„Szakácskönyv/Sütemények/Különleges” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
FBöbe (vitalap | szerkesztései)
a →‎Likőrös, kávés babapiskóta: vanilia->vanília, rúdat->rudat
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a Halva házilag
129. sor: 129. sor:
Forró sütőben sütjük.
Forró sütőben sütjük.
-----
-----

== Halva házilag ==


4 dl tej
30 dkg olajos mag (napraforgó, dió, mogyoró, mandula stb.)
30 dkg cukor
2-evőkanál vaj.<br><br>
Az olajos magvakat apróra vágjuk, vagy megdaráljuk,
elkeverjük a tejjel, cukorral és a vajjal és lassú
tűzön felforraljuk, állandó keverés mellett a tűz
erejét csökkentve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
A kapott masszának illik elválni az edény aljától.
Formába öntjük hagyjuk kihűlni.<br><br>
Megjegyzések:
A keverék a besamelhez hasonlóan viselkedik, de sűrűbbre
kell főzni.
A recept egy kg készítéséről szól.
A cukor részben vagy egésszében helyettesíthető mézzel.
Ajánlatos arányosan kisebb mennyiséggel kísérletezni.

A lap 2007. április 21., 03:45-kori változata

Sablon:SzK Újrcpt

Albertkeksz töltve

Hozzávalók.

2 nagy csomag Albertkeksz,     2 dl tej,
2 dl tejföl,                   1 tojás
4 ek liszt.

Ezeket felfőzzük...

15 dkg porcukor,       15 dkg Ráma margarin
3 ek kakaó,             3 ek rum.

Ezt is összekeverjük, és a két masszát is egybe keverjük. A kekszeket, megkenjük, összeragasztjuk, 2 rudat készítünk, majd alufóliába csavarva, a hűtőbe tesszük. Felolvasztott étcsokoládét, esetleg csoki krémmel is bevonhatjuk. Tálaláskor , mint a szalámit szeleteljük, fél cm-es szeleteket vágunk. Gyorsan készíthető, vendégváró és finom, elkészítése után, egy napig a hűtőben tartjuk.


Likőrös, kávés babapiskóta

(Elkészítési idő: kb.: 35 perc 1936 kJ (462 kcal)/ adag)

Hozzávalók: (4 adag)

 1-2 vaníliarúd        10 g zselatin
 2 dl tej              5 dkg kristálycukor
 2 tojás sárgája       7 g finomra őrölt kávé
 0,5 dl kávélikőr      kevés őrölt fahéj
 2,5 dl tejszín        15 dkg babapiskóta, vagy piskótatörmelék

Előkészítés:

  • 1.) A vaníliarudat hosszában felhasítjuk és a velőt kikaparjuk.
  • 2.) A zselatint beáztatjuk.
  • 3.) A tejszínt kemény habbá verjük.
  • 4.) A 2 tojás fehérjéből kemény habot verünk.

Elkészítés:

1. A tejet a cukorral és az őrölt kávéval felforraljuk, majd kicsit hülni hagyjuk. Hozzáadjuk a vaníliavelőt, 2 tojás sárgáját, majd krémesre keverve hűlni hagyjuk.

2. A feloldott zselatint a kávés tejbe öntjük és kevés kávélikőrt adunk hozzá, őröltfahéjjal ízesítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszint.

3. A maradék likörrel meglocsolt piskótát, a krémmel váltogatva hőálló tálba rétegezzük és a tojáshabból csúcsos díszítéseket nyomunk rá. Grillsütőben sütjük, amíg a hab szélei megszíneződnek.


Gyömbéres kalács I.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt, 10 dkg cukor,
  • 1,5 dl tej, 5 dkg vaj,
  • 1 tojás, 1 tk sütőpor,
  • 1 tk gyömbér, szeletelt kandírozott gyömbér.

Elkészítés: 5 dkg vajat kikeversz egy tojássárgájával, fokozatosan hozzáadsz 10 dkg cukrot és 1,5 dl tejet. 20 dkg lisztet elkeversz egy teáskanál (bocs, ez angol recept...) sütoporral, és hozzáadod a vajkrémhez, simára kevered. Egy teáskanál összevagdalt friss gyömbért adsz hozzá és a legvégén egy habbá vert tojásfehérjét.

