„Segítség:Wikikönyv változat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
korrektúra, címsorok felesleges vastagítása ki
(korrektúra, címsorok felesleges vastagítása ki)
 
{{javaslat}}{{Wk-fej}}
<noinclude>[[Kategória:Segítség lapok|{{PAGENAME}}]]</noinclude>
'''Egy létező könyv - Wikikönyv változata'''
 
A '''Wikikönyv változat''' kifejezés egy már létező, kiadott könyv [[Wikikönyvek]]be történő átdolgozását jelenti.
 
Ahhoz, hogy egy létező könyvből '''Wikikönyv -verzió''' lehessen, az kell, hogy az '''eredeti könyv is - [[GFDL|szabad licencű]] legyen'''.
Egy szabad licencű könyvet fel lehet vinni a Wikikönyvekbe, de ilyenkor is figyelemmel kell lenni a szerző/kiadó által az eredeti könyv formázásárra, illusztrációkra, stb.
 
Ennek lényege, hogy lehetőleg minél változatlanabb (szerkezeti ill. tartalmi) formában adja vissza az eredeti művet. Mivel minden ilyen esetben - nemzetközi [[w:ISBN|ISBN]] vagy [[w:ISSN|ISSN]] számmal ellátott - létező könyvről van szó, ajánlott hangsúlyozottan figyelni a szerzői ill. szomszédos [[jogi]] környezetre, s a felhasználhatóság szabályzott (ill. nem szabályzott) területeire.
{{Wk-stílus}}{{TOC right}}
Fontos és ajánlott kikérni a [[szerző]] ([[kiadó]], könyvkereskedő, stb.) külön engedélyét, de mindenképpen meg kell jelölni a [[forrásanyag]]okat. Természetesen, ha már nem létező kiadóról és/vagy már nem élő szerzőről van szó, a jogutódlás szerinti tényezőkre kell ügyelni. ''(Kétes jogi helyzetben érdemes szakember véleményét kikérni, vagy megfontolni, hogy egyáltalán érdemes-e ezzel témával foglalkozni?!)''
[[Többnyelvű kiadás]] esetén érdemes a saját anyanyelvünkön értő és/vagy más nyelveken is szerkesztők véleményét (segítségét) kérni.
 
== '''Mindenképpen szükséges''' ==
 
* a hivatkozásoknál jelezni, hogy ez egy Wikikönyv -változat,
== '''Mindenképpen szükséges''' ==
 
* a hivatkozásoknál jelezni, hogy ez egy Wikikönyv változat,
* [[w:ISBN|ISBN]]] szám megjelölése,
* a [[szerző]] neve,
* a kiadás éve(i)
* a mű eredeti címe (amennyiben eltér a Wikikönyv -változattól)
 
== '''Ajánlott''' ==
 
* az eredeti könyv borítójáról kép
* a szerzőről, a Wikipédiában szócikk
 
== '''Kívánatos továbbá ==
, hogy''' a tartalom másolása során ügyeljünk a könyv eredeti megjelenési céljára. Egy lexikon vagy egy szótár valószínűleg más-más [http[w://hu.wikipedia.org/wiki/Wiki |wikis]] szerkesztési irányelveket követ, mint mondjuk egy gyermekeknek szánt - képekkel teli - [[Wikikönyv]].''
 
== '''Megjegyzés: ''' ==
A szerkesztés során a Wikikönyv készültségi fokát egy apró képi jelzés nyomon követhetővé teszi. Ezt (és más hasznos szerkesztési irányelveket, jó tanácsokat is) megtalálod [http://hu.wikibooks.org/wiki/Kezd%C5%91lap [Kezdőlap|itt]].
 
<noinclude>[[Kategória:Segítség lapok|{{PAGENAME}}]]</noinclude>
== '''Megjegyzés: ''' ==
A szerkesztés során a Wikikönyv készültségi fokát egy apró képi jelzés nyomon követhetővé teszi. Ezt (és más hasznos szerkesztési irányelveket, jó tanácsokat is) megtalálod [http://hu.wikibooks.org/wiki/Kezd%C5%91lap itt].

Navigációs menü