„Heraldikai lexikon/Csergheő Géza” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(Új oldal, tartalma: „'''Csergheő Géza''' (1840-1895), heraldikus, az új címertani iskola megalapítója Magyarországon. A neve néha előfordul Csergő alakban is. Katonai pályája so…”)
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
'''Csergheő Géza''' (1840-1895), heraldikus, az új címertani iskola megalapítója Magyarországon. A neve néha előfordul Csergő alakban is. Katonai pályája során a magyar királyi testőrségnél, majd a magyar honvédségnél teljesített szolgálatot. 1875-ben a tiroli hegyi vadászokhoz helyezték át. A brixeni szemináriumi múzeumban az éremtani és régészeti osztályt vezette. 1870-ben a bécsi K. K. heraldischen Gesellschaft Adler egyik alapító tagja. Szerkesztette a Siebmacher nevű címerkönyv új, 19. század végi kiadásának Magyarországra vonatkozó köteteit, mely 7267 magyar nemes család címerét tartalmazza. Kezdetben Nagy Ivánnal dolgozott együtt, de kettejük elvi nézeteltérése miatt ő hamarosan kilépett a szerkesztésből. A munka pótkötetét Csoma Józseffel együtt szerkesztette.
 
A bécsi Heraldikai Társulat alakítása nagyrészt az ő műve volt, az ő lakásán a magyar gárda épületében tartotta alakuló gyűlését s negyedrészét a tagoknak ő gyűjtötte s a bécsi heraldikai társulatban is kizárólagosan magyar heraldikával foglalkozott; viszont a mi magyar heraldikai társaság megalakításában is tevékeny részt vett s közel 100 tagot gyűjtött, sőt még külföldről agitált egy magyar heraldikai társulat alakítása érdekében.
 
==Művei==
100 547

szerkesztés

Navigációs menü