„Szakácskönyv/Vegetáriánus” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
 
===A „védikus” ételekről ===
A valódi (indiai) vegetárianusvegetáriánus étkezési szokásokat úgy lehet jellemezni, hogy ételeik nagyon ízletesek, bőven fűszerezettek, nyersen, sütve, vagy főzve is készülhetnek.
 
Aki ilyenre adja a fejét, annak tisztában kell lenni az ételek tápláló hatásával, azzal, hogy milyen módon hatnak az emberi szervezet, miként befolyásolják a közérzetünket, melyek a jól emészthető anyagok. Ezeket, az ősi indiai tudomány, a „Védák” könyvei foglalják össze. A védikus elven készített ételekkel a testet-lelket kielégítő táplálékhoz juthatunk. Az ilyen étel tápláló, édes, lédús és zsírdús, de illatozó és ízletes is.
 
A hiedelmekkel ellentétben, nem tiltja a tej, és tejtermékek, a méz fogyasztását sem. Bár ezek némelyikét a magyar szokásoktól eltérően kezelik és használják fel. (Például a vajat, előbb szinte szertartásos módon átsütik, a sütés közben keletkezett habjától elválasztják, az így kapott aranysárga, átlátszó zsíradékotzsiradékot, sűrű szövésű kendőn átszűrik. Ezt a '''tisztított vajat''', "'''ghi'''"-nek nevezik.)
 
===Ősi szabályok===
búzaliszt, búzakorpa, cukor, csicseriborsó liszt, csicseriborsó, dió, feles sárgaborsó, földimogyoró, kókuszreszelék, kukoricaliszt, mandula, mazsola, mogyoró, mungbab, napraforgó olaj, olívaolaj, pisztácia dió, porcukor, rizs, rizsliszt, sárgaborsóliszt, só, sűrített paradicsom, tejpor
 
=== HázikészítésűHázi készítésű anyagok ===
sűrített paradicsom, tehéntej, túró, sajt, jughurt, aludttej, tejföl, tejszín, sűrített tej.
A hasonló bolti termékek használata, a hozzáadott oltó, vagy tartósító, íz fokozó, stb. anyagok miatt, - nem ajánlott.
A citrom és narancs héját, csak nagy körültekintéssel használjuk, mert az Európában kaphatók vegyszerezve vannak, és ez a héjban gyűlik össze.
 
=== A vegetariánizmusvegetarianizmus fajtái ===
 
A vegetariánusvegetáriánus étkezés alapját a zöldségek, gyümölcsök, tészták jelentik. Aszerint hogy milyen ételeket engenekengednek meg még ezek mellett, lehet osztályozni a vegetariánus étkezés különböző módozatait:
* Szemi-vegetáriánus étkezés: Nemcsak a tejet, tojást, hanem a szárnyas hús, és a hal fogyasztást is megengedi.
* Lakto-ovo-vegetarianizmus: A tej, tejtermékek és a tojás fogyasztását is megengedi.
228 126

szerkesztés

Navigációs menü