„Kertészet/Rovarok/Aknázólegyek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
::a másik a ''(Phytomyza rufipes)'', a [[tarlórépa göndörödés vírus]] ''(turnip crinkle carmovirus)''.
 
 
:Az aknázólegyek mérete 1,7–2,3 mm között változik, színük sárgás-fekete, sárga hátlemezzel. Hőmérséklettől függően 2–10 hétig élnek. Tojásaikat a levél szövetébe rágott mélyedésekben helyezik el. Ezek a rágások a teljes levélszövetet beboríthatják (lásd a tüneteknél), beltéri termesztésnél azonban ritkán okoznak gondot. A kikelt lárvák úgynevezett aknákat rágnak a levél szövetébe, ami szélsőséges esetben olyan sűrű lehet, hogy nem marad ép zöldfelület.
 
 
== Tünetek ==
:A lárvák folyamatos táplálkozása világos színű aknákat hoz létre, leginkább a friss, lédús hajtásokon. Ezáltal a levelek növekedése lelassul, a virágzás tovább tart. Ritkán fordul elő teljes pusztulás, de a növény más betegségekre is fogékonyabb lesz.
 
 
== Kezelés ==
:A járatokban rejtőző nyüvek ellen a permetezés gyakran hatástalan, de ezeknek a kártevőknek is megvan a maguk természetes ellensége, például a darazsak (Dacnusa sibirica, Diglyphus isaea, Opius pallipes).
 
:A károsított leveleket szintén el kell távolítani, míg a kifejlett egyedekkel szemben a sárga rovarcsapdák is hatékonyak lehetnek. Biológiai védekezésként Neem-olaj alkalmazható.
 
{{commonscat|Phytomyza rufipes|{{SUBPAGENAME}}}}
204 632

szerkesztés

Navigációs menü