„Növények/D/Durian” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | D
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „__NOTOC__ Kategória:Déligyümölcsök {{Növ-főcím}} {{Növ-fejezetek}} {{gyógynövény-abc}} thumb|200px|right|…”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
a KeFe átnevezte a(z) Növények/Durian lapot a következő névre: Növények/D/Durian
(Nincs különbség)

A lap 2017. november 30., 21:58-kori változata

A lap mérete: 2513 bájt

Növények

Durian

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Durian
(Durio zibethinus, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): '

A durián a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe és a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj.

A durián eredeti előfordulás területe Indonézia szigetvilága volt, azonban manapság sok más szigetre, valamint Ázsia déli és délkeleti részeire és Ausztrália északi és északkeleti részeire is betelepítették.
Nemzetségének a legismertebb és legtöbbet termesztett faja. Sok helyen fontos gyümölcsnek számít. Arról lett nevezetes, hogy a gyümölcse egyesek számára visszataszító bűzű, míg másoknak kellemes illatú. A nemzetségéből, csak a durián található meg a nemzetközi piacokon; több termesztett változatát is kialakították. Főleg a termesztett gyümölcsök a keresettebbek és több pénzt is érnek.
A faanyaga vörösesbarna. A durián a szabad természetben, azaz a sűrű alföldi erőkben, akár 45 méter magasra is megnőhet; a termesztett változatok nagyjából, csak 10-15 méteresre nőnek meg. A kérge sötét vörösen barna, és alaktalan sávokban hámlik. A levele elliptikus vagy lándzsás, 10-15 centiméter hosszú és 3-4 centiméter széles; tapintásra papírszerű; a felső része sima, míg az alsón számos pikkelyke érezhető. A nagy levélnek 15 levélér párja van. A levélnyelek 1-1,5 centiméteresek és derékszögben ülnek.
A virágai virágzatokba tömörülnek; ezeknek a nyele 5-7 centiméteres. A fehér vagy krémszínű szirmai 5 centiméter hosszúak és 2 centiméter szélesek. A termésének az átmérője különböző méretű lehet, a 15 centimétertől a 25 centiméterig változhat. A gyümölcs színe a zöldtől a sárgásbarnáig változik; számos különböző méretű és alakú tüske borítja. A magva gesztenyebarna; a termés vastag, de puha, fehér vagy sárga színű húsa takarja be.
A virágzás délután kezdődik és estére teljesen kivan nyílva. A megporzást a denevérek végzik. Reggelre a virágok szirmai elhullnak, csak a termőtájak maradnak meg.
A Wikimédia Commons tartalmaz Durian témájú médiaállományokat.

Lásd még: Durian

Magyar Wikipédia: Durian