„Wikikönyvek:Kitiltási irányelvek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
hivatkozások javítása, helyesírási javítások
a (hivatkozások javítása, helyesírási javítások)
 
{{Rövidítés|[[WK:TILT]]}}
[[Kategória:Wikikönyv lapok]]
[[Kategória:Irányelvek]]
{{Wk-fej}}'''Mi az a kitiltás?'''
 
A Wikikönyvekben a kitiltás, a szerkesztési jogok megvonása. A kitiltás lehet időleges és megszabott ideig tartó, de akár végleges is. A szokásos „szerkessz te is” felhívás, amit a Wikikönyvek a világ több mint hatmilliárd emberéhez intéz, a kitiltott felhasználókra nem vonatkozik.
 
A kitiltás nem ugyanaz, mint a [[Irányelvek/Wikikönyvek:Blokkolási irányelvek|blokkolás]], ami az adminok képessége arra, hogy megmondják a Wikikönyveket működtető szoftvernek, hogy bizonyos IP-címekről vagy felhasználónevekről ne engedjen szerkeszteni. A blokkolás a kitiltás egyik lehetséges kivitelezési módja, de nem az egyetlen, és a kitiltás sem az egyedüli oka a blokkolásnak (például blokkolással védekeznek az adminisztrátorok a spammerek vagy a kóbor botok ellen). Sajnos a két fogalmat gyakran összekeverik (néha még adminok is).
 
Ha ki lettél tiltva, tartsd tiszteletben ezt a döntést, és ne szerkeszd a Wikikönyveket, amíg a tiltás érvényben van. Ha ez alatt az idő alatt is hozzá akarsz járulni a projekthez, tegyél közzé [[GFDL]] vagy [[public domain]] szövegeket és képeket a weben, amit a többiek felhasználhatnak, szerkeszd a Wikikönyvek valamelyik leágazását vagy testvérprojektjét, vagy készítsd elő offline a leendő szócikkeidet.
# Az Arbitration Committee kiszabhat egy feltételes büntetést, aminek az értelmében bármelyik adminisztrátor 24 órára blokkolhatja az elítéltet a feltétel megszegéséért, akkor is, ha az önmagában nem lenne blokkolással büntetendő dolog. (Felvetették annak a lehetőségét is, hogy ilyen feltételes büntetést önmagára is kiszabhasson mindenki.)
# [[user:Jimbo Wales|Jimbo Wales]] fenntartja a jogot (és időnként él is vele), hogy kitiltson felhasználókat
# A [[Wikikönyvek/:Wikimedia Alapítvány|Wikimedia Alapítvány]] [[m:Board of Trustees|elnöksége]] is dönthet felhasználók kitiltásáról.
 
== Fellebbezés ==
Fellebbezési lehetőség a közösség által kezdeményezett eltiltás esetén lehetséges.
 
Mivel jelenleg még nincs ''Egyeztető tanácsunk'' ezért a fellebbezés e-mailben történhet, értelemszerűen egy másik [[Segítség/:Adminisztrátorok|adminisztrátornak]] írva. A fellebbezés alapján az admin megvizsgálja, hogy az eltiltás a Wikikönyvek irányelveinek megfelelően történt-e, az eljárási rendet követték-e és hogy az megfelelt-e a Wikikönyvek elveinek.
 
(...)
 
== Kijátszásért járó büntetés ==
Az eltiltás kijátszása esetén az eltiltási idő automatikusaautomatikusan újraindul (általában további szavazást vagy részletes döntési folyamatot nem igényelve). Például ha user:Fredet 10 napra eltiltották, de a hatodik napon megpróbálja kijátszani az eltiltást, akkor hátra levő 4 nap helyett újabb 10 napra kerül eltiltásra.
 
Az önkontroll nélküli eltiltott személyek így akár végtelen időre is eltilthatják magukat.
Ezekkel összefüggésben minden eltiltásnak számos hatása van. Senki nem köteles részt venni egy eltiltás végrehajtásában („kikényszerítés”).
 
