„Kertészet/Tünethatározó/Fuzáriumos betegség” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:
[[Kategória:Gombabetegségek]]
[[Kategória:Gombabetegségek]]
{{K-főcím}}
{{K-főcím}}
[[Fájl:A physiological study of two strains of Fusarium in their casual relation to tuber rot and wilt of potato (1916) (14593925248).jpg|bélyeg|jobbra|200px|]]
[[Fájl:A physiological study of two strains of Fusarium in their casual relation to tuber rot and wilt of potato (1916) (14593925248).jpg|bélyeg|jobbra|250px|]]
{{cím2|A burgonya fuzáriumos tőhervadása és gumórothadása}}
{{cím2|A burgonya fuzáriumos tőhervadása és gumórothadása}}
{{latin|Fusarium spp.|}}
{{latin|Fusarium spp.|}}

A lap 2021. szeptember 20., 02:26-kori változata

A lap mérete: 4514 bájt

Kertészet

Fuzáriumos betegség

A burgonya fuzáriumos tőhervadása és gumórothadása
(Fusarium spp., Syn: )
(Fusarium solani, Syn: )
(Fusarium oxysporum f.sp. tuberosi, Syn: )
(Fusarium sambucinum, Syn: )
(Fusarium sulphureum, Syn: )

Gombabetegség.

Tünetek

A gumókon vizenyős, barna rothadás a tárolás során.
A foltokon fehéres micélium alakul ki.

Terjedés

A fertőzés a talajból, növénymaradványokból indul.
A kórokozó 5-37°C között, sebzéseken át fertőz.
A betegséget előidéző kórokozók az egész világon elterjedtek. A szakirodalom mintegy húsz faj károsításáról ad információkat. A burgonya tárházi gumóbetegségei között a legfontosabb helyet foglalja el.
Évente változóan súlyosak a károk, akár 50–60%-os rothadás is előfordulhat.
Fertőzött gumók ültetésekor rügyelhalást és súlyos kelési hiányokat okozhat. A növények hervadása hazánkban kisebb jelentőségű.
A szántóföldön a tenyészidő második felében a növények alsó levelei sárgulnak, majd gyorsan hervadnak, száradnak, lehullanak vagy a növényen csüngve maradnak (tracheomikózis).
A növény lassan, fokozatosan elhal, a levelek leszáradása után a szár még sokáig zöld marad. A talajban lévő hajtásrészek felületén és a bélrészben elszíneződő foltok alakulnak ki, amelyek gyakoribbak a nóduszoknál. A vízszállító edénynyalábok a szárban, gyökérben, gumóban elbarnulnak.
Sokszor féloldalas lehet a kártétel. A sztólók is elhalhatnak. A tüneteket a gomba közvetlen jelenléte mellett annak toxikus hatása is fokozza. Az elbarnult edénynyalábú gumó (gyűrűsbetegség) gyenge, fejletlen hajtásokat nevel. A szártalanítás után sokáig talajban maradó gumókon nő a köldökfuzárium kialakulásának veszélye.
A gumók felületén besüppedő, ráncosodó, koncentrikusan rétegződő foltok találhatók, gyakran a sebzések helyén és a köldöki részen is. A rothadó szövetek barnák, szürkék és feketék, gyakori a kiüregesedés.
Az elhalt részek felületén, de a gumó belsejében is fehér, sárgás, rózsaszín és vöröses zónázott penészpárnák (jellegzetes makro- és mikrokonídiumokkal) jelennek meg. A nedves rothadást követően a gumók vízvesztesége következtében azok száraz, morzsalékos kemény múmiává vagy porszerű anyaggá válnak, korhadnak.
A kórokozó több évig életképes marad a talajban, fertőzőképességét micélium, konídium és klamidospóra formájában a tárolóban is megtartja.
Újabb területekre főként a gumóval kerül. Tipikus sebfertőző, a varasodás, a burgonyavész, a fagy, a rovarok, a mechanikai sérülések segítik a behatolást, de az ép köldökrészen is képes bejutni a gumóba.
Tárolás során a kártétel mértékét növelik még a sárosan betakarított gumók, a magas hőmérséklet és nagy páratartalom, a szükséges szellőztetés hiánya. Megfigyelték, hogy a tárolás folyamán a fogékonyság növekszik.
A hervadást okozó fajok melegigényesek, 23–25 °C felett válnak aktívvá, ezt segíti, ha a növények vízhiányban szenvednek. A tárolóban a nagyobb mértékű fertőzés 10–20 °C-on történik meg, a nagy relatív páratartalom kedvez a gombáknak. A sebperiderma 21 °C-on 3–4 nap alatt képződik, míg alacsonyabb hőfokon ez sokkal lassúbb folyamat.

Védekezés: agrotechnikai

– helyes területkiválasztás, vetésváltás (4–5 év), toleráns fajták használata, egészségesen fejlett növényállomány, tőszelekció a vetőgumótáblán,

mechanikai

– a betakarítás száraz időben, sérülésmentesen történjen, be- és kitároláskor a fertőzött gumók kiválogatása,

kémiai

– egészséges, csávázott vetőgumó ültetése, tárolóházak fertőtlenítése,

egyéb

– előtárolást, beparásítást közepes relatív páratartalommal és jó ventilációval kb. 15 °C.-on végezzük, főtárolás 3–5 °C-on, mérsékelt páratartalomban történjen, kitárolás előtt emeljük 10 °C felé a halom hőmérsékletét.


A Wikimédia Commons tartalmaz Fuzáriumos betegség témájú médiaállományokat.