„Szakácskönyv/Tartósítás/Sóban” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(rv)
aNincs szerkesztési összefoglaló
 
Egyenlő mennyiségű húsos zöldpaprikát és piros paradicsompaprikát megmosunk, kicsumázunk, fölszeletelünk és fedő alatt, nagyon kis lángon, hogy le ne égjen, puhára párolunk. Ezután szitán áttörjük, és még 20-25 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Belekeverünk kilógrammonként 5 dkg sót, és kis üvegekbe töltve lekötjük. Felhasználhatjuk: szendvicsek, gulyáslevesek, pörköltek, pizzák stb. ízesítésére.
----
 
== Kapor, Tárkony sóban eltéve ==
 
A fiatal kapor zöld leveleit leszedjük és üvegbe rakva 1/5 rész sóval rétegezzük. Tetején só legyen. Használat elött gyengén kimossuk. A tárkony ugyanígy rakható el sóban.
----
 
== Zöldpetrezselyem sóban eltéve ==
 
A zöldpetrezselyem leveleit apróra vágjuk vagy megdaráljuk, 1/5 rész sóval összevegyítjük, és üvegekbe jól belenyomkodjuk.
----
 
== Paprikalekvár ==
 
A jó érett, piros paradicsompaprikát / szeptember hónapban / teljesen kitisztítjuk a belső erektől és magvaktól, húsdarálón ledaráljuk. Egy kg paprikához 20 dkg sót számítva összekeverjük, üvegekbe rakjuk és lekötjük. Ételek ízesítésére az egész év folyamán használhatjuk, de vigyázzunk, mert ilyenkor az ételekhez jóval kevesebb só szükséges.
----
 
 
== Vegyes leveszöldség sóban ==
 
Mindenféle leveszöldséget vehetünk erre a célra. Egy kg petrezselyemgyökeret, 2 kg sárgarépát, 1/4 kg zellert, karalábét, karfiolt, hagymát, kelkáosztát, néhány zöldpaprikát. Mindezeket ledaráljuk és kilogrammonként 25 dkg sót számítva megsózzuk, pár órát állni hagyjuk, azután üvegekbe rakjuk. Zöldséglevesnél, csontlevesnél friss zöldség helyett használhatjuk.
----
214 552

szerkesztés

Navigációs menü