„Gomba/Gyógygombák/Bükkfatapló” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Étkezési érték: '''ehető gomba'''.
:
:Európában mindenütt elterjedt, de Afrikában, Ázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható. A legrégebb óta használt gyógyhatású gombák egyike, jellegzetes, 10–30(50) cm széles, 7–15(25) cm magas, pata alakú termőtestéről könnyű felismerni. Fiatalon a termőtest félgömb alakú is lehet.
Főként öreg, legyengült bükkfákon él, de az akác kivételével szinte bármely lombos fán előfordulhat, Észak-Európában pl. nyárfán. Nagyon ritkán ugyan, de fenyőféléken is felbukkanhat. Fehér korhadást okoz. A megtámadott fákat gyorsan elpusztítja, de azok pusztulása után is tovább él rajtuk.
 
:A kalapbőr kemény, 1–3 mm vastag, színe kortól függően változik, fiatalon okker vagy vörösesbarna, az idősebb részek szürkés-fehéres színűek. A termőréteg évente egymásra rétegződik, pórusos, színe a krémszínűtől az okker-barnáig változik. Pórusai kicsik, 3-4 pórus/mm. Húsa kemény, vastag és fás, színe világosbarna, erősen gombaszagú.
 
:Spórapora fehér.
 
{{tartalmaz| poliszacharidok (β-glükánok), terpenoid vegyületek, kumarin, fenolos vegyületek. }}
 
:Felhasznált részek: a termőtest pora és különböző kivonatai.
 
{{gyógyhatása| vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunmoduláns, a vírusok és baktériumok terjedését gátló, vércukor- és koleszterinszint-csökkentő. }}
224 745

szerkesztés

Navigációs menü