„Növények/K/Kurkuma” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A kurkuma legfeljebb 5 százalékban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga, és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni.
 
A fűszerben megtalálható kurkumin arra ösztönzi a májat, hogy az több gyomor- és epesavat termeljen, ezek pedig emészthetőbbé teszik az étkezési zsírokat, így elkerüljük a kellemetlen telítettség érzetet.Gyulladáscsökkentő hatása is van, ezért enyhíti reuma, és más izűleti bántalmakkal együtt járó gyulladások, krónikus panaszok mértékén. Ezen felül csökkenti a szabadgyökök mennyiségét is, melynek következtében megvédi a sejteket a károsodástól. Nemcsak ízületi fájdalmakra hatásos, de a rák kialakulását is segíthet megelőzni. A kurkumin jótékony hatását a bőr-, a vastagbél-, a mell-, a tüdő-, a prosztata- és a méhnyakrák kapcsán sikerült bizonyítani. Képes csökkenteni a koleszterinszintet, az Alzheimer-kórral járó demenciát, és depresszió ellen is ajánlják.
Nemcsak ízületi fájdalmakra hatásos, de a rák kialakulását is segíthet megelőzni, illetve depresszió ellen is ajánlják.
 
Hazánkban több gyártó is kiadta a maga készítményét, de érdemes utánaolvasni, melyiknek milyen a hatóanyag-tartalma. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színű.
220 725

szerkesztés

Navigációs menü