„Kertészet/Rovarok/Málnabogár” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
 
: A kis málnabogár a málna gyakori, egyben legjelentősebb kártevője.
 
: A kis málnabogárnak évente egy nemzedéke fejlődik. Imágó alakban telel át a talajban, a málnatövek alatt. Tojásait a málna virágába helyezi. A kikelő lárvák károsítják a termést.
 
: Az imágó által károsított bimbóból és a lárva által károsított kötődött termésből egyaránt értéktelen, féloldalasan fejlődött termés lesz.
 
: Közvetlen kártételén túl a lárva az érőfélben lévő gyümölcs felületének megrágásával utat nyit a '''szürkepenész''' ''(Botrytis cinerea)'' fertőzésének is.
 
Úgy védekezhetünk a málnabogár ellen, hogy a virágok megjelenése előtt rajzó egyedek tojásrakását megakadályozzuk pl. metilparation hatóanyagú szerrel. A védekezést május elején kezdhetjük. A virágzás ideje alatt csak a méhekre nem veszélyes szerek használhatók (pl. deltametrin), méhkímélő technológiával (naplemente után kijuttatva). Ezek a vegyszerek a [[Kertészet/Rovarok/Szamóca bimbólikasztó bogár|szamóca bimbólikasztó bogár]] ''(Anthonomus rubi)'' és a [[Kertészet/Rovarok/Málna-vesszőszúnyog|málna-vesszőszúnyog]] ''(Thomasiniana theobaldi)'' ellen is hatásosak.
 
'''Magyar Wikipédia:'''[[w:{{SUBPAGENAME}}|{{SUBPAGENAME}}]]
227 269

szerkesztés

Navigációs menü