'''Hosszútávú [[Irányelvek/Wikikönyvek:Blokkolási irányelvek|blokkolás]]:''' Jellemzően azokban az esetekben, ahol az eltiltott felhasználó statikus IP címmel rendelkezik. A felhasználó IP-címe blokkolásra kerül az eltiltás időtartamára. Extrém esetekben egész IP tartományok blokkolására is sor kerülhet.
 
'''Azonosító felfüggesztés:''' Az eltiltott felhasználó azonosítójának – vagy azonosítóinak, amennyiben több van neki – blokkolása adott időre. Ha az eltiltott felhasználó „[[Wikikönyvek:Zoknibáb|zoknibáb]]” aznosítókatazonosítókat készít az eltiltás kikerülésére, akkor ezeket is blokkolni fogják (és a kijátszás miatt az időtartam jelentősen meghosszabbodhat). De lásd még a [[#Reinkarnációk|reinkarnációk]] részt lejjebb.
 
'''Rövidtávú IP blokkok:''' Ha az eltiltott felhasználó több különböző IP címről szerkeszt, akkor szokásos rövid távon azon cím blokkolása, ahonnan éppen szerkeszteni próbál. Az eltiltás ideje általában 24 óra, de ez számos tényezőtől függ (pl. az eltiltott hálózat nagyságától, stb).
'''Visszaállítás:''' Minden eltiltott felhasználó által készített szerkesztés – függetlenül annak értékétől vagy tartalmától – bárki által eltávolítható. Mivel az eltiltott felhasználónak nincs joga ezeket a szerkesztéseket elvégezni, ezért ezek eltávolítása sem igényel előzetes megbeszélést (és nem számít bele a [[WK:3VSZ|3 visszaállításba]] sem). Mindenkit arra kérünk, hogy az eltiltott felhasználók eltávolított hozzászólásait ne állítsák vissza alapos indok nélkül.
 
Ilyen esetekben fontold meg, hogy ha a szóbanforgószóban forgó szöveget egy szabadon felhasználható tartalmú weboldalon találtad volna, elég magas színvonalúnak tartanád-e ahhoz, hogy átmásold a Wikipédiába. Ha nem, akkor inkább ne állítsd vissza. Emellett a lehetséges problémákkal is tisztában kell lenni. Ha egy eltiltott felhasználó köztudottan elfogult egy adott témában, különösen gondosan vizsgáld felül az ilyen témájú szerkesztéseit.
 
Ha egy felhasználó tudatosan visszaállítja egy eltiltott felhasználó szerkesztését, ezáltal bizonyos értelemben felelősséget vállal érte. A továbbiakban a visszavonás szempontjából úgy kell tekinteni, mintha az ő hozzászólása lenne.
'''Törlés:''' Az újonnan létrehozott cikkek esetén nincs hova visszaállítani, de ezen cikkek az [[WK:AT|azonnali törlés]] hatálya alá esnek.
 
Ha a lapot más is szerkesztette, és különösen ha a szerkesztés jelentős és értékes, akkor a törlés helytelen. Helyette, ha szükségesnek érzed, próbáld eltávolítani vagy átdolgozni az eltiltott felhasználó által beleírt szöveget. Ha úgy érzed, egy újonnan létrehozott cikk helytelenül lett törölve, jelöld [[Wikikönyvek/:Szavazás törlésről|visszaállításra]]. Jelölheted például, ha úgy gondolod, hogy a létrehozót tévesen azonosították be, vagy ha eléggé magas színvonalúnak tartod. (Lásd a korábbi megjegyzéseket a visszaállításról.)
 
== Reinkarnációk ==
 
== Lásd még ==
* [[Wikikönyvek/:Eltiltott felhasználók]]
* [[Wikikönyvek/:Felhasználók kitiltása]]
 
[[Kategória:Wikikönyv lapok]]
[[Kategória:Irányelvek]]

Navigációs menü