„Növények/Zsírosolajok/Lenmag olaj” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a KeFe átnevezte a(z) Szakácskönyv/Mit-mihez/L/Lenmagolaj lapot a következő névre: Növények/Zsírosolajok/Lenmag olaj
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
4. sor: 4. sor:
</noinclude>{{Szk-főcím}}
</noinclude>{{Szk-főcím}}
{{Szk-mit-abc}}
{{Szk-mit-abc}}

{{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{!}} valign="top" style="width:840px; border:solid 1px #8787FF;" {{!}}
{{cím2|Lenmagolaj}}
{{cím2|Lenmagolaj}}
Latin neve: ''(Oleum lini)''
Latin neve: ''(Oleum lini)''
12. sor: 11. sor:


'''Gyógyhatása'''
'''Gyógyhatása'''
:Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását, serkenti az agyműködést, megakadályozza koleszterin lerakódását, így csökkenti a koleszterinszintet, segít az ízületi gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben, bőrbetegségeken, ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit. Hatásos még a a gyomorsav termelésére, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan hat.
:- Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását, serkenti az agyműködést, megakadályozza koleszterin lerakódását, így csökkenti a koleszterinszintet, segít az ízületi gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben, bőrbetegségeken, ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit.
:- Hatásos még a a gyomorsav termelésére, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan hat.

:Sportolók (különösen a testépítők) akkor használnak lenmagolajat, ha komolyan diétáznak testzsír-százalékuk csökkentése érdekében, s minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából. Ennek biztosítására a legjobb a lenmagolaj, ami alfa-linolénsavat tartalmaz, s igen gazdag omega-3 zsírsavakban. Ismert hiánytünete nincs, de kutatók szerint gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is. Hagyományos üveges és kapszulás formában is kapható, hatásos adagja naponta 15-45 ml, illetve 1-3 gramm.
:- Sportolók (különösen a testépítők) akkor használnak lenmagolajat, ha komolyan diétáznak testzsír-százalékuk csökkentése érdekében, s minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából. Ennek biztosítására a legjobb a lenmagolaj, ami alfa-linolénsavat tartalmaz, s igen gazdag omega-3 zsírsavakban.

:- Ismert hiánytünete nincs, de kutatók szerint gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is. Hagyományos üveges és kapszulás formában is kapható, hatásos adagja naponta 15-45 ml, illetve 1-3 gramm.


'''Felhasználjuk'''
'''Felhasználjuk'''
:Mártásokhoz és dipekhez.
:- Mártásokhoz és dipekhez.


<br />
|}
</div></div>
{{ZsírokOlajok}}
{{ZsírokOlajok-trt}}
{{Mit-mihez-trt}}
{{portál|Gomba||Növények||Szakácskönyv}}
{{commonskat||{{SUBPAGENAME}}}}

A lap 2019. november 30., 20:16-kori változata

Recept mérete: 1843 bájt

Szakácskönyv

Lenmag olaj


Lenmagolaj

Latin neve: (Oleum lini)

A lenmagból hidegen kisajtolt olaj (Oleum lini) biológiailag nagyon értékes, mind több teret hódít táplálkozásunkban. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolénsavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.

Gyógyhatása

- Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását, serkenti az agyműködést, megakadályozza koleszterin lerakódását, így csökkenti a koleszterinszintet, segít az ízületi gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben, bőrbetegségeken, ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit.
- Hatásos még a a gyomorsav termelésére, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan hat.
- Sportolók (különösen a testépítők) akkor használnak lenmagolajat, ha komolyan diétáznak testzsír-százalékuk csökkentése érdekében, s minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából. Ennek biztosítására a legjobb a lenmagolaj, ami alfa-linolénsavat tartalmaz, s igen gazdag omega-3 zsírsavakban.
- Ismert hiánytünete nincs, de kutatók szerint gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is. Hagyományos üveges és kapszulás formában is kapható, hatásos adagja naponta 15-45 ml, illetve 1-3 gramm.

Felhasználjuk

- Mártásokhoz és dipekhez.


Sablon:ZsírokOlajok-trt

A Wikimédia Commons tartalmaz Lenmag olaj témájú médiaállományokat.