„Heraldikai lexikon/Magyar heraldika” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
[https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1200037.KIM]
 
A kormány azért döntött a Nemzeti Címer Bizottság felállításáról, mert az utóbbi években számos méltatlan, a címertan szempontjainak nem megfelelő önkormányzati címer megalkotására került sor. A bizottság véleményezi a települések és nemzetiségi önkormányzatok már meglevő vagy tervezés alatt álló címereit, de nem világos, hogy a helyhatóságoknak kötelező lesz-e megváltoztatniuk a kifogásolt jelképeket. A Bizottság 2016. szeptember 13. napján dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével megtartotta alakuló ülését. Semlyén Zsolt kormányfőhelyettes, a Bizottság elnöke Bertényi Ivánt is felkérte a bizottságba, aki szerint szükség lesz a munkájukra, mert utoljára a rendszerváltás előtt létezett címerzsűri, amely véleményezte a címereket. Akkor még bírságokat is kiszabtak a szabályok megsértése miatt.
 
A törvény értelmében a helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat a címerének megalkotása vagy módosítása előtt köteles kikérni a Bizottság véleményét.
 
A Bizottság a helyi vagy nemzetiségi önkormányzat felkérése alapján az önkormányzati címerről vagy címer tervezetéről a véleményét állásfoglalásként adja ki, és a címer vagy címer-tervezet értékelése mellett javaslatokat fogalmazhat meg a helyi vagy nemzetiségi önkormányzat részére. A Bizottság az állásfoglalását kilencven napon belül alakítja ki, és arról tájékoztatja a kezdeményező önkormányzatot.
 
Ahhoz, hogy a Bizottság szakmailag és heraldikailag is megalapozott döntést tudjon hozni, szükséges a testület részére a kérelmező helyi és/vagy nemzetiségi önkormányzatoknak az alábbiak megküldése:
 
- a címertervezet színes képi megjelenítése (A/4-es méretben);
 
- a címertervezet pontos és részletes szöveges leírása;
 
- az adott település, megye, illetőleg az adott településen, megyében élő nemzetiség történetének bemutatása, különös tekintettel annak címertervezettel való összefüggéseire (maximum 5000 karakterben);
 
- a címertervezet megalkotásának okait és szempontjait összefoglaló melléklet (maximum 2000 karakter terjedelemben);
 
- egyéb relevánsnak tartott képi vagy szöveges melléklet.
 
Postai úton: 1014 Budapest, Színház utca 1-9.
 
E-mailen: nemzeticimerbizottsag@me.gov.hu [https://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzeti-cimer-bizottsag]
 
==Egyesületek==
100 972

szerkesztés

Navigációs menü