„Növények/D/Datolyaszilva” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
== Jellemzése ==
:A datolyaszilva legfeljebb 15 m magas, lombhullató, gömbölyű, laza koronájú, egy- vagy kétlaki fa. Levelei szórt állásúak, bőrneműek. Lemeze (25×10 cm) elliptikus vagy tojásdad, rövid, tompa csúcsú, a levél színén fényes sötétzöld, fonákján ezüstös barna szőrű, és lombhullás előtt sárgára vagy narancsvörösre színeződik. A barna szőrű levélnyél kb. 2,5 cm-es. A 4 tagú, levélhónalji, csüngő virágok egyivarúak, csészeleveleik és szirmaik az alsó felükön csőszerűen összeforrtak. A termős virágok magánosan fejlődnek, csészéjük nagy, széles, hátratört cimpájú, kb. 3 cm átmérőjű, és nagyobb, mint a világos zöldessárga, harang alakú párta. A legfeljebb 1 cm-es porzós virágok mindig hármasával állnak, csészéjük csak feleakkora hosszú, mint a párta. Több fajtája május végén virágzik, így a tavaszi fagyok nem ártanak neki.
Általában szabályos, ritka koronája és nagy bőrszerű, fényes levelei miatt díszfaként iskedveltis kedvelt, igazi mediterrán hangulatot árasztanak. A 2–3 cm-es nem feltűnő virágok egyesével, nyár elején nyílnak.
 
== Termesztési igényei ==
 
== Termése ==
:Csüngő, széles-gömbölyded bogyó, kb. 8 cm nagyságú, mindkét végén bemélyedt és gyakran enyhén négyszögletű. A megnagyobbodott, széles, 4 cimpájú csészelevelei megmaradnak a termés alapi részén. A terméshéj vékony, sima, fényes, megérve sárga, narancsszínű vagy vörös. A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett, lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik; a bogyó édes ízűvé és zamatossá válik. Sok fajtája steril (magnélkülimag-nélküli), a termékeny bogyóban 4-8 hosszú, tojás alakú, egyik oldalán lapított, 2 cm-es barna mag van.
 
== Gyümölcse ==
:A gyümölcs jó utóérő, szedés után is beérik. Ekkor legalkalmasabb a fogyasztásra, hisz ilyenkor már megpuhul. A lédús gyümölcshús éretlen állapotban élvezhetetlen. Meghámozva, vagy a héjból kikanalazva fogyasztható, de fagylalt mellé is tálalják. Bizonyos háztartásokban gyümölcssalátákba, joghurtokba teszik, mert karakteres ízt ad az ételnek. Azokban az országokban, ahol "őshonos", ott aszalványt és lekvárt is készítenek belőle.
 
 
== Tippek - tanácsok ==
:Több európai országban mutatós megjelenése miatt díszfaként is kedvelik.
:A mag nélküli típusok beporzás nélkül is hoznak terméseket, ezért lehetőség szerint ilyen típusokkal érdemes kísérletezni a hobbikertekben, nyaralókban.
:A szubtrópusi növények közül a datolyaszilva tűri leginkább a fagyot.
:Az enyhe teleket betakarás nélkül átvészeli, ezért hazánkban is tartható.
 
== Érdekesség ==
== Lásd még ==
*[[Kertészet/Gyümölcsfajták|Gyümölcsfajták]]
*[[Szakácskönyv/Tanácsok/D/Datolyaszilva|Tanácsok, tippek]]
 
 
{{lásd|[[Szakácskönyv/Mit-mihez/D/{{SUBPAGENAME}}|{{SUBPAGENAME}}]]|| }}
204 641

szerkesztés

Navigációs menü