„Növények/Natúr gyógytea/Galagonya” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
 
'''Hatóanyga:''' trimethylamin,quercitrin és quercetin. A gyümölcsében crataegussav van. A galagonyát a „szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását.
 
Virágát, termését, kérgét 1-1 arányban szedjük, frissen és szárítva is használhatjuk magas vérnyomás, szívizom-gyengeség, agyi vérellátási zavarok esetén.
 
'''Gyógyhatása'''
: A szív oxigénellátását javítja, ezért mindenféle szívbetegség esetén javallott. Hatóanyaga hasonlít a sárga gyűszűvirágéra, de káros mellékhatásai nincsenek.
Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén.
 
[[Növények/Natúr gyógytea/Galagonya|'''Gyógyteát''']] friss hajtásokból, levelekből, vagy terméséből készíthetünk, de utóbbiak nyersen is fogyaszthatók.
Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.
 
[[Növények/Natúr gyógytea/Galagonya|'''Gyógyteát''']] friss hajtásokból, levelekből, vagy terméséből készíthetünk, de utóbbiak nyersen is fogyaszthatók.
Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.
 
: [[Növények/Natúr gyógytea/Galagonya|Natúr teaként]] értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén.
Huzamosabb ideig tartó alkalmazása során is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, s nem halmozódik fel a szervezetben.
 
Virágát, termését, kérgét 1-1 arányban szedjük, frissen és szárítva is használhatjuk magas vérnyomás, szívizom-gyengeség, agyi vérellátási zavarok esetén.
 
: A galagonyatermésből készült tea ugyanolyan jó, mint a virágos ágvég. Két eltérés van közöttük: a termésben nincs szívidegnyugtató, mert a termés érésekor az ágvégben már nincs nedvkeringés, ezért nem oda dolgozik a növény, mint ahogyan azt virágzáskor tette, már nem tartalmaz nyugtató anyagokat.
 
'''Galagonya tea:'''
'''Galagonya tea-2'''
:2,5 dl vízhez, a virágos hajtásvégből egy teáskanálnyit 15 percig áztatunk, leszűrjük, vízhajtóként, szívpanaszok vagy akut problémák esetén naponta 2-3 csészével fogyasztunk, akár rendszeresen is.
 
:Nyugtató célból fogyasztva, lefekvés előtt langyosan, megelőzésre heti egy alkalommal is elegendő.
 
'''Galagonyamag tea'''
: A magot meg kell törni, és egy teáskanálnyi magot 2-3 percig főzni kell két és fél deci vízben.
: Megszünteti az érrögöket.
 
:Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén.
:Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.
:Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.
:Huzamosabb ideig tartó alkalmazása során is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, s nem halmozódik fel a szervezetben.
:Készítenek belőle még tinktúrát, tablettát, melyek a virágot, levelet és bogyót is tartalmazzák.
 
:Használata előtt érdemes orvosi kivizsgálást kérni, és tisztázni a betegség súlyosságát.
:Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez, gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyasztható. Bort is készíthetünk belőle.
 
{{ellenjav|Alacsony vérnyomás esetén nem javasolt a fogyasztása, vérnyomáscsökkentő hatása miatt.}}
206 266

szerkesztés

Navigációs menü