„Régi térképek/Európa/Az Osztrák–Magyar Monarchia 1910 körül” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a
Az 1890-es évektől az I. világháború derekáig tartott az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó nagy térképészeti vállalkozása, a Monarchia III. katonai-térképészeti felmérése. A munka teljes befejezésére nem is kerülhetett sor.
 
A 267261 elérhető térképszelvény a Monarchia közvetlen környékét, így a korabeli Európa nagy részét is ábrázolja, Berlintől Csernobilig, Nizzától Isztanbulig. A térkép fő nyelve a német, de a korabeli Magyarországhoz tartozó helységek neveit természetesen magyarul adja meg.
 
Az egyes lapokon a megjegyzések rovatban feltüntetett adatok a térképet készítő tisztek neveit örökítik meg, jelzik a - meglehetősen kifakult - térképeken eredetileg használt színeket a következő rövidítésekkel: K-fekete; Bl-kék; Br-barna; G-zöld; valamint nyelvi információkat tartalmaznak a térképlapokon használt helyi nyelvű rövidítésekről, elnevezésekről.
Az itt mellékelt kép Közép-Európa általános földrajzi térképének (1:200 000) szelvénybeosztása, amerlyről leolvasható az egyes térképszelvények helye.
 
Az itt mellékelt kép Közép-Európa általános földrajzi térképének (1:200 000) szelvénybeosztása, amerlyrőlamelyről leolvasható az egyes térképszelvények helye.
 
Minden szelvényt a hosszúsági és szélességi fokok mellett egy-egy jellemző helységnév is jelöl. (A földrajzi hosszúság Ferrótól van számozva.) A továbbiakban a Wikikönyvek lapjain ezeket a korabeli helységneveket adjuk meg az egyes lapok címeiként.
402

szerkesztés

Navigációs menü