„Kertészet/Tünethatározó/Fitoftóra nemzetség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Gombabetegségek kategória hozzáadva (a HotCattel))
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{cím2|{{SUBPAGENAME}}}}
{{latin|}}
Bár telepszerveződésük alapján a Phytophthora-nemzetség tagjai a valódi gombákra emlékeztetnek, sajátos sejttani és biokémiai tulajdonságaik révén el is különülnek tőlük. DNS-vizsgálatok is megerősítették, hogy a barna- és sárgásmoszatokkal lényegesen nagyobb hasonlóságot mutatnak,
mint a valódi gombákkal. Ezért a legújabb rendszerekben a fitoftórák és a hasonló gombaszerű szervezetek Oomycota-törzsként a valódi gombáktól elkülönítetten és e moszatokkal együtt a Chromista-országba kerültek.
A Phytophtora nemzetség egyes fajai jelentős gazdasági károkat okozhatnak a mezőgazdasági termelésben, míg más fajok ay erdei fák jelentős kórokozójaként ismert. Többségük vízben, illetve talajban él, fakultatív szaprotróf életmódot folytatva a növények gyökereit; föld feletti részeit parazitálja.
 
A Phytophthora fajok által leginkább károsított fafajok a [[Növények/M/Mézgás éger|mézgás éger]] (Alnus glutinosa), a [[Növények/K/Kocsánytalan tölgy|kocsánytalan tölgy]] (Quercus petraea) és a [[Növények/F/Fekete dió|fekete dió]] (Juglans nigra).
 
A fitoftórák növényi szövetben élnek, de kitartóképleteik – a petespórák, illetve az ivartalan úton keletkező klamidospórák – révén évekig képesek a talajban fertőzőképes állapotban fennmaradni. Egy vegetációs időszakon belül azonban a gyorsan terjedő járványokért az ivartalan úton keletkező sporangiumok, de még inkább a bennük kialakuló kétostoros rajzóspórák (zoospórák) felelősek.
'''Gazdanövény'''
:
 
'''Tünetek'''
:-
 
'''A betegség lefolyása'''
:
 
'''Védekezés'''
:
 
<br />
</div></div>
{{K-tünethat}}
</div></div>
{{K-tünet-forr}}
{{commonscat||{{SUBPAGENAME}} }}
227 313

szerkesztés

Navigációs menü