„Szakácskönyv/Mit-mihez/K/Kerti sarkantyúka” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
10. sor: 10. sor:
A sarkantyúvirág név nem kis gondot okoz, mert így gyakorta összetévesztik a '''piros sarkantyúvirággal''' ''(Centranthus ruber)'' és a '''hegyesszirmú sarkantyúfűvel''' ''(Delphinium oxisepalum)'' – mint láthatjuk, a három faj három nemzetséget képvisel.
A sarkantyúvirág név nem kis gondot okoz, mert így gyakorta összetévesztik a '''piros sarkantyúvirággal''' ''(Centranthus ruber)'' és a '''hegyesszirmú sarkantyúfűvel''' ''(Delphinium oxisepalum)'' – mint láthatjuk, a három faj három nemzetséget képvisel.


:Friss leveleivel és virágaival ételeket ízesítenek. Kivonatát erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, emellett hajápolásra használják.

:A mag olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat.

:A növény minden, föld feletti része ehető. Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják.

:A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet; sajtokkal, salátákkal eszik.
:Ecetes-sós lében tartósított bimbóinak íze a kapribogyóéhoz hasonlít. Csak nyersen fogyasztható: sütve-főzve vagy szárítva aromája elvész.

:'''Gyógynövény is:''' főleg mustárolajat (növényi antibiotikumot), illóolajakat, káliumot és olajat tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják (magja olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat), de teákba és borogatásokba is teszik. Magjait biokrémbe sajtolják.

:Teájával meghűlést, köhögést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.

:Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.
|}
|}

A lap 2018. november 17., 08:37-kori változata

Recept mérete: 2034 bájt

Szakácskönyv

Kerti sarkantyúka

Kerti sarkantyúka
(Tropaeolum majus, Syn: -)
Más neve(i): sárog sarkantyú, sárga tőcséres, pücülő, pücők, kapucinusvirág, sarkantyúvirág

A sarkantyúvirág név nem kis gondot okoz, mert így gyakorta összetévesztik a piros sarkantyúvirággal (Centranthus ruber) és a hegyesszirmú sarkantyúfűvel (Delphinium oxisepalum) – mint láthatjuk, a három faj három nemzetséget képvisel.

Friss leveleivel és virágaival ételeket ízesítenek. Kivonatát erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, emellett hajápolásra használják.
A mag olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat.
A növény minden, föld feletti része ehető. Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják.
A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet; sajtokkal, salátákkal eszik.
Ecetes-sós lében tartósított bimbóinak íze a kapribogyóéhoz hasonlít. Csak nyersen fogyasztható: sütve-főzve vagy szárítva aromája elvész.
Gyógynövény is: főleg mustárolajat (növényi antibiotikumot), illóolajakat, káliumot és olajat tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják (magja olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat), de teákba és borogatásokba is teszik. Magjait biokrémbe sajtolják.
Teájával meghűlést, köhögést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.
Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.