„Címerhatározó/Kassa címere” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Szegedi László (vitalap | szerkesztései)
a A Kassa címere lapot átmozgattam a következő névre: Címerhatározó/Kassa címere .
Szegedi László (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
----
----


=== A preheraldikus korszakban használt jelképek ===


==== Liliom ====
[[Kép:Kassa_lilion_1292.jpg|thumb|Kassa liliomos pecsétjének említése (1292)]]

A város pecsétjére vonatkozó legrégibb forrás a ''Kassa város jogainak és kiváltságainak jegyzéke'' (Elenchus jurium et privilegiorum Civitatis Cassoviesis, a 16. század első évtizete) című összeírás, ahol a tárgyak csoportjában az F betű alatt felsorolt pecsétek és jelvények között a 19. fóliánson olvashatunk a város liliomot ábrázoló pecsétjéről: ''Primus Sigillum visum in Litters Cassoviensibus erat In ramo Lilium unum, villa ad-huc existens. Anno 1292.'' (Az első pecsét, mely a kassai iratokon volt látható: egy liliomág, a villa [a városkezdemény] akkor még létezett. Az 1292-es esztendő.)

A "villa" pecsétje nem ismert, így nem tudjuk pontosan, hogyan nézett ki a liliom. Erre vonatkozóan csak különféle nem hiteles rekonstrukciók állnak rendelkezésre:

[[Kép:Kassa_liliom,_rekonstrukció.jpg|thumb|Kassa liliomjainak lehetséges változatai]]
Ezek mellett azonban a magyar heraldikai szemléletnek jobban megfelelő természetes liliomábrázolást is komolyan figyelembe kell venni, amikor a liliomot mint virágot ábrázolják szárral és levelekkel.

A városi levéltárban található 1292-es bejegyzést datáló oklevelet említi Bombardi ''Topografia'' (1718) és Timon ''Cassovia vetus ac nova'' (1732) című műve, de ekkor már nagyon rossz állapotban volt. A ''Tabularium'' című új levéltári segédlet (az ''Elenchus'' átszerkesztése) a 18. század következő harmadában ezt az oklevelet már nem említi.






==== Szent Erzsébet ====


=== Kassa 1369 ===
=== Kassa 1369 ===

A lap 2007. június 6., 14:05-kori változata

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Kassa címerével foglalkozik.


A preheraldikus korszakban használt jelképek

Liliom

Kassa liliomos pecsétjének említése (1292)

A város pecsétjére vonatkozó legrégibb forrás a Kassa város jogainak és kiváltságainak jegyzéke (Elenchus jurium et privilegiorum Civitatis Cassoviesis, a 16. század első évtizete) című összeírás, ahol a tárgyak csoportjában az F betű alatt felsorolt pecsétek és jelvények között a 19. fóliánson olvashatunk a város liliomot ábrázoló pecsétjéről: Primus Sigillum visum in Litters Cassoviensibus erat In ramo Lilium unum, villa ad-huc existens. Anno 1292. (Az első pecsét, mely a kassai iratokon volt látható: egy liliomág, a villa [a városkezdemény] akkor még létezett. Az 1292-es esztendő.)

A "villa" pecsétje nem ismert, így nem tudjuk pontosan, hogyan nézett ki a liliom. Erre vonatkozóan csak különféle nem hiteles rekonstrukciók állnak rendelkezésre:

Kassa liliomjainak lehetséges változatai

Ezek mellett azonban a magyar heraldikai szemléletnek jobban megfelelő természetes liliomábrázolást is komolyan figyelembe kell venni, amikor a liliomot mint virágot ábrázolják szárral és levelekkel.

A városi levéltárban található 1292-es bejegyzést datáló oklevelet említi Bombardi Topografia (1718) és Timon Cassovia vetus ac nova (1732) című műve, de ekkor már nagyon rossz állapotban volt. A Tabularium című új levéltári segédlet (az Elenchus átszerkesztése) a 18. század következő harmadában ezt az oklevelet már nem említi.




Szent Erzsébet

Kassa 1369

Kassa 1369-es címereslevele (csak a címerleírást tartalmazza)

Mi Lajos, Isten kegyelméből Magyarország királya, ezen oklevelünkkel tudtára adjuk mindenkinek, akit illet, hogy királyi kegyünk által, tekintettel hű kassai polgáraink és vendégeink hasznára, azt akarván, hogy ugyanezek felemelkedjenek a kegyelem ajándékai által, alázatos folyamodványukra személyes jóindulatunkból engedélyeztük ugyanezen kassai polgáraink részére, hogy ettől fogva városuk titkos és nyilvános pecsétjén és zászlóján joguk legyen és örökké használhassák a királyi címerünkből kivett pajzsformát, melyben felül kék színű sáv három liliom ábrájával húzódik, és oldalt lentről négy vörös és ugyanannyi fehér vonal. Titkos pecsétünk alatt ezen oklevél igazolására, kiváltság formájában fogjuk kiadni ugyanazon polgáraink hasznára nagypecsétünk alatt, amennyiben ezt elénk fogják terjeszteni. Kelt Diósgyőrben, az Úr mennybemenetele előtt két nappal 1369. [május 7.]

  • Irodalom:


A város címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.


Külső hivatkozások:


Rövidítések


Lásd még: