„Szakácskönyv/Sütemények/Kuglóf” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Visszavontam 91.120.133.29 (vita | szerkesztései) szerkesztését (oldid: 75268))
aNincs szerkesztési összefoglaló
A változatosságot kedvelők számára érdemes megemlíteni, hogy külföldön általában linzer jellegű tésztából készítik a kuglófot úgy, hogy lágy, félvajas masszához sütőport kevernek, és kisütés után olvasztott csokoládéval leöntik. Hátránya ennek a porhanyós változatnak, hogy több vaj és tojás kell bele mint a kelt tésztából készült foszlós kuglófba. Ha az élesztős változat mellett döntünk, akkor nem szükséges teflonnal bevont drága kuglófsütőt vásárolni, mert ez a jól összedolgozott tészta nem tapad hozzá a bevajazott fémlemezhez, így erre a célra megfelel a fehérbádogból (vékony cinkréteggel bevont acéllemezből) hajlított legolcsóbb sütőforma is. Kerüljük azonban az alumíniumból kialakított formákat, mivel ezek ártalmasak az egészségre.
 
A másik fontos trükk a lassú sütés. 170°C körüli hőmérsékleten 50-70 percig kell sütni. Ha a teteje túl gyorsan barnul, 150°C-ig lehet csökkenteni a hőmérsékletet.
 
A megsült kuglófot ki kell varázsolni a formából, lehetőleg úgy, hogy mindkettő egyben maradjon. Ehhez előre kell gondoskodni formaleválasztásról, ami leginkább alapos vajazást/zsírozást/margarinozást és lisztezést jelent az előkészítésnél. A zugokba is kell a zsiradékból kenni! A tésztát egyenletesen el kell osztani a formában, megütögetni az alját, és így tenni az előmelegített sütőbe. Úgy 40 perc sütés után meg lehet szurkálni, hogy ellenőrizhessük a belsejét is. Ekkor még valószínűleg nyers tészta tapad az eszközre (villa, hurkapálca, hústű), később viszont, ha már megsült, semmi.
Általános megfigyelés, hogy a sütemény akkor jó, amikor az illata masszívan betölti a lakás teljes légterét.
Miután kivesszük a sütőből, lehetőleg rácson hagyjuk hűlni 10-15 percig, ezután borítsuk ki a kuglófot.
Lehet mázat is tenni a tetejére, ehhez jobb megvárni, míg kihűl.
 
Még néhány általános tanács:
* A száraz hozzávalókat (liszt, ételkeményítő, sütőpor, cukor, csoki, stb.) keverjük össze külön, és úgy adjuk a tojáshoz, zsiradékhoz.
* Sok kuglóftésztába a végén tesszük csak a zsiradékot, mégpedig megolvasztva.
* A tésztát tejjel szokás hígítani. A liszt és egyéb hozzávalók nem állandó minősége miatt kevesebb vagy több tejre lehet szükség.
* A tésztának tejfölsűrűségűnek kell lennie az összes hozzávaló bekeverése után.
* Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit, ami kéményként működik.
* Kuglófot, süteményt úgy tudunk könnyen kiborítani a sütőformából, ha előtte kis ideig vízgőz fölött tartjuk a formát.
219 474

szerkesztés

Navigációs menü