„Szakácskönyv/Mit-mihez/S/Sajt” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
10. sor: 10. sor:


'''Meleg sajtételek'''
'''Meleg sajtételek'''
: Magyarországon a sajtból készült ételek legnépszerűbbike a [[Szakácskönyv/Sajtos ételek/Rántott sajt|rántott sajt]]. Ez az utóbbi kb. 30 év alatt hódította meg az éttermek 'meleg előétele' kategóriáját.
: Magyarországon a sajtból készült ételek legnépszerűbbike a [[Szakácskönyv/Sajtos ételek/Rántott sajt|rántott sajt]]. Ez az utóbbi kb. 30 év alatt hódította meg az éttermek 'meleg előétele' kategóriáját. A különleges bundázásoknál keverhetünk a rántott sajthoz a tojásba petrezselymet vagy más zöldfűszereket, és a zsemlemorzsába például diót.


[[Szakácskönyv/Sajtos ételek/Sajtos bundáskenyér|'''Sajtos bundáskenyér''']]
[[Szakácskönyv/Sajtos ételek/Sajtos bundáskenyér|'''Sajtos bundáskenyér''']]

A lap 2020. március 23., 10:23-kori változata

Recept mérete: 2514 bájt

Szakácskönyv

Sajt

Sajttál
Rántott sajt rizibizivel
Sajt

Felhasználása

Meleg sajtételek

Magyarországon a sajtból készült ételek legnépszerűbbike a rántott sajt. Ez az utóbbi kb. 30 év alatt hódította meg az éttermek 'meleg előétele' kategóriáját. A különleges bundázásoknál keverhetünk a rántott sajthoz a tojásba petrezselymet vagy más zöldfűszereket, és a zsemlemorzsába például diót.

Sajtos bundáskenyér

Melegen is, hidegen is kitűnő vacsora lehet valamilyen salátával. Ezenkívül mártásos húsokhoz ünnepi köretnek is adhatjuk. A fűszerezést aszerint változtathatjuk, hogy mit szeretünk: zúzott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet, pirospaprikát stb., a tojásos tejet ezekkel is fűszerezhetjük. Bármilyen sajtból készíthetjük.

[[Szakácskönyv/Sajtos ételek/Sajtgolyók|Sajtgolyók]

Salátával tálalva, petrezselyemmel ízesített rizs társaságában vacsora étel is lehet. Bor- vagy sörkorcsolyának, vendégváró falatnak igen alkalmas, de gomba-. paradicsom-, vagy majonézes mártással önálló főétel is lehet.

Ételek, melyekre rásütjük a sajtot

Pizzák, melegszendvicsek, valamint a többi olyan étel, ahol a ráreszelt sajtot vagy a ráfektetett sajtszeletet csőben (sütőben), illetve grillezve rásütjük az ételre. Továbbá több süteményféle (sós stangli, sós perec, sajtos pogácsa stb.) beltartalmi értékét emeli és díszítését szolgálja.

Hideg sajtból készült ételek

Hideg sajtételek között vezető szerepet tölt be a sajttekercsek családja, melyeket vékonyan és hidegen felszeletelve hidegtálakra, szendvicsekre tesznek.
Hideg sajtfelhasználó receptek a különféle sajtsaláták, ahol a sajtot egymagában, vagy más hozzávalókkal (gomba, sonka, különféle zöldségfélék) együtt majonézes, vagy más mártásos öntettel tálaljuk a sajtkockákat, vagy csíkokat.
Hideg sajtok felhasználásának nagy csoportját képezi a sajtfalatkák csoportja, ahol a sajtkockákat, apró sajttekercseket gyümölcsökkel, zöldségfélékkel egy-egy fogvájóval tűznek egybe és canapé alapon, vagy anélkül italok mellé kínálnak.