„Wikikönyvek:Törlési irányelvek” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Prohlep (vitalap | szerkesztései)
19. sor: 19. sor:
Ahhoz, hogy egy lap törlését kérd, az alábbi listák megfelelőjére írd be:
Ahhoz, hogy egy lap törlését kérd, az alábbi listák megfelelőjére írd be:


* [[Wikikönyvek/ Szerzői jog valószínű megsértése]] - olyan lapok és képek, amelyek valószínűleg szerzői jogokat sértenek
* [[Wikikönyvek/Szerzői jog valószínű megsértése]] - olyan lapok és képek, amelyek valószínűleg szerzői jogokat sértenek
* [[Wikikönyvek/Törlendő képek]] - olyan képek, melyeket valamilyen okból törölni kell, eltekintve a szerzői jogi problémáktól
* [[Wikikönyvek/Törlendő képek]] - olyan képek, melyeket valamilyen okból törölni kell, eltekintve a szerzői jogi problémáktól
* [[Wikikönyvek/Szavazás törlésről/idegen nyelv]] - nem magyar nyelvű szócikkek
* [[Wikikönyvek/Szavazás törlésről/idegen nyelv]] - nem magyar nyelvű szócikkek

A lap 2008. szeptember 3., 11:17-kori változata


Comment Jelenleg vita folyik a szerkesztők körében a lapok törlési folyamatának esetleges reformjáról. Az angol nyelvű vitát, javaslatokat, figyelemmel kísérheted a Wikipedia:Deletion reform oldalon. Mindazonáltal, ez az oldal marad az irányelv mindaddig, amíg új konszenzus nem alakul ki.
Ezen a lapon, a Törlési irányelveket olvashatod.

A Wikikönyvek normális életében egyes lapok törlésre kerülnek. Míg bárki üressé (nem töröltté!) tehet egy lapot, annak régi tartalma a lap történetében olvasható, illetve a szócikkre ugorva látszik, hogy a lap létezik. Így azt bármikor bárki vissza tudja állítani.

Csak az adminisztrátoroknak van lehetőségük arra, hogy a rendszerből lapokat töröljenek, vagy azokat visszahozzák. A jelenlegi rendszerben az adminisztrátorok a legjobb ítélőképességüket használják fel ehhez a döntésükhöz. Általában az adminisztrátorok előre lefektetett szabályokat követnek, amikor lapok törléséről döntenek. Néhány speciális esetben az adminisztrátorok azonnal törölhetnek lapokat úgy, hogy azok története is megsemmisül.

A törölt lapok visszahozhatóak, de csakis akkor, ha ezt megfelelően széleskörű támogatás előzi meg. Mivel a törlések összevisszasága követhetetlenné tenné a működést, ezért be kell tartani bizonyos kötött eljárási rendet.

A törlési eljárás

Törlés kérése

Ahhoz, hogy egy lap törlését kérd, az alábbi listák megfelelőjére írd be:

Ezen lapoknak más és más eljárási rendjei vannak, melyekről a lapok írnak részleteket.

Mindig add meg az okot, amiért a törlést kéred. Egy ideig szerepelni fog, hogy mások is megírhassák a véleményüket. Egy idő után az adminisztrátor törli a lapot, ha ebben hozzávetőleges egyetértés mutatkozik.

Szavazás formája

Amikor véleményt írsz, kérlek, írd bele a véleményed (szavazatod), az indoklásodat, valamint írd alá ~~~~ formában. (Ebből következik, hogy szavazni általában csak regisztrált szerkesztők tudnak.) Álljon itt néhány példa.

  • törlendő
  • megtartandó
  • átirányítandó a [[szócikk]] cikkre
  • összefésülendő a [[szócikk]] cikkel és törlendő
  • összefésülendő a [[szócikk]] cikkel és átirányítandó
  • átmozgatandó a (Wiktionaryba / Metára / más Wikipédiába)
  • más (más teendő leírása)
  • megjegyzés (megjegyzés írása, nem szavazatként)

Várakozási idők

Az egyes lapoknak eltérő várakozási idejük van, ameddig szavazni lehet. Jelenleg ezek az idők:

Szavazati jog

Annak a felhasználónak a szavazatát vesszük figyelembe, aki:

  • regisztrált felhasználó legalább két hete (a szavazás indításától számítva) és
  • legalább 5, (apró változtatásnak nem minősülő), valódi, (nem törlésre váró) szerkesztése van.
  • A szavazásra bocsátott lap eredeti szerzőjének – a fentiektől függetlenül – egy szavazata van.

Ha a szavazásban résztvevők 2/3-os többsége támogatja a törlést, akkor a lap törlésre kerül, ha nem, akkor a lap marad. A lap akkor is marad, ha azóta eléggé átírták ahhoz, hogy az eredeti törlési okok nem állnak fenn. Ehhez szükséges az eredeti okok pontos ismerete.


Azonnali törlésre jelölt lapok

Van egy néhány, konkrétan meghatározott kivétel az 5 napos szabály alól:

  1. A tartalom nem értelmes szöveg (pl. „sdhgdf”).
  2. Tesztoldalak (pl. „Valóban írhatok itt egy oldalt?”).
  3. Egyértelmű vandalizmus
  4. Rövid, meghatározhatatlan című vagy tartalmú szövegek (pl. „Rém jópofa pasi, ő találta ki a joghurtos halászlevet; a neje meg különösen cuki.”).
  5. Előzőleg már törölt szöveg helyreállítása
  6. Kizárólag bizonyos, korábban eltiltott felhasználó által írt oldalak.

