„Gomba/Gyógygombák/Ízletes vargánya” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{cím2|{{SUBPAGENAME}}}}
{{latin|Boletus edulis}}
{{népies|Ízletes tinóru, jóféle vargánya, medveorrú gomba, úrigomba}}
Korábban:
{{népies|-}}
 
Étkezési érték: '''ehető gomba'''.
Boletus edulis)''
 
Az '''ízletes vargánya''' a gombákhoz (Fungi), azon belül tinórugomba-alkatúak (Boletales) rendjébe és a tinórufélék (Boletaceae) családjába tartozó faj. Népies nevén: úrigomba vagy medveorrú gomba. Erdélyben „hiriba” névre hallgat. Ez a gomba a legtermetesebb és legkiadósabb (május végétől október közepéig szedhető) étkezési gombák közé tartozik.
: Erdélyben „hiriba” névre hallgat. Ez a gomba a legtermetesebb és legkiadósabb (május végétől október közepéig szedhető) étkezési gombák közé tartozik.
 
: A lombhullató erdőkben, de a kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul. Egész Európában elterjedt. A boletus a régi rómaiak legjobb étkezési gombája volt.
: Magyarországon a Budai-hegységben több vargányamérgezés történt olyan ehető fajoknál, amelyek mérgező nehézfémeket halmoztak fel a termőtestben, tehát adott esetben az ehető vargányánál is vigyázni kell.
 
: Mérgező rokona a nyomásra sértésre [[w:kékülő-zöldülő farkastinóru]] (Boletus calopus), amellyel könnyen össze is téveszthető! Nem szabad összetéveszteni a '''sátántinóru''' ''(Boletus satanas)'' mérgező gombafajjal, melynek termete hasonló, de tönkje és kalapjának alja feltűnően piros, háta pedig nem barna, hanem fakó színű, húsa nyomásra gyengén kékül.
: Nem szabad összetéveszteni a [[w:sátántinóru]] ''(Boletus satanas)'' mérgező gombafajjal, melynek termete hasonló, de tönkje és kalapjának alja feltűnően piros, háta pedig nem barna, hanem fakó színű, húsa nyomásra gyengén kékül.
 
: Ez a gomba nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva – köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.
: A vargányafélék családjában is van néhány kékülő gomba, amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbbit azonban még a gombákat ismerőknek is illik megtenni.
 
: '''Ehető rokonai'''
:* [[Ehető gombák/Bronzos vargánya|bronzos vargánya]] ''(Boletus aereus)''
:* [[Ehető gombák/Nyári vargánya|nyári vargánya]] ''(Boletus aestivalis)''
:* [[Ehető gombák/Vörösbarna vargánya|vörösbarna vargánya]] ''(Boletus pinophilus)''
:* [[Ehető gombák/Királyvargánya|királyvargánya]] ''(Boletus regius)''
 
{{Gomba}}
228 513

szerkesztés

Navigációs menü