Kivajazott tepsiben, nem túl forró sütoben 25-30 perc alatt sül meg. Cukorral meghintve kell tálalni. Szoktak árulni olykor olyan gyömbért, ami darabos, és aszalt, cukrozva is van, szóval el lehet rágcsálni. Ha kapok ilyet, ebből is szoktam vágni, és belekeverem - finom ráharapni.



Gyömbéres kalács II.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt, 17,5 dkg cukor,
  • 5 dkg méz, 5 dkg vaj,
  • 2 tojás, 2 tk szódabikarbóna,
  • 2 tk gyömbér, 1,5 dl forró viz,
  • csipet só.

Elkészítés: 5 dkg vajat, 17,5 dkg cukrot, 2 tojást jól összekeversz. 1,5 dl forró vizet és 5 dkg mézet adsz hozzá. 30 dkg lisztet összekeversz 2 teáskanál szódabikarbónávaé és 2 teáskanál összevagdalt gyömbérrel meg egy csipet sóval, és hozzáadod a masszához.

Jó simára keverd ki és kivajazott, lisztezett formában süsd meg. Ez könnyedébb mint a másik, és almaszósszal szokták enni.


Almáskenyér

Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt, 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.

A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénét tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólialapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába és hűvös helyen tárolom. Nagyon sokáig eláll.


Piskóta vizes

Hozzávalók.

  • 4 tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor

Elkészítés:

A tojás sárgáját elkeverjük a vízzel, a porcukorral, a lisztel, a sütőporral. A tojás fehérjét felverjük és alá keverjük. Majd kisütjük. Ezután lekvárral, vagy valamilyen krémmel megkenjük és kész is vagyunk.

Barackos lepény

Hozzávalók:

  • 20 deka porcukor
  • 20 deka rama
  • 4 tojás
  • 1 vaniliáscukor
  • citromhéj
  • 20 deka liszt

Elkészítés: Porcukrot, ramát, tojássárgáját, vaniliát habosra keverni, bele a citromhéját és a lisztet, beleforgatni lazán a felvert tojásfehérje habot. Vajazott, lisztezett tepsibe simítani, kirakni a felezett barackokkal, szépen lefelé fordítva. Elõmelegített sütõbe tolni, majd mérsékelni a hõfokot.

Tipp: Ha nem elég érett a barackod, egy pillanatra mártsd bele forró vízbe, és húzd le a héját, mert az savanyú.


Cookies

Könnyű elkészíteni, Elk.idő: 15 perc, 230 kcal

Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé 40 dkg liszt 1 tasak élesztőpor 22,5 dkg vaj 20 dkg barna cukor 18 dkg cukor 2 tojás 1 kávéskanál vaníliaaroma 1 kávéskanál só


Elkészítés: A csokit kis darabokra tördeljük. A lisztet és az élesztőt tálba szitáljuk. A puha vajat a kristálycukorral és a barna cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha fényes, sima masszát kapunk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliaaromát, a lisztet, a sót és a csokoládét. Kivajazott tepsire kis halmokat teszünk, és meleg sütőben készre sütjük. Akkor jók, ha puhák, és krémes a belsejük. Amikor kész, grillrácson kihűtjük. Igazi cookie-formánk lesz, ha vízbe mártott fagylaltoskanállal adagoljuk a tésztát a tepsire, majd kissé ellapítjuk.


Burgonyás rolni

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg. főtt, áttört burgonya, 12 dkg zsír, 12 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaniliáscukor, csipet só. A töltelékhez: dió, mák.

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és kétfelé vesszük. Az egyiket közepes tepsi nagyságúra kinyújtjuk, lekvárral megkenjük, dióval megszórjuk, rolnizzuk. A másik tésztát ugyanígy készítjük, de mákkal töltjük.

Forró sütőben sütjük.


Halva házilag

4 dl tej
30 dkg olajos mag (napraforgó, dió, mogyoró, mandula stb.)
30 dkg cukor
2-evőkanál vaj.

Az olajos magvakat apróra vágjuk, vagy megdaráljuk, elkeverjük a tejjel, cukorral és a vajjal és lassú tűzön felforraljuk, állandó keverés mellett a tűz erejét csökkentve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A kapott masszának illik elválni az edény aljától. Formába öntjük hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések: A keverék a besamelhez hasonlóan viselkedik, de sűrűbbre kell főzni. A recept egy kg készítéséről szól. A cukor részben vagy egésszében helyettesíthető mézzel. Ajánlatos arányosan kisebb mennyiséggel kísérletezni.