„Heraldikai lexikon/Armalista” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A jobbágy a manumittáló levél megszerzése után szabadosként mentesült a földesúrnak teendő személyes szolgálatok (pl. robot) teljesítése alól, amivel az armalistákhoz hasonló helyzetbe került. Azonban a nemességbe armálissal való felemelkedés sem számított örök érvényűnek, hiszen akár egyszeri adófizetés (contributio) után kicsúszott a nemes kiváltságolt jogainak usus-ából. Ilyenkor a (nemesi) összeírások nem az armalisták, hanem az adófizetők
között tartották őket számon. Így pl. a Diószegen élő Szabó István a háborús időkben adófizetés alá „csúszott”, pedig nemességét többször is igazolta, így nemesi jogaiból kiesve, utóbb kellett bizonyítania azokat.
 
Az armalista fogalma nem feltétlenül jelenti a jobbágytelken ülő szegény nemest. Ide tartozik a (mező)városi polgárként tudatosan armálist szerzők csoportja is, melynek megvoltak az anyagi lehetőségei, hogy birtokot vásároljanak, zálogban bírjanak, ugyanakkor a város által kiosztott földek hasznait is szedve, adómentességet élvezhessenek azokban is. Nemességüket címeres levéllel szerezték, tehát armalisták voltak, de a nem jobbágytelken éltek és nem tartoztak azután járandósággal, hanem élve a jogi lehetőséggel, feljebb emelkedtek a társadalmi ranglétrán, és utóbb mint földbirtokosok, a {{Hl|nemesi összeírás}}okban már nem szerepeltek a taksa összeírásokban sem, bár nemességüket így is igazolniuk kellett.
 
==Lásd még==
100 452

szerkesztés

Navigációs menü