portlet

Első lépés - egy könyv létrehozása szócikkek egy gyűjteményéből

A könyv gyűjtő menü, melynek címe „könyv létrehozása” a böngésző oldal alja felé baloldalon található. Alapértelmezés szerint két hivatkozás szerepel benne: „Lap hozzáadása a könyvhöz” és „Segítség a könyvekkel kapcsolatban”. (Lásd 1. ábra.)

A „Lap hozzáadása a könyvhöz” linkre kattintva hozzáadódik a jelenleg megtekintett lap a gyűjteményhez. Több lap hozzáadásához el kell navigálnod a következő kívánt oldalra és ismét rákattintani a „Lap hozzáadása a könyvhöz” linkre. Egy kategória összes lapját is hozzáadhatod egy kattintással, a kategória oldalának megtekintése közben a „Kategória hozzáadása” linkre kattintva a könyvgyűjtemény menüben.A könyben található lapok száma a baloldali menüben látható és automatikusan frissül.

Ha szükséges, az egyes lapok bizonyos változatai is megadhatóak a laptörténetükön keresztül. Lásd a haladó leírást a részletekért.

Második lépés - a könyv címe

2. ábra - cím megadása

Amikor az összes kívánt lapot hozzáadtad, kattints a „Könyv mutatása” linkre a könyved áttekintéséhez. Továbbá, itt lehetséges a könyvnek címet adni és megváltoztatni a wiki lapok sorrendjét a könyvön belül (a hogyanhoz nézd meg a haladó lehetőségek szakaszt).

Harmadik lépés - töltsd le vagy rendeld meg a könyved egy példányát

3. ábra - kattints a letöltéshez

Az elkészült könyv letölthető vagy megrendelhető bekötött könyv formájában. A könyvet letöltheted a „Letöltés” gombra kattintva (lásd 3. ábra) PDF és OpenDocument formátumban (mely különböző irodai szoftverekkel, mint az OpenOffice.org megnyitható). Megrendelni a könyvet a „Könyv rendelése a következőtől: PediaPress” gombra kattintva tudod. A nyomtatott könyvekről további információkat találhatsz a Gyakran Ismételt Kérdések között.

Haladó funkciók

A wiki lapok sorrendjének megváltoztatása

A wikilapok könyveden belüli sorrendjének megváltoztatásához egyszerűen mozgasd át a könyveket „A te könyved” című listában. Ehhez tartsd az egeret az átmozgatandó lap címe felett, kattints és húzd az új helyére. Engedd el az egeret a lap új helyre mozgatásának befejezéséhez. Lehetőség van a lapok automatikus ábécérendbe rendezésére is.

Könyved elmentése és megosztása másokkal

A könyv elmentéséhez rendelkezned kell egy legalább négy napja létrehozott Wikipédiás felhasználói fiókkal mellyel legalább tíz szerkesztést végeztél (lásd a Bejelentkezés oldalt, arról hogyan tudsz regisztrálni).A könyvet a „Könyv” oldalon tudod elmenteni, amit a baloldali menü „Könyv mutatása” linkjével tudsz elérni. A „Könyv elmentése és megosztása” szakaszban válassz egyet a mentési helyek közül és adj címet a könyv gyűjteményednek. Ezután a „Könyv mentése” gombra kattintva tudod elmenteni.

További információk

A könyvkészítési lehetőségről további információkat találhatsz a szakértőknek írt oldalon . Ez az oldal elmagyarázza hogyan lehet a könyvek kinézetét megváltoztatni és hogyan lehet a már elmentett oldalakat egy későbbi időpontban felhasználni.

Nyomtatott könyvek a PediaPresstől

A „Könyv rendelése a következőtől: PediaPress” gombra kattintva, a wiki lapokból összeállított gyűjteményed megrendelheted nyomtatott és bekötöt könyvként. Át leszel irányítva a PediaPress, egy wiki tartalmon alapuló könyvek nyomtatásával foglalkozó szolgáltatás, honlapjára. A nyomtatott könyvekről, beleértve azok árát és formátumát további infomációt a Gyakran Ismételt Kérdések oldalon találhatsz.

2007-ben a Wikimédia Alapítvány és a PediaPress hosszútávú partnerséget kötött a Wikipédia és más wiki alapú projektet tartalmának jó minőségű nyomtatott termékek és OpenDocument formájú dokumentumként való elérhetőségének támogatására.

Lásd még