„Heraldikai lexikon/Sárkány” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Replacing Flag_of_Wales_2.svg with File:Flag_of_Wales_(1959–present).svg (by CommonsDelinker because: File renamed: added usage dates).
(Replacing Flag_of_Wales_2.svg with File:Flag_of_Wales_(1959–present).svg (by CommonsDelinker because: File renamed: added usage dates).)
[[Fájl:Báró Bruckenthal Mihály, 1790.png|bélyegkép|Sárkánygyík (négylábú sárkány) pajzstartók báró Bruckenthal Mihály címerében, 1790]]
[[Fájl:CODEX-DISZÍTÉS_II._ULÁSZLÓ_CZÍMERÉVEL.jpg|thumb|Kódex-díszítés II. Ulászló címerével]]
[[Kép:Flag_of_Wales_2Flag of Wales (1959–present).svg|110px]]
 
A '''sárkány''' a [[címertan]]ban általában kétlábú állat. A görög draconta szó, melyből a sárkány neve a legtöbb nyelvben származik a 'figyelni, őrködni' jelentéssel bír. Heraldikai eredete valószínűleg a nílusi [[krokodil]]ra megy vissza. Pikkelyes [[oroszlán]]teste van, feje a krokodiléhoz, vagy a grifféhez hasonlít, (az angol heraldikában) hosszú (nyílvégű) kacskaringós farka van (a francia heraldikában ez néha pikkelyes, csavart halszerű farok), denevérszárnnyal, krokodil- vagy gyíkfejjel, rajta fülekkel, villás nyelvvel (miáltal a sárkányfej jól elkülöníthető a gyík- és kígyófejektől) és a testén két pikkelyes lábbal, úszóhártyás (sas)karmokkal, gyakran sarkantyúval. Állva, fekve, gyakran Szt. Györgygyel ábrázolják. A szokványos póza [[ágaskodó]]. Néha szárnyak nélkül [en: 'sans' wings] is előfordul. A szájából gyakran törnek elő lángnyelvek, mint a [[párduc]]nál.
452

szerkesztés

Navigációs menü