„Növények/S/Spenót” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A [[parajszövőmoly]] fő gazdanövénye, de az nem okoz érdemleges kárt kultúráiban – annál inkább a [[levéltetű|levéltetvek]] és a spenótperenoszpóra ''(Peronospora spinaciae)''.
 
== '''Jellemzői =='''
[[Egyéves]], néha [[kétéves]] növény, a [[mérsékelt égöv]] alatt képes áttelelni. Mintegy 30 cm magasra megnövő, [[Szár (botanika)|szára]] egyenes, [[levél (botanika)|levelei]] változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak. [[Kétlaki]] növény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak. A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú [[virág]]ok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot (rövid kocsányú álernyős virágzat) alkotnak/álfüzérben állnak. [[Hosszúnappalos]] növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a [[jarovizáció]]ra.
 
Termése gyakran tüskés felületű, 5–10 mm-es makkocska, melyben számos [[mag]] található. A magok tömege 8-10 milligramm, csírázóképességüket 4-5 évig megőrzik.
 
== '''Felhasználása =='''
A [http://www.edenkert.hu/konyhakert/levelzoldsegek-salatak/paraj-spinat-spinot-spinac-spenat-ez-mind-spenot-/2093/ spenót] leveleiben triterpén-[[szaponinok]], [[betain]], [[vitamin]]ok, [[oxálsav]], [[nitrát]]ok találhatók. Leggyakrabban [[főzelék]]növényként vagy [[saláta (étel)|salátaként]] használják fel, iparilag pedig [[klorofill]] előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.
 
== '''Környezeti igénye =='''
: A fejlődéséhez optimális körülmények között 16 °C-ot igényel, de csírázása már néhány fokkal a fagypont felett megindul. Vannak fajták, amelyek a hideget (-5 °C) jól elviselik. A nagy meleget nem bírja, gyorsan felmagzik. Az árnyékot és a félárnyékot nem tűri. Talajban nem válogat, tápanyagigénye közepes. Vízigénye közepes, csak szárazság esetén szoktuk öntözni.
== '''A fajták felosztása =='''
: Leggyakrabban a termesztési idő alapján csoportosítják, ennek megfelelően megkülönböztetnek téli és nyári fajtákat. A téli fajták gyengébb fényviszonyok mellett is jól hajtanak, de nyáron gyorsan magszárba mennek. A nyári fajták kevésbé hajlamosak a magszárképzésre, de télen nem fejesednek, könnyen kifagynak.
 
:- Julianna.
 
== '''Fontosabb kártevők és betegségei =='''
: A [[Kertészet/Lepkefélék/Parajszövőmoly|parajszövőmoly]] ''(Heliodines roesella)'' fő gazdanövénye, de az nem okoz érdemleges kárt kultúráiban.
: leggyakoribb kártevői a [[levéltetvek]], legveszedelmesebb betegsége a [[spenótperenoszpóra]] ''(Peronospora spinaciae)''.
: A levelek megvastagodnak, begörbülnek, törékenyek lesznek
 
== '''Védekezés =='''
 
Rezisztens fajták (mindhárom rassz - A,B,C ellenállóak)
: 4 lombleveles korban, majd
: 8 lombleveles korban állománypermetezés [[Kertészet/Növényvédők/Gombaölők/Rézoxiklorid 50 WP|RÉZOXIKLORID 50 WP]]
== '''Szaporítása =='''
: Kizárólag helyrevetéssel szaporítjuk. 25-30 cm-es sortávolságra, 4-5 cm-es tőtávolságra vetjük, nagy- üzemben, ahol kaszálják, szokás gabona sortávolságra 12 cm-re is vetni. A korai fajták már február végén vethetők, a talaj kötöttségétől füg-gően 2-3 cm mélyre. Az áttelelő fajtákat szeptember elején vetjük el.
== Ápolási munkák ==
: A gyomláláson és kapáláson kívül más ápolási munkát nem igényel, ha a talajt a vetés előtt legalább jó közepes szintig tápanyaggal feltöltöttük. Öntözni csak szárazság esetén szoktuk április végétől, májustól. Egyszerre csak 15-20 mm vízadagot adjunk.
== Hajtatása ==
: Ősszel és tavasszal fűtetlen fólia alatt - megfelelő fajta esetén - jól hajtatható.
: Célszerű sávosan vetni , négy 12-15 cm-es sor után egy szélesebb művelő utat hagyni.
220 721

szerkesztés

Navigációs menü