Törlések visszaállítása

A Wikikönyvek/Deletion log lapon található a már törölt lapok listája.

Ha azt szeretnéd, hogy egy lapot vagy képet visszaállítsanak, a következőket kell tenned:

  • Nyiss neki új alcímet, a Wikikönyvek/Szavazás törlésről lapon, és írd oda, hogy szerinted miért kell visszaállítani a törlést. (Megjegyzés: az angol Wikipédiában erre külön lap szolgál.)
  • A hozzá tartozó bejegyzés tíz napig fog ottmaradni, lehetőséget adva más szerkesztőknek, hogy támogassák vagy ellenezzék a visszaállítást.
A szerkesztők szavazata akkor vehető figyelembe, ha:
  • legalább egy héttel a szavazás előtt regisztrálta magát és
  • legalább 25 nem aprónak minősülő szerkesztése van
A fentiektől függetlenül a szócikk eredeti szerzőjének mindig van egy szavazata.
  • Amennyiben az elkövetkező 10 napban legalább 3 szerkesztő (beleértve a szavazást kiíró személyt is) támogatja a visszaállítást és a többség a visszaállítás mellett van, akkor egy adminisztrátor visszaállíthatja a lapot. Amennyiben eltelik 10 nap és nincs meg a három támogató és a szavazatok többsége, akkor a lap törölve marad.

Az adminok törölhetnek lapokat a következő technikai okokból is:

  1. Felhasználói lapok al-lapjait, amelyek szerepelnek a Törlendő személyes al-lapok oldalon.
  2. Hasznos laptörténet nélküli átirányítás törlése, hogy helyet csináljon egy lap átmozgatásához.
  3. Átmeneti laptörlés a laptörténetek összevonásához egy copy-paste-es mozgatás után.
  4. Az új felhasználók véletlenül szócikk névtérben létrehozott felhasználói lapjai (először a tartalmat a megfelelő helyre kell mozgatni).

Ezekben az esetekben az adminok anélkül is törölhetik a lapokat, hogy azok a Wikikönyvek/Szavazás törlésről oldalra kerültek volna, vagy csak 1-2 napig szerepeltek ott.

A szerzői jogokat megsértő lapokat nem kell azonnali törlésre jelölni.

Ha az adminok törölnek egy lapot, akkor célszerű a cikk szerzőjének a vitalapján kifejteni a törlés indokát, és figyelmébe ajánlani a Homokozót, ahol bátran kísérletezhet. Légy barátságos! Ne harapd le az újoncok fejét!

„Törlés” jelzés

Ha törlésre jelölsz egy szócikket a Wikikönyvek/Szavazás törlésről lapon és úgy gondolod, hogy nem azonnal törlendő, akkor érdemes a {{törlés}} sablonnal megjelölni. Így mások is tisztában lesznek vele, hogy a lapot esetleg törölhetik.

A szerzői jogot megsértő lapokat a {{jogsértő}} sablonnal jelölheted.

Az {{azonnali}} sablont használhatod az azonnali törlésre jelölt lapoknál.

Szerzői jog valószínű megsértése

A bemásolt lapokat a Wikikönyvek/Szerzői jog valószínű megsértése lapon jelezheted.

Idegennyelvű szócikkek

A Wikikönyvek/Szavazás törlésről/idegen nyelv lapon lehet jelezni az idegen nyelvű szócikkeket. Természetesen, ha beszéled az adott nyelvet, akkor a törlésre való felterjesztés helyett akár le is fordíthatod a lapot, így értékes tartalmat menthetsz meg a Wikikönyvek számára.

Egy oldal levétele a Wikikönyvek/Szavazás törlésről oldalról

Ha a törlés helyett sikerült más megoldást találni, akkor a lapokat hagyd egy ideig a Wikipedia:Szavazás törlésről oldalon, így a törlésre jelölő látni fogja, hogy miért nem törölték a cikket, és nem fogja újra jelölni.

Mindig írj egy jó összefoglalót amikor szavazás törlésről lapot szerkeszted, főként ha egy lapot leveszel a szavazásról.

Mit jelölj törlésre?

Ha a lap nem esik a fentebb felsorolt 6 azonnali törlési kategóriába, akkor először legalább 5 napig szerepelnie kell a Wikikönyvek/Szavazás törlésről lapon törlés előtt. Van néhány lap, amit nem kell törlésre jelölni és meg kell tartani, viszont másokat nyugodtan jelölhetsz törlésre.

  • Ne jelölj csupán egy idézetet tartalmazó lapokat, inkább írd meg legalább csonk szintre, és a forráshoz adjál meg külső hivatkozást. A szöveg át is mozgathatod a Wikisource-be.
  • Jelöld a hivatkozás nélküli képeket, amiket valószínűleg egyik cikkben sem lehet felhasználni.
  • Ha a cikkben van hasznos tartalom, de túl kevés akár egy csonkhoz is, akkor a tartalmát egy másik laphoz lehet hozzáadni, és átirányítást készíteni a cikkből. Hasznos tartalom nélküli lapokat is lehet átirányítássá alakítani. Ezeket a lapokat ne jelöld törlésre.


Lásd még