„Növények/Z/Zelnice meggy” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Z
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
__NOTOC__
__NOTOC__
[[Kategória:Fák]]
[[Kategória:Fák]]
[[Kategória:]]
{{Növ-főcím}}
{{Növ-főcím}}
{{Növ-fejezetek}}
{{Növ-fejezetek}}

A lap 2020. november 24., 01:01-kori változata

A lap mérete: 2770 bájt

Növények

Zelnice meggy

Zelnice meggy
(Prunus padus, Syn: )
Más neve(i): zselnicemeggy, zelnicze, koczérka, csórmány, gerézdes-, kutya-, madár-, vad- vagy zsidócseresznye, gyöngyvirágfa, májusfa, tyúkszemfa
A zelnicemeggy a rózsavirágúak rendjébe, ezen belül a rózsafélék családjába tartozó faj. A Padus alnemzetség típusfaja. A zelnicemeggy a Balkán és a mediterráneum kivételével Európában folyók, patakok menti láperdőkben, erdőtársulásokban gyakori. Észak-Ázsia területén is megtalálható. Magyarországon szórványosan az északi és keleti hegyvidékeken, főleg erdős völgyekben fordul elő. Kedvelt kerti növény. A Mátrában megtalálhatóak állományai.
A zelnicemeggy lombhullató fa (ritkán cserje), magassága 10–17 méter. Koronája kúp alakú, erősen megnyúlt, később oszlop alakúvá és boltozatossá válik. A kéreg sima, sötét barnásszürke vagy csaknem fekete, megdörzsölve meglehetősen kellemetlen szagú. A levelek szórt állásúak, fordított tojás alakúak vagy elliptikus hosszúkásak, rövid, de karcsú hegybe végződnek. Válluk rendszerint kerek, csak ritkán szív alakú; 5–9 centiméter hosszúak és körülbelül 3–7 centiméter szélesek, finoman fogazott szélűek, felül fénytelen sötétzöldek, fonákjuk világosabb és olykor elszórtan szőrös. Megkülönböztető jel a levéltőben a szár két oldalán található egy-egy nektármirigy. Fehér virágai elálló vagy lehajló fürtökbe tömörülnek, illatosak. A csonthéjas termések gömb alakúak vagy kissé hosszúkásak, feketék.
A zelnicemeggy a mély rétegű, tápanyagban gazdag és nyirkos talajokat kedveli. Virágzási ideje április–május között van.

Lásd még: Zelnice meggy

Magyar Wikipédia: Zelnice meggy
A Wikimédia Commons tartalmaz Zelnice meggy témájú médiaállományokat.